Business Talk Παρασκευή 23/04/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Παρέλαση δικηγόρων και το comeback χρεοκοπημένων επιχειρηματιών

Παρέλαση δικηγόρων και το comeback χρεοκοπημένων επιχειρηματιών
  • Η χθεσινή γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ είχε και κάτι από άρωμα δικαστηρίου.  Σπάνια, τουλάχιστον σε επιχειρηματικό περιβάλλον, συναντάμε τόσους συγκεντρωμένους, έστω και δια τηλεφώνου, δικηγόρους εγνωσμένου κύρους να ξιφουλκούν δημόσια μεταξύ τους. Εκτός από το Γιώργο Μυλωνογιάννη, ο οποίος ως πρόεδρος της Ελλάκτωρ και της γενικής συνέλευσης έπαιζε άμυνα, “παρέλασαν” ο Γιώργος Σωτηρόπουλος -εκπροσωπούσε την ολλανδική Reggeborgh-που εκτός από δικηγόρος είναι και καθηγητής Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής. Ιάκωβος Βενιέρης που εκπροσωπούσε τη Greenhill των Δ.Μπάκου-Ι.Καϋμενάκη και ο Σωτήρης Μπρέγιαννος που εκπροσώπησε την Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση. Γίνεται λοιπόν, αντιληπτό, παρότι το προεδρείο της γ.σ. έκανε ό,τι μπορούσε για να εξοικονομήσει χρόνο, γιατί η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί και τελείωσε περίπου στις τέσσερις το απόγευμα.

 

  • Με την πολύωρη παρτίδα σκάκι να λήγει με νίκη υπέρ των Ολλανδών, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα. Στην υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ με κύριο άξονα την εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης 50 εκατ. ευρώ και την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ. Απώτερος σκοπός είναι το «νοικοκύρεμα» του κατασκευαστικού τομέα που θα πρέπει να μετατραπεί σε πυλώνα κερδοφορίας και ανάπτυξης. Η άλλη πλευρά, της Greenhill δύο ώρες μετά το πέρας της γ.σ. έσπευσε, μέσω ανακοίνωσης, να μιλήσει για παραπλάνηση της πλειοψηφίας των μετόχων. Στο ίδιο μήνυμά της αναφέρει και κάτι που είναι μάλλον αντιφατικό: «Θα προασπίσουμε την επένδυσή μας γιατί πιστεύουμε στην ελληνική οικονομία και την ελληνική Δικαιοσύνη». Μιας και νωρίτερα ο κ. Βενιέρης είχε διαβεβαιώσει ότι η Greenhill θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, αυτό σημαίνει ότι οι εφοπλιστές θα βάλουν περίπου 31 εκατ. ευρώ, πολεμώντας, ταυτόχρονα, το…σύστημα εκ των έσω; Πάντως, οι χθεσινές εξελίξεις επιδοκιμάστηκαν από το ταμπλό του Χ.Α., η μετοχή της Ελλάκτωρ αυξήθηκε κατά 14,64% και κατά 18 cents. Δεν είναι και λίγο.

 

  • Κι ενόσω η αγορά, ευλόγως, έκανε focus στα της Ελλάκτωρ, δημοσιεύθηκε ο νέος κανονισμός της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται επίγεια και μέσω διαδικτύου. Προβλέπει πρόστιμα όχι μόνο για τις εταιρείες-παρόχους, αλλά και για το προσωπικό τους, των οποίων το ύψος κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ και από 1.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ ανά παράβαση, αντίστοιχα. Οι κυρώσεις έχουν γίνει πιο βαριές και περιλαμβάνουν την προσωρινή, για διάστημα τριών μηνών, ή και την οριστική ανάκληση της άδειας φυσικών αλλά και νομικών προσώπων, όπως και την απομάκρυνση στελεχών και υπαλλήλων υπεύθυνων για την τέλεση της παράβασης. 

