Business Talk Τετάρτη 15/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Κάποιοι προχωρούν μπροστά κι άλλοι πηγαίνουν με την όπισθεν

Κάποιοι προχωρούν μπροστά κι άλλοι πηγαίνουν με την όπισθεν
  • Ακούγεται κλισέ, αλλά ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση. Ο λόγος για τον Μιχάλη Τσαμάζ που σε μία σαφή αναγνώριση της διαδρομής του ΟΤΕ από τη Deutsche Telekom έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους μετόχους που ανανέωσαν τη θητεία του. O Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιό του, κατά τη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου 2021, αποφάσισε την ανανέωση της σύμβασης του Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, μέχρι την 30η Ιουνίου 2024, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.
  • Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στα τέλη Ιανουάριου θα πρέπει να περιμένουν η Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει η μεταβίβαση της έκτασης των 330 στρεμμάτων στο επενδυτικό όχημα του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου το οποίο πλειοψήφησε στον σχετικό διαγωνισμό.
  • Και αυτό διότι κατόπιν προσφυγής του Δήμου Χαϊδαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε εν είδει ασφαλιστικών μέτρων να απαγορεύσει στο ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε παραχώρηση του αιγιαλού έως τη συζήτηση της κυρίως υπόθεσης στις 18 Ιανουαρίου. Η παραχώρηση του αιγιαλού για ένα ναυπηγείο είναι αυτονόητα στοιχείο κρίσιμο για τη λειτουργία του. Επομένως, ναι μεν η ΕΤΑΔ μπορεί να υπογράψει σύμβαση πλην όμως δεν μπορεί ακόμα να εξασφαλιστεί η παραχώρηση του αιγιαλού και έτσι η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα καθυστερήσει έτι περαιτέρω.
  • Σημειώνεται ότι αντίστοιχη προσφυγή – με το επιχείρημα ότι ο αιγιαλός δεν έπρεπε να παραχωρηθεί και πρέπει να είναι προσβάσιμος στο κοινό – είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατά του όμορου ακινήτου, 330 στρεμμάτων επίσης, που εκποιεί μετά από διαγωνισμό, η Ειδική Διαχείριση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, πλην όμως εκείνο το αίτημα απερρίφθη.
  • Στρατηγική συμφωνία με τη Hilton Worldwide για τη χρήση των δύο κορυφαίων luxury brands της, των Conrad και Waldorf Astoria, σύναψε η Ιονική Ξενοδοχειακή, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, για τη λειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου της Αθήνας, αλλά και των ιδιωτικών κατοικιών που θα αναπτυχθούν στο συγκρότημα. Η σχετική επένδυση της ιδιοκτήτριας σε κτηριακές εγκαταστάσεις και υποδομές θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια, επιπλέον των 145 εκατομμυρίων που έχει ήδη δαπανήσει από το 2016 και μετά για την εξαγορά του ακινήτου. Συνολικά δηλαδή η επένδυση θα υπερβεί τα 275 εκατομμύρια και αναμένεται σύμφωνα με πηγές της αγοράς να προσεγγίσει στην τελική της φάση τα 300 εκατομμύρια.
  • Το Ήλιος και Θάλασσα-βασικό προϊόν της Ελλάδας- είναι με διαφορά το δημοφιλέστερο προϊόν παγκοσμίως. Το 2019, το 22% των ταξιδιών με διανυκτέρευση διεθνώς ήταν για Ήλιο και Θάλασσα, με τις κατηγορίες City Break και Πολιτιστικός Τουρισμός να ακολουθούν με ποσοστά 16% και 10% αντίστοιχα. Η Ελλάδα, στη μεγαλύτερη αυτή αγορά για τουριστικά προϊόντα, έχει μερίδιο 7,4% και είναι ο 3ος δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως, αναφέρει η μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 |Σχέδια Δράσης», που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία εταιρειών Deloitte – Remaco για λογαριασμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Τα μερίδια αγοράς στα υπόλοιπα προϊόντα, όπως τα συνέδρια ή το yachting είναι σημαντικά μικρότερα και η θέση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη σημαντικά χαμηλότερη.
  • Απολύτως καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στην υπόθεση του εγχειρήματος συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως της ΑΝΕΚ από την Attica group. Πρόταση η οποία ναι μεν μπήκε στο τραπέζι και υποστηρίχθηκε από τους περισσότερους πιστωτές πλην όμως ένας εξ’ αυτών των πιστωτών θεωρεί υπερβολικό το κούρεμα που του ζητείται και επιδιώκει να έχει καλύτερη μεταχείριση. Δίκιο ή άδικο το σκεπτικό του έχει βάλει πάγο στην όλη διαδικασία παρά το ότι το σενάριο αυτό εμφανίζεται ως μοναδική βιώσιμη λύση και για την ανάταξη της ΑΝΕΚ και για την καλύτερη δυνατή ανάκτηση των κεφαλαίων που έχουν δανείσει σε αυτήν οι τράπεζες.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News