Business Talk Δευτέρα 18/01/2021, 07:45
BUSINESS TALK

Η «υπογραφή» Bezos για την Αθήνα και τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ

  • Η επένδυση της Amazon Web Services για το άνοιγμα του πρώτου γραφείου της στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα, που φέρει και την προσωπική υπογραφή του Jeff Bezos, δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Μαξίμου. Ο αμερικανικός κολοσσός λιανικού εμπορίου βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση εδώ και έναν σχεδόν χρόνο.

 

  • Σηματοδοτεί όμως την συμπλήρωση ενός ακόμα κομματιού του πάζλ των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών που σταδιακά αποκτά η Ελλάδα καθώς κλείνει το χάσμα που την χώριζε με τις προηγμένες τεχνολογικά μεγάλες δυτικές και όχι μόνον οικονομίες και ενώ το ελληνικό δημόσιο μαζί με την ΕΕ διοχετεύουν πόρους στην εν λόγω αγορά.

 

  • Προηγήθηκαν στα τέλη του προηγουμένου έτους δύο μεγάλες, ακόμα σημαντικότερες, κινήσεις μεγάλων ξένων πολυεθνικών για την ανάπτυξη της νέας ψηφιακής οικονομίας στην Ελλάδα, αυτές της Microsoft και της Digital Realty.

 

  • Για το άνοιγμα του γραφείου της Amazon Web Services στην Αθήνα ασχολήθηκαν πάνω από 340 άτομα εσωτερικά στην αμερικανική εταιρεία, και η έγκριση δόθηκε εντός 10 μηνών. Για πρώτη φορά ανοίγει η Amazon τόσο γρήγορα γραφείο διεθνώς, εκμυστηρεύθηκαν στελέχη της στην ελληνική κυβέρνηση.

 

  • Υπήρξε βέβαια πολύ στενή συνεργασία που βασίστηκε στις άριστες σχέσεις που αναπτύχτηκαν και με το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης και τον Κυριάκο Πιερρακάκη προσωπικά και με το υπουργείο Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα αλλά και, βέβαια, με το γραφείο του πρωθυπουργού και ειδικά τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Κυριάκου Μητσοτάκη Αλέξη Πατέλη.

 

  •  Σκοπός της Amazon είναι να γίνει η Αθήνα το regional hub της εταιρείας. Τα γραφεία της βρίσκονται πλέον στο Μαρούσι κοντά στον ΟΤΕ και έχουν ήδη μετακομίσει Έλληνες υπάλληλοι της Amazon από το Σηάτλ και την Φρανκφούρτη και φυσικά έχουν προκηρυχτεί και καινούριες θέσεις εργασίας, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

  • Η Amazon κινείται, προσεκτικά και μεθοδικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες σε ευθυγράμμιση με την εταιρική κουλτούρα της όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τον Jeff Bezos, ο οποίος ενέκρινε το άνοιγμα του γραφείου στην Αθήνα ο ίδιος προσωπικά.

 

·         Το σημαντικότερο είναι πως οι σχεδιασμοί της Amazon για την Ελλάδα είναι ευρύτεροι και έτσι θα έρθουν και αλλά πράγματα από την πολυεθνική. Το regional hub είναι μόνο η αρχή, σημειώνουν οι επαΐοντες.

 

·         Η αλλαγή στρατηγικής λίγο πριν τον πόλεμο ενίοτε, ίσως να είναι επιβεβλημένη, αλλά δεν κρίνεται παρά στο πεδίο. Με τα δεδομένα αυτά, θα φανεί κατά πόσο η απόκτηση σε επτά δόσεις, από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τον Ιούλιο, από την Akron Trade & Transport του 20,5822% της Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση θα δώσει το προβάδισμα στην πλευρά των επιχειρηματιών Καϋμενάκη-Μπάκου που ελέγχουν την εταιρεία που προτίθεται να ενεργήσει ως αγοραστής.

 

·         Η νέα συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου-σε αντικατάσταση αυτής μεταξύ Invesco και Pemanoaro- προβλέπει ότι η Akron θα δίδει οδηγίες στην Pemanoaro για την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου που αντιστοιχούν στο 20,5822% του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ. Με άλλα λόγια, μία μέρα πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου, οι δυο επιχειρηματίες θα αυξήσουν κατά 8,37%, δηλαδή συνολικά σε περίπου 13,3% τη συμμετοχή τους στην Ελλάκτωρ, ενώ θα διαθέτουν δικαίωμα ψήφου για το 25,5% της εισηγμένης.

 

·         Για τους Ολλανδούς της Reggeborgh, οι κινήσεις σταδιακής μεταβίβασης μετοχών από την Pemanoaro στην Akron δεν αποτελούν παρά υπόθεση της οποίας ο αντίκτυπος περιορίζεται εντός του αντίπαλου στρατοπέδου, δηλαδή μία «εσωκομματική διαδικασία», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News