Business Talk Τρίτη 30/11/2021, 07:05
BUSINESS TALK

Η υπόθεση Άτλαντας, η Celestyal Cruises και το deal στην υγεία

Η υπόθεση Άτλαντας, η Celestyal Cruises και το deal στην υγεία
  • Στις σχέσεις της ολλανδικής Reggeborgh που ελέγχει το 30% της Ελλάκτωρ και της επενδυτικής εταιρίας Atlas που απέκτησε το 10% της εταιρείας δίνει έμφαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά η οποία αποφάσισε χθες το πρωί να καλέσει τους δυο μετόχους το επόμενο διάστημα (δικαίωμα ακρόασης) για να δώσουν εξηγήσεις επί ενδείξεων συντονισμένης πρακτικής.

 

  • Η σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ελήφθη με πλειοψηφία 6 ψήφων υπέρ και 1 κατά. Στον αντίποδα με ψήφους 5 έναντι 2 αποφάσισε να βάλει στο αρχείο την υπόθεση  για πιθανό συντονισμό ενεργειών μεταξύ της Reggeborgh και του Λεωνίδα Μπόμπολα στο πλαίσιο του ιδιωτικού συμφωνητικού που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές.

 

  • Η υπόθεση του Atlas ωστόσο, που ανοίγει τώρα, σε περίπτωση που αποδειχθεί μη δημοσιοποιημένος συντονισμός ενεργειών ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες. Ο λόγος; Από κοινού με την  Reggeborgh ελέγχει το 39,645% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

 

  • Στον έλεγχο του αμερικανικού private equity Searchlight Capital Partners περνάει η Celestyal Cruises, η θυγατρική του κυπριακού ομίλου Louis plc που δραστηριοποιείται στην ελληνική κρουαζιέρα με βάση τον Πειραιά και το Λαύριο. Ναυτιλιακές και τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως η εταιρεία αποτιμήθηκε κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ, εξηγώντας πως αυτό προκύπτει από τα ποσά που εισφέρονται από τα δύο μέρη, μέσω διαγραφής χρεών και νέων δανείων. Η όλη συμφωνία βέβαια αναφέρεται ως αξίας 100 εκατομμυρίων εάν συμπεριληφθούν και τα επιπλέον 30 εκατ. κεφάλαια που, υπό προϋποθέσεις και σε δεύτερη φάση, θα δανείσει η Searchlight για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Με τη συμφωνία αυτή η Louis plc θα γράψει λογιστική ζημιά μεταξύ 2 και 4 εκατομμυρίων στην τρέχουσα χρήση. Η ταμειακή διευκόλυνση των 10 εκατομμυρίων εκτιμάται ότι παρέχει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να ανταπεξέλθει και στις ανάγκες του 2022 χρόνια που εκτιμάται πως η πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει αν και λιγότερο τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας.

 

  • Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η μητρική της Celestyal, Louis θα κεφαλαιοποιήσει απαιτήσεις ύψος 31,75 εκατομμυρίων που έχει από την θυγατρική της και κατόπιν θα την εισφέρει σε ένα νέο σχήμα στο οποίο θα διατηρήσει ποσοστό 40% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ το υπόλοιπο 60% θα περάσει στον έλεγχο του επενδυτικού κεφαλαίου το οποίο θα χρηματοδοτήσει το σχήμα με 30 εκατομμύρια άμεσα και άλλα 10 εκατομμύρια σε πιστωτικές διευκολύνσεις. Προοπτικά η Searchlight, της οποία τα κεφάλαια υπό διαχείριση υπολογίζεται πως ανέρχονται στα  9 δισ. δολ.,  θα χρηματοδοτήσει όπως προαναφέρθηκε  με  άλλα 30 εκατομμύρια την Celestyal -που επί του παρόντος διαθέτει δύο κρουαζιερόπλοια (τα Celestyal Olympia του 1982 και Celestyal Crystal του 1980)-  για την περαιτέρω ανάπτυξη της.

 

  • Ένα νέο deal, που ουσιαστικά αποτελεί M&A συγχώνευση δια εξαγοράς, στο χώρο της υγείας αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεκριμένος κλάδος ιατρικού ομίλου πουλήθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά θεραπευτήρια της χώρας. Λίαν συντόμως θα φανεί εάν ο καπνός θα συνοδευτεί με φωτιά.

 

  • Παράταση αναμένεται να λάβει η διαδικασία της υποβολής προσφορών για τα έργα υποδομής στο Ελληνικό. Η προθεσμία έληγε σήμερα, αλλά θα κρίθηκε απαραίτητο να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση στους ενδιαφερόμενους, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για τη διεκδίκηση ενός από τα μεγαλύτερα υποέργα της ανάπλασης του Ελληνικού. Εκτιμάται ότι οι προσφορές θα κατατεθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με το σχεδιασμό της Lamda Development να προβλέπει την έναρξη των εργασιών τον Φεβρουάριο.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News