Business Talk Παρασκευή 15/07/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Tο νέο ομόλογο της CPLP Shipping και η ψηφιοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Tο νέο ομόλογο της CPLP Shipping και η ψηφιοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Σε δεύτερη έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική κεφαλαιαγορά προχωρά η CPLP Shipping Holdings PLC, μέλος του ομίλου Capital Maritime, συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την Πέμπτη το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά ως 100.000 άυλων κοινών ανώνυμων νομολογιών της ναυτιλιακής CPLP Shipping Holdings και την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλους σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγορά στο χρηματιστήριο Αθηνών. Οι ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη, θα έχουν συνολική διάρκεια επτά ετών, δίνοντας στο ευρύ επενδυτικό κοινό, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, τη δυνατότητα συμμετοχής στο αναπτυξιακό επενδυτικό πρόγραμμα της CPLP, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές και σταθερές αποδόσεις.
  • Το φθινόπωρο η δημόσια εγγραφή της πρώτης ομολογιακής έκδοσης ύψους 150 εκατ. ευρώ της CPLP συγκέντρωσε περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας ρεκόρ επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η προσφορά μεταφράστηκε σε υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 5,3 φορές με πολύ σημαντικό ενδιαφέρον από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές ενώ το τελικό επιτόκιο των ομολογιών διαμορφώθηκε στο 2,65%. Εκ του συνόλου 100.000 ομολογίες (66,67%) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές, και 50.000 (33,33% επί του συνόλου ) σε θεσμικούς. Η CPLP υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,9 δισ. δολ. την περίοδο 2021-2023, με τις αναπτυξιακές επενδύσεις μόνο για την περίοδο 2022-2023 να ανέρχονται σε $598 εκατ. δολ. Στόχος της η ανανέωση και ενίσχυση του στόλου της και η καθιέρωσή της στη διεθνή αγορά θαλάσσιας μεταφοράς LNG. Σήμερα η CPLP διαθέτει 7 πλοία τελευταίας γενιάς LNG που διανέμουν υγροποιημένο φυσικό αέριο σε 48 χώρες σε όλον τον κόσμο.
  • Το δύσκολο στοίχημα της ψηφιοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λίγοι θα αμφισβητούσαν ότι αποτελεί, διαχρονικά, μία από τις μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς της χώρας, επιδιώκουν να κερδίσουν ο Κ. Πιερρακάκης και ο Θ.Λιβάνιος. Αυτό μέσω του προγράμματος ψηφιοποίησης των 125 Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση κι έχει ως στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τον περιορισμό της σπατάλης νερού και την ενίσχυση της ασφάλειας των συστημάτων.
  • «Στο τέλος της ημέρας αυτό που θέλουμε να κάνουμε λέγεται γενικά στη Πληροφορική “Internet of Things”, έχει να κάνει με το διαδίκτυο των πραγμάτων, δηλαδή το να μπορείς μέσα από σένσορες να δημιουργήσεις συστήματα για να αξιοποιήσεις καλύτερα τους πόρους τους οποίους θέλεις να μετρήσεις και να διαχειριστείς» σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης. Ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος, χωρίς αμφισβήτηση.
  • Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο της αναβάθμισης του συστήματος τήρησης των αρχείων των δικαστηρίων». Τι αφορά; Την ηχογράφηση – αποηχογράφηση πρακτικών συνεδριάσεων πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική για την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Το έργο, ύψους 28,7 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την αναβάθμιση των κεντρικών και τοπικών υπολογιστικών υποδομών, του λογισμικού και περιφερειακού εξοπλισμού του υπάρχοντος συστήματος της Ηχογράφησης – Αποηχογράφησης για την ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση και διάθεση των Πρακτικών των Συνεδριάσεων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News