Business Talk Παρασκευή 10/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το ραντεβού του Ολλανδού και τα μαθηματικά του Περιστέρη

Το ραντεβού του Ολλανδού και τα μαθηματικά του Περιστέρη
  • Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί της Πέμπτης ο μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ κ. Χένρι Χόλτερμαν επικεφαλής της ολλανδικής Reggeborgh, η οποία ελέγχει το 29,85% της εισηγμένης κατασκευαστικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ολλανδικού ομίλου «θέματα της συζήτησης ήταν οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, και στις οποίες ο Όμιλος Reggeborgh δηλώνει παρών. Είναι πλήρως αντίθετα με την πραγματικότητα και ανάξια σοβαρού σχολιασμού μεμονωμένα διαδικτυακά σχόλια περί συζήτησης θεμάτων της εταιρικής μειοψηφίας του Ομίλου Ελλάκτωρ». Σημειώνεται πως από πλευρά της κυβέρνησης δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση μέχρι αργά χθες το βράδυ.
  • H Reggeborgh με την ανακοίνωσή της εμφανίζεται να επιχειρεί να αποσυνδέσει πλήρως τη συνάντηση του κ. Χόλτερμαν με τον πρωθυπουργό, από την αντιπαράθεσή της με την Greenhill και την Kiloman, αλλά και εσχάτως με την πίεση που ασκεί προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου η τελευταία να την ενημερώσει εάν ισχύει ότι διεξάγει έρευνα σε βάρος της.
  • Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προ δεκαημέρου έλαβε απόφαση με ψήφους 6-1, να καλέσει την Reggeborgh αλλά και το έτερο ολλανδικό fund Atlas NV (που ελέγχει το 9,79% των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης) σε ακρόαση αναφορικά με το ενδεχόμενο συντονισμένων ενεργειών τους χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.
  • Στις πληροφορίες αυτές, η Reggeborgh απάντησε με δύο εξώδικα με την οποία καλούσε την Επιτροπή να της κοινοποιήσει τυχόν απόφαση σχετικά με τα περί ενδεχόμενης συντονισμένης δράσης με την Atlas. Τα εξώδικα προκάλεσαν την αντίδραση των Greenhill και Kiloman. Σε επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα, υποστηρίζουν ότι τα εξώδικα συνιστούν ευθείες βολές κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και προσπάθεια εκφοβισμού των μελών της.
  • Σύμφωνα με πηγές της κεφαλαιαγοράς, η Επιτροπή αναμένεται να στείλει τα επόμενα εικοσιτετράωρα στις Reggeborgh και Atlas τις προσκλήσεις σε ακρόαση. Προσθέτουν δε πως ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την σχετική απόφαση και τις κλήσεις είναι σύνηθες διάστημα προκειμένου να γραφτούν τα πρακτικά και οι σχετικές επιστολές. Ενδεχομένως τότε θα φανεί και εάν η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής στηρίχθηκε σε γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών της ή και εξωτερικών νομικών συμβούλων.
  • Υπενθυμίζεται πως στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπου φέρεται να αποφασίστηκε η κλήση των δύο ολλανδικών επενδυτικών κεφαλαίων σε ακρόαση αποφασίστηκε επίσης να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση για πιθανό συντονισμό ενεργειών μεταξύ της Reggeborgh και του Λεωνίδα Μπόμπολα στο πλαίσιο του ιδιωτικού συμφωνητικού που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές πριν η πρώτη αποκτήσει τις μετοχές της δεύτερης.
  • Δεν χρειαζόταν να είναι κάποιος προφήτης για να προβλέψει ότι το ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συγκέντρωνε αυξημένη ζήτηση, με τη δημόσια προσφορά να ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή στις 16:00. Τι κατέγραψαν οι ανάδοχοι; Κινητικότητα όχι μόνο από θεσμικούς επενδυτές, αλλά και από το «retail», τους μικροεπενδυτές, με τη συγκεκριμένη έκδοση να είναι ξεχωριστή στην ελληνική αγορά επειδή διαθέτει τη λεγόμενη ρήτρα αειφορίας.
  • Βάσει δηλαδή, αυτής της ρήτρας, ο όμιλος δεσμεύεται να πετύχει έναν αρκετά φιλόδοξο στόχο. Να μειώσει κατά 25% τον όγκο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως τα τέλη του 2025, γεγονός που σημαίνει ότι, σε μία τετραετία, θα πρέπει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των projects ΑΠΕ (π.χ. παράκτια και αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, συστήματα αποθήκευσης κτλ) να αυξηθεί στα 3.000 MW από 1.300 MW σήμερα. Πρόκειται για έργα, που διαθέτει σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή προς κατασκευή, σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας επενδυτικό πλάνο άνω των 2 δισ. ευρώ.
  • Κι αν δεν τα καταφέρει; Το επιτόκιο του ομολόγου της, που έχει εύρος απόδοσης 2,30-2,70%, θα αυξηθεί κατά περίπου 0,20%. Αυτή η πρόβλεψη, λοιπόν, φαίνεται να ενισχύει την ελκυστικότητα του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αυξάνοντας τη ζήτηση από τους μικροεπενδυτές.
  • Στη ρήτρα αειφορίας έρχεται να προστεθεί το χαρτοφυλάκιο που είναι αμυντικό, δηλαδή υπόσχεται ένα growth story για τα επόμενα πολλά χρόνια. Αυτό το growth story στο οποίο ποντάρουν οι επενδυτές περιλαμβάνει μεγάλα έργα στις κατασκευές και την ανάπτυξη ακινήτων, όπως το αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης και το καζίνο στο Ελληνικό, επενδύσεις στον ηλεκτρισμό από ΑΠΕ και ενίσχυση του τομέα παραχωρήσεων.
  • Ο επενδυτής λοιπόν, είτε μικρός είναι είτε θεσμικός, κάνει τους υπολογισμούς του και διαπιστώνει ότι το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων (διάρκειας πολλών δεκαετιών) και έργων καθαρής ενέργειας υπόσχεται επαρκείς ετήσιες σταθερές και προβλέψιμες αυξανόμενες ελεύθερες ταμειακές ροές. Αυτές εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 300 εκατ. ευρώ.
  • Ούτως ή άλλως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζει ένα ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων και προς υπογραφή έργων ύψους 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 50% του συνολικού backlog των μεγάλων τεχνικών εταιρειών της χώρας, ενώ πολλά από τα έργα που κατασκευάζει είναι δικά της. Από τη συνολική επένδυση 1 δισ. του IRC στο Ελληνικό, υπολογίζεται ότι 850-900 εκατ. ευρώ είναι αντικείμενο της ΤΕΡΝΑ, του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News