Business Talk Τρίτη 12/01/2021, 07:45
BUSINESS TALK

«Λεφτά στο τραπέζι» για Ελλάκτωρ, δημόσιο και χρηματιστηριακές

  • Η ώρα του αγγλοσαξονικού  show me the money  για το δίδυμο Καϋμενάκη – Μπάκου, αλλά και τον Ολλανδό ανταγωνιστή τους, έχει έρθει  καθώς σήμερα Τρίτη εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία για την απόκτηση από τους δύο επιχειρηματίες του 18,3% της Ελλάκτωρ. Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συναλλαγής θα αυξήσει το ποσοστό της Invesco, που συνδέεται με τους δύο επιχειρηματίες, στο 23,3%, διαμορφώνοντας κι επίσημα έναν ισχυρό πόλο στην κατασκευαστική της Νέας Κηφισιάς. Σε αναμονή λοιπόν των σχετικών ανακοινώσεων.
    Ο έτερος πόλος ανήκει στο ολλανδικό fund Reggeborgh Invest που θα πρέπει με τη σειρά του να προχωρήσει στην αγορά του 12,55% του Λεωνίδα Μπόμπολα, έχοντας αποκτήσει δικαίωμα προαίρεσης. Οι Ολλανδοί βέβαια, έχουν ακόμη χρόνο, καθώς το call option για την απόκτηση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Ελλάκτωρ λήγει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Ίσως όμως, να (πρέπει να) το εξασκήσουν νωρίτερα ενόψει της μεγάλης μετοχικής μάχης της 27ης Ιανουαρίου.

 

  • H  Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει άμεσα για μία ακόμα φορά στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με μια πολύ μακροπρόθεσμη ομολογιακή έκδοση. Είναι μάλιστα φαίνεται τόσο ώριμη η συγκυρία που ήδη μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, ανάδοχοι συχνά σε τέτοιες δουλειές, προμοτάρουν την προοπτική στους πελάτες-επενδυτές τους. Σημειολογικά σημαντικότερη όμως ίσως είναι η παρέμβαση της JP Morgan τόσο λόγω του μεγέθους της – μακράν η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα – όσο και λόγω των θετικών εκτιμήσεων του επικεφαλής της Jamie Dimon για τη χώρα μετά την αλλαγή κυβέρνησης.
    Το δημόσιο θέλει να σηκώσει φέτος περίπου 10 δισεκατομμύρια από τις αγορές ύψους, τα μισά δηλαδή από αυτά που εκτιμά η JP Morgan πως θα αγοράσει η ΕΚΤ. Οι αναλυτές του οίκου θεωρούν ότι οι ελληνικές αποδόσεις είναι και θα παραμείνουν ελκυστικότερές από αυτές ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιφέρεια και θυμίζουν τα κεφάλαια ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μπουν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα τρία χρόνια. Θετική για την ελληνική οικονομία, για τα ελληνικά χρεόγραφα και για τις νέες εκδόσεις ομολόγων εμφανίζεται και η Citigroup και άλλοι.

 

  • Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους γιατί αν θυμηθεί κανείς προσεκτικά, πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση της πανδημίας, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να επαναφέρει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα κάπου αυτή την περίοδο. Η οικονομική κρίση που χτύπησε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας αυτονόητα μετέθεσε χρονικά τους στόχους αυτούς. Η Ελλάδα απέχει σήμερα από δύο έως τρεις βαθμίδες από το Investment grade ανάλογα με το οίκο.

·        

  • Όμως τα πρώτα βήματα έχουνε ήδη γίνει κατά τον περασμένο ενάμιση χρόνο, ενώ μικρές σταδιακές αναβαθμίσεις αναμένονται και φέτος. Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος γύρος αξιολογήσεων με πρώτη την Fitch . Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ακολουθούν η DBRS η Standard & Poor’s και η Moody’s ενώ Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα oι ίδιοι οίκοι θα επανέλθουν με νεότερες αξιολογήσεις.

 

  • Το στοίχημα της επαναφοράς στην επενδυτική βαθμίδα δεν είναι τόσο κρίσιμο για την ίδια την οικονομία αφού το δημόσιο δείχνει ότι μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση ακόμα και με αρνητικά πραγματικά επιτόκια ήδη από πέρσι όπως δείχνουν οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων (και ονομαστικά αυτά) αλλά και οι αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων στην δευτερογενή αγορά. Είναι όμως κρισιμότατο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και, βέβαια, τις ελληνικές τράπεζες. Υπάρχει μια σειρά αναχρηματοδοτήσεων ομολογιών που λήγουν τους επόμενους μήνες και έτη ενώ αρκετοί όμιλοι θέλουν να εκδώσουν νέα ομόλογα για να χρηματοδοτήσουν τα αναπτυξιακά τους προγράμματα και επενδύσεις. Είναι λοιπόν μεγάλο στοίχημα τόσο για το δημόσιο όσο για τον ιδιωτικό τομέα. Και οι οιωνοί παρά την πανδημία φαίνεται πως είναι θετικοί.

 

  • Η μάχη μεταξύ των χρηματιστηριακών, ελληνικών και ξένων (remote members) για τους τζίρους στο Χρηματιστήριο και τις συναλλαγές ομολόγων στην συντεταγμένη αγορά δεν γίνεται συχνά αντιληπτή από το ευρύτερο κοινό. Αν κάποιος όμως κοιτάξει τα στοιχεία στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 και στα τέλη του 2020 θα διαπιστώσει μερικές ποιοτικά σημαντικά αλλαγές όπως για παράδειγμα ότι φέτος πρώτη ξένη χρηματιστηριακή είναι πλέον UBS Europe και όχι η Citigroup ενω η Credit Suisse παραμένει σταθερά στην 10η θέση. Το σύνολο της αξίας των συναλλαγών που πραγματοποίησαν όλες οι χρηματιστηριακές το 2020 είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό του 2019 καθώς οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν όχι μόνο την έξοδο από την κρίση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ανάπτυξη της. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών χρηματιστηρίων αυτή τη στιγμή υπάρχουν 44 χρηματιστηριακές που ανταγωνίζονται για τα μερίδια των συναλλαγών. Το 2020 πάντως έκλεισε με πρώτη την Πειραιώς, δεύτερη την Eurobank, τρίτη την Euroxx, τέταρτη την Εθνική, πέμπτη την Alpha Finance, έκτη την Optima, έβδομη την UBS, όγδοη την Παντελάκης, ένατη την Δεπόλας και δέκατη την Credit Suisse.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News