Business Talk Τετάρτη 16/06/2021, 06:30
BUSINESS TALK

Aνεβαίνουν σιγά σιγά 250 εκατομμύρια στον Υμηττό

Aνεβαίνουν σιγά σιγά 250 εκατομμύρια στον Υμηττό
  • Ανεβάζει, σιγά-σιγά, ταχύτητες το project του κυβερνητικού πάρκου στην περιοχή της Πυρκάλ στον Υμηττό, της μετεγκατάστασης, δηλαδή, εννέα υπουργείων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Όσοι γνωρίζουν λένε ότι για να πάρει σάρκα και οστά το έργο, θα χρειαστεί μία σειρά από διαδικασίες, όπως και μπόλικη γραφειοκρατία. Η αρχή όμως, είναι το ήμισυ του παντός και θα γίνει με την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) που θα προσδιορίζει τις προβλεπόμενες χρήσεις (εμπόριο, επιχειρείν, αναψυχή κτλ) στην έκταση.

 

  • Με απόφαση λοιπόν, του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, ορίζεται η εκκίνηση του ΕΠΣ, ώστε να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου ως ΣΔΙΤ που θα αντιστοιχεί σε επένδυση 250 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026.

 

  • Αποκαλυπτικός ήταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση της MYTILINEOS, καθώς τοποθετήθηκε επί όλων των θεμάτων. Κρατάμε από αυτά την αναφορά στην πρακτική του «flash note», δηλαδή της προδημοσίευσης των αποτελεσμάτων (πριν τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων από τους ορκωτούς), πολύ κοντά στο τέλος της εκάστοτε περιόδου αναφοράς, που δίνει ορατότητα στους επενδυτές. Πρόκειται για μια διαδεδομένη πρακτική στις ΗΠΑ, την οποία η MYTILINEOS μεταλαμπαδεύει και στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, αφού είναι η πρώτη εταιρεία που την εφαρμόζει και μια από τις λίγες στην Ευρώπη.

 

  • Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε «υπερήφανος» για την πρωτοπορία της εταιρείας του στο θέμα του flash note. Προέτρεψε μάλιστα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όχι μόνο να υποστηρίξει την πρακτική αυτή αλλά και να «φέρει πιο κοντά» τη δημοσίευση των ισολογισμών, καθώς -όπως είπε- όλα αυτά ενισχύουν την αξιοπιστία και τη διαφάνεια της ελληνικής αγοράς και μπορούν να προσελκύσουν διεθνείς επενδυτές.

 

  • Η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης των παραγωγών αιολικής ενέργειας με τις τοπικές κοινωνίες που έχει διαταραχθεί είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΛΕΤΑΕΝ, του βασικού φορέα του κλάδου. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες -με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αιολικής Ενέργειας- η ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε μεταξύ άλλων, ότι από τα αιολικά πάρκα που μπαίνουν στην γραμμή αφετηρίας (λαμβάνοντας Βεβαίωση Παραγωγού από τη ΡΑΕ), μόνο το 3,14% ολοκληρώνεται τελικά, προσπαθώντας να καθησυχάσει με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες πληθώρας φορέων όταν βλέπουν τον διαβόητο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ… «σπαρμένο» με ανεμογεννήτριες.

 

  • Ξεκινά σήμερα Τετάρτη η διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών των 18.750.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Aegean, ονομαστικής αξίας €0,65 η καθεμία, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 60 εκατομμύρια ευρώ με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Τώρα έπεται πλέον η ενίσχυση του δημοσίου με 120 εκατομμύρια και, κυρίως, η ελπίδα για ένα κάλο δεύτερο εξάμηνο του έτους με την επιβατική κίνηση δηλαδή να ανακάμπτει.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News