 

  • Προσφυγή στον Άρειο Πάγο για αντισυνταγματικότητα του νόμου της ειδικής διαχείρισης έχει καταθέσει και αναμένει ημερομηνία δικάσιμου ο σύλλογος εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κόντρα στην προσπάθεια ΤΑΙΠΕΔ και ειδικού διαχειριστή να πουλήσουν την προβληματική μεταλλευτική εταιρεία. Όμως ο σύλλογος έλαβε απόφαση και έδωσε εντολή στους νομικούς συνεργάτες του και για άλλες αγωγές και εξώδικα εναντίον της ΛΑΡΚΟ, της ειδικής διαχείρισης και του  ελληνικού δημοσίου: προχωρά στην κατάθεση αγωγής για υπολογισμό προϋπηρεσίας  όλων των εργαζομένων που εργάστηκαν στην εταιρία με δελτίο παροχής υπηρεσιών  ή εργολαβίες καθώς και ότι άλλο αυτή συνεπάγεται(ασφαλιστηρίου συμβολαίου, έτη ασφάλισης κ.α.), αγωγή κατά του δημοσίου για την διασφάλιση θέσεων εργασίας, αγωγή κατά δημοσίου, ειδικής διαχείρισης και Generalli για τις αποζημιώσεις του συνταξιοδοτικού και αγωγή κατά του εκκαθαριστή της Ασπίδας για την συνολική απαίτηση από το ομαδικό συμβόλαιο. Το μπαράζ αυτό προφανώς και δεν βοηθάει στην επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης της ΛΑΡΚΟ…

 

  • Κλείνουν το «μαγαζί» πριν από μερικά χρόνια, ανοίγουν καινούργιο με άλλο ΑΦΜ κι εξασφαλίζουν άφεση «αμαρτιών», μιας και σχεδόν κανείς δεν θυμάται τα έργα και τις ημέρες τους. Με την τακτική αυτή πορεύεται ένα τμήμα της ελληνικής «επιχειρηματικότητας» που βρίσκει και τα κάνει, γνωρίζοντας καλά ότι δεν πρόκειται ποτέ να ελεγχθεί. Αφορμή για το σχόλιο ανακοίνωση εταιρείας που δραστηριοποιήθηκε στις κρατήσεις εισιτηρίων και έβαλε λουκέτο πριν από λίγα χρόνια, χωρίς ποτέ να δώσει λογαριασμό (κυριολεκτικά).

 

  • Δεν περιμέναμε βέβαια, και κάτι διαφορετικό, αφού η έννοια της λογοδοσίας δεν υπήρξε ποτέ δυνατό σημείο στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, αν αναζητήσει κανείς στο ΓΕΜΗ, κάτι πολύ απλό, τα οικονομικά αποτελέσματα περασμένων χρήσεων ακόμη και εταιριών με «αποτύπωμα», εάν είναι τυχερός, θα βρει αυτά του… 2017. Το πρόστιμο της μη δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων είναι τόσο μικρό, που για ορισμένους δεν αξίζει καν να μπουν στον κόπο της έγκαιρης ανάρτησης ισολογισμών. Πώς το έλεγε μία πολύ παλιά διαφήμιση καρτοκινητής τηλεφωνίας με τον αείμνηστο Βλάση Μπονάτσο; «Δεν παίρνεις λογαριασμό, δεν δίνεις λογαριασμό».

 

  • Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Arab News, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Σαουδική Αραβία. Ο κ. Δένδιας δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα ότι ««Η Ελλάδα πιστεύει στις ΑΠΕ και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο…Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε και θα ήταν πολύ πιο ακριβό από το δικό σας (της Σαουδικής Αραβίας)».  Από το ΥΠΕΞ διευκρίνισαν ότι «είναι είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας και ότι οι απόψεις του κ. Δένδια για την πράσινη ενέργεια είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ΄ επανάληψη». Με την ανάγνωση αυτή  συμφωνούν και  παράγοντες της ελληνικής ενεργειακής αγοράς που δεν δείχνουν να έχουν θορυβηθεί.

 

  • Όπως αναφέρουν, ο υπουργός με τις δηλώσεις του ήθελε να τονίσει την πράσινη στροφή που επιχειρεί η Ελλάδα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και το συγκριτικό της πλεονέκτημα σε σχέση με γειτονικές χώρες. «Οι εταιρείες από το χώρο της ενέργειας διαμορφώνουμε τα επενδυτικά μας χαρτοφυλάκια με βάση τις παγκόσμιες τάσεις αλλά την ελληνική πραγματικότητα (απολιγνιτοποίηση και αυξανόμενος ρόλος φυσικού αερίου ως καυσίμου γέφυρα) και τους στόχους του ΕΣΕΚ, το οποίο  προδιαγράφει συγκεκριμένα ποσοστά για τις ΑΠΕ και τους υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο) αντίστοιχα.  Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διασφαλίσεις που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής από τις ρητές δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης, εξακολουθούμε για τις επόμενες δεκαετίες να επενδύουμε και στους δύο τομείς»,  καταλήγουν οι ίδιες πηγές

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News