Business Talk Τρίτη 19/01/2021, 09:13
BUSINESS TALK

O Ε65, το «κούρεμα» και η υποβάθμιση

  • Τη συμβολή του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή στην απεμπλοκή του βόρειου τμήματος του οδικού άξονα Ε65 αναγνωρίζουν στην αγορά. Μιλούν δε για μία από τις πρώτες προτεραιότητες που είχε θέσει ο ίδιος, όταν ανέλαβε καθήκοντα. Το έργο είναι σημαντικό όχι μόνο λόγω προϋπολογισμού (442 εκατ. ευρώ). Αλλά κι επειδή θα οδηγήσει στην πλήρη ανάπτυξη του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65) που θα εκτείνεται σε 175 χιλιόμετρα, επιτρέποντας τη σύνδεση της Λαμίας με την ευρύτερη περιοχή δυτικά των Γρεβενών. Σήμερα, η κατασκευή του Νότιου τμήματος από την Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα βρίσκεται, ήδη, σε προχωρημένο στάδιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την δημόσια χρηματοδότηση για το έργο. 

     

  • Το έργο θα υλοποιήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία βλέπει το ανεκτέλεστό της να ενισχύεται κατά 442 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 2 δισ. ευρώ. Συντόμως, το backlog της εισηγμένης θα “φουσκώσει” περαιτέρω, καθώς έχει επιλεγεί για την ανάπτυξη, μαζί με την Mohegan, του καζίνο στο Ελληνικό, έργο με προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ. 

 

  • «Aπεφεύχθη το “ατύχημα” και η προσπάθεια συνεχίζεται» σημείωνε, πρόσφατα, η στήλη, μάλλον κομψά για την συμφωνία που πέτυχε η Intralot με τους ομολογιούχους της. Ωστοσο, λιγότερο κομψή φαίνεται ότι υπήρξε η Fitch που υποβάθμισε την εισηγμένη σε C από CC. Κατά τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η συναλλαγή είναι distressed debt exchange, προβλέπει, δηλαδή, “κούρεμα” χρέους για τους ομολογιούχους και αποσκοπεί στην αποφυγή της αθέτησης πληρωμής των ομολόγων που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2021. Εάν η συναλλαγή στεφθεί με επιτυχία, η Fitch θα υποβαθμίσει περαιτέρω την αξιολόγηση της Intralot σε “Restricted default”. Ειρήσθω εν παρόδω ότι κατά τον ορισμό της Fitch, restricted default θεωρείται μία εταιρεία που έχει αθετήσει ορισμένες από τις πληρωμές της, αλλά εξακολουθεί να τηρεί άλλες υποχρεώσεις της. Εάν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η συναλλαγή, η Fitch θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση σε D (default) εάν υπάρξει στάση πληρωμών τον Μάρτιο ή κατά την επόμενη πληρωμή κουπονιού τον Σεπτέμβριο.

 

  • Θετικό παραμένει το κλίμα για μια νέα έξοδο της Αθήνας στις διεθνείς ομολογιακές αγορές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλυτές της Fitch Ratings εμφανίζονται αισιοδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας ενόψει της νέας πιστοληπτικής  αξιολόγησης του οίκου που θα ανακοινωθεί την  Παρασκευή. Οι αναλυτές του οίκου   κατά τη διάρκεια διαδικτυακής   συζήτησης, ανέφεραν [ως το σημαντικότερο δεν είναι τα επίπεδα χρέους αλλά η τάση του   και κυρίως το κόστος εξυπηρέτησής του, το οποίο στην Ελλάδα είναι χαμηλό.

 

  • Οι αναλυτές της Fitch δήλωσαν ότι θεωρούν τους πόρους του Tαμείου Aνάκαμψης της ΕΕ μεταξύ των όπλων της Ελλάδας, «εφ ‘όσον χρησιμοποιηθούν σοφά  όπως και τη συνεχή υποστήριξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα. 

 

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με λήξη το 2021 και το 2022 ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων  θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Σημειώστε ότι αυτή η κίνηση βρίσκεται στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης δημόσιου χρέους της Ελλάδας για το 2021. 

 

  • Οι τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν δεδομένα στην EBA τον Μάρτιο  για τα stress tests, ενώ η δεύτερη υποβολή δεδομένων θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο και στα μέσα Ιουνίου η τελική συνολική υποβολή. Τα αποτελέσματα των stress tests θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούλιο.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News