Business Talk Δευτέρα 9/05/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Γαλλικές (και άλλες) business ante portas

Γαλλικές (και άλλες) business ante portas
  • Στελέχη περισσότερων από 20 μεγάλων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, τον ΣΕΒ αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες. Πρόκειται για επιχειρηματική αντιπροσωπεία του MEDEF, του ομόλογου του ΣΕΒ συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών της Γαλλίας. Η γαλλική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον πρόεδρο Geoffroy Roux de Bézieux και πέντε υψηλόβαθμα στελέχη του MEDEF, καθώς και από 27 επιχειρηματίες και στελέχη που εκπροσωπούν 23 κορυφαίες γαλλικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Airbus, Bollore, Bouygues Batiment International, Egis, Fives, Galileo Global, Idemia, Iveco France, Naval Group, Ratp Developpement, Safran, Saur International, Sulo, Thales και Vinci Concessions. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες από τις παραπάνω γαλλικές εταιρείες έχουν ήδη δραστηριότητα στην Ελλάδα ή διεκδικούν παραχωρήσεις και έργα. Οι εμπορικές και επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντικές και το 2021 ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 11,2%.

 

  • Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της γαλλικής αποστολής με τον Έλληνα πρωθυπουργό. O  Μητσοτάκης,   που εντωμεταξύ θα βρίσκεται ήδη στα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (στο Άμπου Ντάμπι θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan) και θα γυρίσει για να δει τους γάλλους επιχειρηματίες, θα συμμετάσχει και στην πρώτη μετά την πανδημία σύνοδο του World Economic Forum στο Νταβός, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου.

 

  • Παρά τις ανατιμήσεις στο κατασκευαστικό κόστος, για τα καλά οικόπεδα η ζήτηση παραμένει κραταιά, κάτι, βέβαια, που εάν επιβεβαιώνεται με deals μετατρέπεται από «τάση» σε γεγονός. Αυτή μοιάζει να είναι η περίπτωση ενός από τα λιγοστά οικόπεδα στην Λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Ελαιώνα-όπισθεν του κτηρίου της Alpha Bank, δίπλα σε αυτό της Εθνικής Τράπεζας και σε κοντινή απόσταση από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στην Αθήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το οικόπεδο ενδιαφέρονται τεχνικοί όμιλοι που αξιολογούν το σενάριο να αναπτύξουν σε αυτό κτήριο γραφείων προς εκμετάλλευση, αλλά και μεγάλες εταιρείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν εκεί γραφεία. Το οικόπεδο προσφέρει δυνατότητα δόμησης μέχρι 13 χιλ. τ.μ. και λόγω του project της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο ραντάρ των επενδυτών. To τίμημα επί του οποίου συζητούν πωλητές και αγοραστές είναι περίπου στα 4-4,5 εκατ. ευρώ.

 

  • Στην τελική ευθεία εισήλθε η ωρίμανση της επένδυσης προϋπολογισμού 750 εκατομμυρίων ευρώ σε παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία και γκολφ στη Σαρωνίδα, σε έκταση 6.500 στρεμμάτων, που ανήκουν στον οικοδομικό συνεταιρισμό «Η Υγεία». Μετά την έγκριση που έλαβε το επενδυτικό σχέδιο από τη Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του Enterprise Greece, το έργο, που φέρει την επωνυμία «Saronida Olympos Golf» και επενδυτικός φορέας του οποίου είναι η VITA Development, έχει εισαχθεί προς έγκριση στην ατζέντα της επόμενης Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Αυτή έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

 

  • Με συμμετοχή-ρεκόρ, που άγγιξε το 80%, εκλέχθηκε η νέα εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒΑ), πρόεδρος και επικεφαλής της οποίας αναδείχθηκε ο Γιώργος Κάτσικας, Managing Director της UBS Investment Bank. Από τη σύνθεση της επιτροπής προκύπτει ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια υπάρχει ένα μείγμα εξαιρετικά έμπειρων στελεχών από πρωτοκλασάτες τράπεζες του City. Ο πρόεδρος και τα περισσότερα μέλη είναι επαγγελματίες με μακρόχρονη σταδιοδρομία στις πιο ανταγωνιστικές επενδυτικές τράπεζες του κόσμου.

 

  • Η PwC ανέλαβε το έργο του συμβούλου για τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ. Ο μετασχηματισμός του ομίλου θα περιλάβει το σύνολο  των λειτουργικών δραστηριοτήτων όπως εμπορικό, δίκτυο εξυπηρέτησης, διανομή, κέντρα διαλογής κλπ.  

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News