Business Talk Τρίτη 10/08/2021, 06:56
BUSINESS TALK

Ο τουρισμός που δεν κάηκε και τα μεγάλα deals των ξενοδοχείων

Ο τουρισμός που δεν κάηκε και τα μεγάλα deals των ξενοδοχείων
  • Την αισιοδοξία τους πως τα τραγικά γεγονότα, που ακόμα εξελίσσονται με τις πυρκαγιές ανά την χώρα, δεν θα επηρεάσουν -τουλάχιστον σημαντικά- την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς και οικονομολόγοι αναλύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

 

  • Όπως εξηγούν, οι περιοχές που έπληξε και πλήττει η πύρινη λαίλαπα δεν αφορούν πάρα πολύ μικρό ποσοστό των διεθνών αφίξεων συμπεριλαμβανομένης ακόμα και αυτής της Ολυμπίας που αδιαμφισβήτητα αναμένεται βραχυπρόθεσμα να σημειώσει κάμψη. Προσθέτουν δε πως καθώς οι πληρότητες για τον Αύγουστο βρίσκονταν ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα συγκριτικά με το την περσινή χρονιά, το κανάλι μέσω του οποίου μπορούσε να δεχτεί πλήγμα ο τουρισμός, δηλαδή αυτό των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, είναι πρακτικά ανενεργό: Όσοι αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό αποφύγουν λόγω των πυρκαγιών να αναζητήσουν κράτηση στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσαν να βρουν πάρα πολύ μικρό αριθμό καταλυμάτων για να έρθουν. Το στοίχημα έτσι μεταφέρεται στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οπότε και εκτιμάται πως, αν όλα εξελιχθούν θετικά με την κατάσβεση των πυρκαγιών, η σχετική ανησυχία θα εξανεμιστεί.

 

  • Οι περισσότεροι έχουν κουραστεί να διαβάζουν για τα τεκταινόμενα σχετικά με τις διελκυστίνδες των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ άλλα όμως τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο είναι σημαντικά: το σχήμα Μπακού – Καϋμενάκη απέχει πλέον λιγότερο από 4% από το να αποκτήσει την λεγόμενη καταστατική μειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου στην κατασκευαστική. Και όπως φαίνεται αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκει. Είτε κατά μόνας δηλαδή από το ταμπλό είτε σε συνεργασία με άλλους μετόχους που δεν έχουν συμπαραταχθεί με την πλειοψηφία των Ολλανδών. Και αυτή δεν είναι μόνο μικρομέτοχοι αλλά και τραπεζικές κι άλλες ΑΕΔΑΚ και όχι μόνον, που για την ώρα έχουν κρατήσει ουδέτερη στάση. Τι θα συνέβαινε όμως, αν μία τράπεζα αποφάσιζε να πουλήσει τη θέση της; Και τι θα σήμαινε εάν το επιχειρηματικό δίδυμο ερχόταν σε συνεννόηση με ένα μπλοκ μικρομετόχων της τάξης του 2% ή και παραπάνω; Μια συγκροτημένη συμμαχία που ελέγχει το 33% θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει δημόσια πρόταση εξαγοράς. Και σε κάθε περίπτωση θα αποκτούσε αυξημένα δικαιώματα και θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Αυτό είναι το παιχνίδι που πιθανότατα θα δούμε να εξελίσσεται τους αμέσως επόμενους μήνες.

 

  • Σύμβουλοι και τραπεζίτες, ακόμα και οι παλαιότεροι, που ασχολούνται με τις αγοραπωλησίες ξενοδοχείων, δεν θυμούνται πότε την τελευταία δεκαετία τόσο μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες. Πολλά deal θα γίνουν το επόμενο εξάμηνο καθώς το διεθνές αγοραστικό ενδιαφέρον για τις υψηλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού ακόμα και κατά διάρκεια της πανδημίας, συγκριτικά με ανταγωνιστές του όπως η Ιταλία και η Ισπανία, λειτουργούν ως μαγνήτης. Τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις συζητούνται αυτή τη στιγμή και αφορούν deals δεκάδων εκατομμυρίων. Και δίπλα σ’ αυτούς τους ξένους επενδυτές είναι στημένες και οι ελληνικές ΑΕEΑΠ που αντιμετωπίζουν τον κλάδο ως μοναδική ιστορικά ευκαιρία. Αλλά, μην απατάστε, οι τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων στην Ελλάδα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους ακόμα και συγκρινόμενες με τα προ της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας επίπεδα.

 

  • Στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας των άρθρων 37 έως 41 του ν. 4399/2016, εντάχθηκε ένα από τα projects της επένδυσης στο Νότιο Αφάντου που είναι προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Η πώληση, προς 15,2 εκατ. ευρώ, της έκτασης στη Νότια Αφάντου στην εταιρεία Ν. Aegean Sun Investments Ltd του Βασίλειου Νικολαΐδη ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια. Τα σχέδια προβλέπουν την ανέγερση τριών νέων ξενοδοχείων, καθώς και παραθεριστικού – τουριστικού χωριού 20 ανεξάρτητων κατοικιών, ενώ στον αναπτυξιακό εντάσσεται με συνολικό επιλέξιμο κόστος 33,5 εκατ. ευρώ, η κατασκευή ενός από τα τρία ξενοδοχεία με δυναμικότητα 180 δωματίων και 480 κλινών.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News