Business Talk Τρίτη 14/06/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Brain gain, νέες επενδύσεις με αμερικανικό DNA και η απόβαση της Disney+

Brain gain, νέες επενδύσεις με αμερικανικό DNA και η απόβαση της Disney+
  • Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες στα κέντρα δεδομένων της Lamda Hellix. Αυτή τη στιγμή, κατασκευάζεται το ATH3 του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν το περασμένο Φθινόπωρο, ενώ ολοκληρώνεται η επέκταση του ATH2. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ένα από τα πιο απαιτητικά εγχειρήματα, που έλαβε χώρα επιτυχώς πριν από μερικές ημέρες, περιλάμβανε την εγκατάσταση στην οροφή του ειδικού ψυκτικού μηχανήματος. Στα data centers ιδιαίτερης σημασίας είναι, εκτός από την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών ασφαλείας, η διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών θέρμανσης-ψύξης.

 

  • Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δράση που εντάχθηκε, πρόσφατα, στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς ενισχύει την επιστημονική έρευνα και καινοτομία που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο και για την προσέλκυση επιστημόνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ερευνητικών οργανισμών και των επιχειρήσεων, χρηματοδοτείται ένας μεγάλος αριθμός τομέων έρευνας, όπως η καινοτόμος φυτοπροστασία, η ανάπτυξη υπολογιστικών τεχνολογικών για την ανάλυση σύνθετων γενικών αλλαγών, η ανάπτυξη βιολογικών μοντέλων πρόβλεψης κινδύνου επιπλοκών από λοιμώδη νοσήματα και η δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης έξυπνης πόλης.

 

  • Η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή GasLog και ο αμερικανικός νηογνώμονας ABS σε συνεργασία και με τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία της Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering συνέστησαν κοινοπραξία για να αναπτύξουν ένα σύστημα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα για δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG carriers). Το έργο στοχεύει στην εγκατάσταση των συστημάτων σε τέσσερα νεότευκτα LNG carriers που έχει υπό ναυπήγηση η ελληνική ναυτιλιακή συμφερόντων Παναγιώτη Γ. Λιβανού στο ναυπηγείο της Νότιας Κορέας.

 

  • Ο Έλληνας εφοπλιστής, γνωστός στην Ελλάδα και για τη συμμετοχή μέσω της GasLog στο project του υπεράκτιου σταθμού επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολή, επενδύει αποφασιστικά στην τεχνολογία και την αγορά δέσμευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και με έναν νέο στόλο 60 δεξαμενοπλοίων μεταφοράς CO2 αλλά και με μια επιχείρηση τερματικών λιμενικών σταθμών που ονομάζεται EcoLog.

 

  • Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) είναι η διαδικασία «αιχμαλώτισης» του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα, η μεταφορά του και η αποθήκευσή του για αιώνες ή ακόμα και χιλιετίες. Συνήθως το CO2 δεσμεύεται από μεγάλες σημειακές πηγές, όπως εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, και στη συνέχεια αποθηκεύεται πχ σε υπόγειους γεωλογικούς σχηματισμούς. Στόχος είναι να αποτραπεί η έκλυση του CO2 από τη βαριά βιομηχανία με σκοπό τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Με το νέο project για τα LNG carriers που φτιάχνει η Daewoo επιχειρείται να δοθεί λύση και στην πρόκληση της απανθρακοποίησης της ποντοπόρου.

 

  • Πρεμιέρα κάνει σήμερα το Disney+ στη χώρα μας, εντείνοντας τον ανταγωνισμό στις υπηρεσίες video streaming. Μεγάλος αντίπαλος είναι βέβαια το Netflix το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς μετρά περίπου 500.000 συνδρομές στη χώρα μας (σ.σ. η εταιρεία δεν δίνει στοιχεία ανά χώρα στην Ευρώπη). Βέβαια, αυτοί που έχουν πρόσβαση στο Neftlix στην Ελλάδα ξεπερνούν, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το 1,5 εκατομμύριο καθώς πολλοί χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς.

 

  • Οι ξένες υπηρεσίες λειτουργούν ανταγωνιστικά σε ένα βαθμό και με τις ελληνικές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης και κυρίως τη Cosmote TV και τη Nova. Μάλιστα, όπως σημειώνουν διαρκώς στελέχη των δύο εταιρειών οι πολυεθνικές δεν επιβαρύνονται και με το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης 10%, το οποίο είχε παγώσει για δύο χρόνια, αλλά όπως φαίνεται θα ξεκινήσει να επιβάλλεται ξανά από τη 1η Ιουλίου. 

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News