Business Talk Πέμπτη 26/05/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το μεγάλο party των Ποσειδωνίων και η αβάσταχτη ελαφρότητα πέριξ Βοτανικού και Εξαρχείων

Το μεγάλο party των Ποσειδωνίων και η αβάσταχτη ελαφρότητα πέριξ Βοτανικού και Εξαρχείων
  • Μία ενδιαφέρουσα φημολογία συνοδεύει την προσφυγή στην δικαιοσύνη των 59 που ζητούν να μην επικυρωθεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ερασιτέχνη ΠΑΟ, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι κακώς δόθηκε η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Λέγεται λοιπόν, ότι οι μισοί από αυτούς είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και οι άλλοι μισοί δεν μένουν καν στον Βοτανικό. Σε δουλειές δηλαδή να βρίσκονται οι δικηγόροι. Αυτό ίσως, εξηγεί γιατί οι εμπλεκόμενες πλευρές προχώρησαν κανονικά στην υπογραφή όλων των συμβάσεων παρά την προσφυγή στη δικαιοσύνη που είναι σεβαστή, αλλά μάλλον έχει κάπως αίολο σκεπτικό.

 

  • Εξίσου αίολο (τουλάχιστον) μοιάζει να είναι το σκεπτικό και των διοργανωτών εκδήλωσης-συζήτησης στην πλατεία Εξαρχείων για «τις επιπτώσεις για τη γειτονιά και την καθημερινότητά τους» του νέου σταθμού του Μετρό. Το «παρών» στην εκδήλωση θα δώσουν ομότιμος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ένας αρχιτέκτονας και ένας πολεοδόμος. «Εδώ θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Όχι μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων» γράφει η φωτογραφία που συνοδεύει την πρόσκληση της εκδήλωσης. Δεν περιγράφω άλλο, που είχε πει και ο Χελάκης στο Euro 2004.

 

  • Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας διατυπώθηκαν διάφορες εκτιμήσεις για την δυναμική επιστροφή της κοινωνικής ζωής μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης. Πολλοί μάλιστα έσπευδαν να προεξοφλήσουν ένα ατέλειωτο πάρτι διασκέδασης. Σε ένα κάποιο μικρό βαθμό ορισμένες από αυτές τις εκτιμήσεις εξακολουθούν να στέκουν, αν κρίνει κανείς από την δυναμική της ανάκαμψης στον τουρισμό για παράδειγμα. Δεν βοηθάει ωστόσο ο πληθωρισμός. Ωστόσο, είναι πραγματικά εντυπωσιακό το come back των μεγάλων εκθέσεων: φέτος τα Ποσειδώνια (6-10 Ιουνίου), που γίνονται κάθε δύο χρόνια και λόγω πανδημίας του 2020 απουσίασαν από την ατζέντα του ναυτιλιακού κόσμου, οδεύουν προς επίτευξη πολλών ρεκόρ.

 

  • Είναι ίσως χαρακτηριστικό πως φέτος στα Ποσειδώνια συμμετέχουν 1.900 εταιρείες-εκθέτες, δηλαδή περισσότερες ακόμα και από αυτές του 2018 ενώ καλύφθηκε το σύνολο της επιφάνειας του Metropolitan Εxpo, του μεγαλύτερου εκθεσιακού κέντρο που υπάρχει στην Αττική. Οι 1.900 εκθέτες προέρχονται από 87 διαφορετικές χώρες ενώ υπάρχουν και 24 μεγάλα εθνικά περίπτερα. Η Κίνα αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνονται στις χώρες με τέτοια οργανωμένη παρουσία. Το 2018 την έκθεση είχαν επισκεφθεί περισσότερα από 20.000 άτομα, αριθμός που αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος κατά τις τέσσερις ημέρες της διοργάνωσης που ολοκληρώνεται στις 10 Ιουνίου.

 

  • Με βάση τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, η συνεισφορά των Ποσειδωνίων στην οικονομία, η οποία συμπεριλαμβάνει και την τουριστική κίνηση που κινητοποιεί η διεθνής έκθεση αλλά και τις διοργανώσεις που γίνονται στο περιθώριό της (υπηρεσίες φιλοξενίας, μεταφοράς, κατασκευής περιπτέρων, σίτισης, ψυχαγωγίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων), κατά το 2018 άγγιξε τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος οι υπολογισμοί αυτοί παραπέμπουν σε οικονομική δραστηριότητα της τάξης των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων, αλλά και πριν και μετά, έχουν προγραμματιστεί 64 συνέδρια και σεμινάρια, τα περισσότερα μάλιστα με φυσική παρουσία, ενώ δεκάδες είναι και οι δεξιώσεις που παραθέτουν ελληνικές ως επί το πλείστον ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης επισκέπτονται την Ελλάδα και 10 ξένες υπουργικές αποστολές, οι οποίες έρχονται με δική τους πρωτοβουλία.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News