Business Talk Τετάρτη 3/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το πέρασμα στην Αφρική και οι «ιστορίες για αγρίους» στην Ελλάκτωρ 

Το πέρασμα στην Αφρική και οι «ιστορίες για αγρίους» στην Ελλάκτωρ 
  • Τη σούμα του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης έκανε για λογαριασμό μας η αμερικανική τράπεζα JP Morgan σε έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας σε μία παράγραφο αυτά για τα οποία έχουν χυθεί τόνοι μελάνης τον τελευταίο χρόνο: «Ανατρέχοντας στους τελευταίους 18 μήνες από την τελευταία επίσκεψη μας στην Αθήνα διαπιστώνουμε πως περισσότερα από 170 νομοσχέδια πέρασαν από το κοινοβούλιο ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό από την έναρξη της διακυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019 σε περισσότερα από 200. Όλα σχετίζονται με τους τρεις βασικούς πυλώνες του μακροπρόθεσμου μεταρρυθμιστικού  σχεδίου της κυβέρνησης, δηλαδή την δημοσιονομική πολιτική, την διακυβέρνηση στο Δημόσιο και τον τραπεζικό τομέα. Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν πλήθος θεματικών συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας, του φορολογικού συστήματος, του ασφαλιστικού, του ψηφιακού μετασχηματισμού, των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και των τραπεζών».  Όχι άσχημα σχόλια από τη μεγαλύτερη τράπεζα στον ελεύθερο κόσμο. 
  • 300 άτομα έχει προσλάβει, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα, η Sunlight και ορισμένες θυγατρικές. Η βιομηχανία τρέχει με αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, με τη χρηματοδότηση της νέας της επένδυσης της τάξεως των 105 εκατ. ευρώ να έχει, πρόσφατα, εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο Άδωνις Γεωργιάδης, η επένδυση, που αποτελεί μέρος του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ) «Ευρωπαϊκή Καινοτομία για τους Συσσωρευτές» (European Battery Innovation – EuBatIn), θα επιχορηγηθεί με 49,9 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό, που αντιστοιχεί στο συνολικό ενισχυόμενο κόστος του έργου, θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με το επενδυτικό σχέδιο της Sunlight να δύναται να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Το υπολειπόμενο ποσό των 55,36 εκατ. ευρώ της επένδυσης θα προέλθει από ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Αν μη τι άλλο, το project συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο.
  • Ακούστηκε πως οι Μπάκος και Καϋμενάκης έδωσαν εντολή σε χρηματιστές να πουλήσουν από τις μετοχές που διαθέτουν το 10% της Ελλάκτωρ, μάλιστα, σε τιμή πάνω από 2 ευρώ τη μετοχή. Ωστόσο, η πληροφορία όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά διαψεύδεται μετά θυμηδίας, ως «ιστορίες για αγρίους», όπως και πολλά άλλα που έχουν ακουστεί τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο για τους επενδυτές που απέκτησαν το 30% μιας μεγάλης εταιρείας, επενδύοντας περίπου 130 εκατ. ευρώ. Η αγορά περιμένει τώρα το επόμενο επεισόδιο. 
  • Η Ελλάδα αυξάνει τη δέσμευσή της με την Αφρική σε συνεννόηση με τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Global Gateway, και καθώς η Αφρική εγκαινιάζει τη μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Τους τελευταίους μήνες, Έλληνες αξιωματούχοι και ηγέτες επιχειρήσεων ανέλαβαν νέες εμπορικές αποστολές σε όλη την ήπειρο, η Ελλάδα άνοιξε μια νέα πρεσβεία στη Σενεγάλη και πριν λίγες μέρες, το Enterprise Greece φιλοξένησε στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Προώθησης του Εμπορίου για να συζητήσει τις εξελίξεις πολιτικής και ενημέρωση για νέες πρωτοβουλίες στην Αφρική. 
  • «Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία που αναδύεται στην Αφρική. Είναι η πιο δυναμική ήπειρος από πλευράς ρυθμών ανάπτυξης και η νεότερη ήπειρος από πλευράς πληθυσμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποκάλυψη του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας της κυβέρνησης. «Φιλοδοξούμε να ανοίξουμε τα φτερά μας και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις πιθανές ευκαιρίες στην Αφρική». Το σχέδιο περιγράφει λεπτομερώς σχεδόν τρεις δωδεκάδες πρωτοβουλίες προς την Αφρική συνολικά. 
  • Αυτό περιλαμβάνει τρεις στη Νότια Αφρική, τέσσερις στη Νιγηρία, 18 στην Αίγυπτο και εννέα στην Αλγερία − επιπλέον της υποστήριξης πολυμερών δραστηριοτήτων στην Αφρική. Την 1η Ιανουαρίου 2021, η Αφρική εγκαινίασε τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο – την Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών – μια φιλόδοξη συμφωνία που περιλαμβάνει 54 αφρικανικές χώρες, σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και ένα συνδυασμένο ΑΕΠ δυνητικά 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το σύμφωνο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για αγαθά και υπηρεσίες προκειμένου να εμβαθύνει την οικονομική ολοκλήρωση σε ολόκληρη την ήπειρο και να τονώσει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.
  • Στο δεύτερο μισό του τρίτου αιώνα π.Χ., σε μια εποχή πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, την περίοδο που η Κίμωλος, όπως και άλλα νησιά των Κυκλάδων, περνούσε από την πτολεμαϊκή στη μακεδονική κυριαρχία, σύμφωνα με την ιστορία, στο νησί είχαν συσσωρευτεί πολλές δικαστικές εκκρεμότητες, που πιθανολογείται ότι αποτελούσαν, κατά βάση, διαφορές μεταξύ πιστωτών και οφειλετών. Με παρέμβαση του βασιλιά Αντιγόνου, στην Κίμωλο εγκαταστάθηκε ξένος δικαστής, ο Χαρίανθος, που έλυσε με επιτυχία και γρήγορα χρονίζουσες δικαστικές υποθέσεις. 
  • Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο από τότε μέχρι σήμερα η συσσώρευση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων παραμένει ίδιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Χαρακτηριστική περίπτωση; Η διαμάχη μεταξύ Δημοσίου και της εταιρείας Κέκροψ για την κυριότητα έκτασης 200 στρεμμάτων  στα Τουρκοβούνια, στα παλιά λατομεία Ψυχικού που χρονολογείται από το 1988. Τότε το Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή, αξιώνοντας την ιδιοκτησία –ως δάσους– τμήματος της συγκεκριμένης έκτασης. Σήμερα θα συζητηθεί ενώπιον του αναιρετικού τμήματος του Αρείου Πάγου η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δυνάμει της οποίας αναιρέθηκε η 3039/2019 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών (βάσει της οποίας έγινε, κατ’ ουσίαν, δεκτή η έφεση κι απορρίφθηκε η αγωγή του Δημοσίου). Μέλλει να φανεί εάν η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς ή εάν η δικαστική διελκυστίνδα επεκταθεί και το 2022. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News