Business Talk Παρασκευή 15/01/2021, 07:45
BUSINESS TALK

Διαπραγματεύσεις υψηλής τάσης

  • Ώδινεν όρος κι έτεκεν μυν. Κοιλοπονούσε βουνό και γέννησε ποντίκι. Με τη φράση αυτή περιγράφουν στην αγορά τα γενόμενα με την υπόθεση της μη απόκτησης από την Invesco των Μπάκου -Καϋμενάκη του 18,3% της Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση. Είχε προηγηθεί ομοβροντία διαβεβαιώσεων από «ενημερωμένες πηγές» ότι η συναλλαγή έχει λάβει χώρα. Καίτοι η καταληκτική προθεσμία της 12ης Ιανουαρίου για την υλοποίηση του deal, βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας της Invesco με την Pemanoaro, παρήλθε άπρακτη, χθες έγινε γνωστό ότι η εν λόγω συμφωνία θα τροποποιηθεί με στόχο να… υλοποιηθεί. Θα καταστεί αυτό εφικτό στις οκτώ εργάσιμες ημέρες που απομένουν μέχρι την γ.σ. της 27ης Ιανουαρίου;

 

  • Κούρεμα 115 εκατομμυρίων από το συνολικό ομολογιακό χρέος των 750 εκατομμυρίων ανακοίνωσε η Intralot την Πέμπτη αλλά υπό προϋποθέσεις. Και επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, μια προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας δείχνει πως υπάρχει δρόμος ακόμα μέχρι να επιτευχθεί το ζητούμενο, δηλαδή η μετατροπή ενός σημαντικού κομματιού των ομολογιακών υποχρεώσεων (500 εκατ.) του 2024 σε μετοχές μιας νέας εταιρείας η οποία θα ελέγχει εξολοκλήρου την δραστηριότητα του ομίλου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως και αυτός ακόμα ο γύρος του κόσμου αρχίζει με ένα βήμα… Εξάλλου η Intralot γλίτωσε τουλάχιστον προσώρας ένα πιστωτικό γεγονός για το ομόλογο του 2021 (250 εκατ) αφού η πλειοψηφία των κατόχων του φαίνεται να συναινεί στην αναχρηματοδότηση (με νέο αξίας 205 εκατ) και παράταση του και μάλιστα με κούρεμα 45 εκατομμυρίων κάτι που θα σήμαινε πως θα γινόταν απαιτητό άμεσα το και το ομόλογο του 2024 δηλαδή τα 500 εκατομμύρια. Επομένως απεφεύχθη το «ατύχημα» και η προσπάθεια συνεχίζεται.

 

  •  Εκτός από τη συμφωνία με τους ομολογιούχους η Intralot ανακοινώσε την Πέμπτη πως ο ΟΠΑΠ άσκησε το δικαίωμα επέκτασης για δυο επιπλέον έτη του συμβολαίου του με την εταιρεία για τη συνέχιση της συνεργασίας τους στον τομέα των αριθμολαχείων από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2023. Η επέκταση αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Intralot να συνεχίσει να παρέχει στον ΟΠΑΠ την δική της λοταριακή λύση, ( πλατφόρμα διαχείρισης παιχνιδιών «LotosX») που λανσαρίστηκε το 2019 αλλά και άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες.

 

  • Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των βιομηχανικών καταναλωτών υψηλής τάσης της ΔΕΗ για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για το 2021 και μετά συνεχίζονται μεν, είναι πολύ δύσκολες δε. Η διαφορά μεταξύ τους παραμένει μεγάλη. Θυμίζουμε πως η προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της βιομηχανίας έληξε στα τέλη του 2020 αλλά δόθηκε παράταση 2 μηνών για να επιτευχθεί νέα συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει προτείνει ένα αύξηση των τιμολογίων από 24% έως 40% σε σύγκριση με το υφιστάμενο τιμολόγιο, με τη διοίκησή της να ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να πουλήσει κάτω από το κόστος σε οποιοδήποτε σημείο, ενώ οι βιομηχανίες αναζητούν ένα σταθερό ποσοστό. Όμως οι βιομηχανικοί πελάτες αντιπροσωπεύουν το 10-12% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν βασικά τις βιομηχανίες τσιμέντου Τιτάν και Ηρακλής/Lafarge, την Viohalco, τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Μυτιληναίος (με το Αλουμίνιο της Ελλάδας να καλύπτει το 50% περίπου της κατανάλωσης υψηλής τάσης) και πολλές χαρτοβιομηχανίες.

 

  • Η Iberdrola ανακοίνωσε την έναρξη των κατασκευαστικών έργων για το αιολικό πάρκο Μικρόνος 33,6MW στη Ροδόπη. Με αναμενόμενη την λειτουργία του σ τα μέσα του τρέχοντος έτους, η Iberdrola θα έχει εγκαταστημένη ανανεώσιμη ισχύ στην Ελλάδα και την Κύπρο 335 MW. Επιπλέον, η ισπανική εταιρεία φαίνεται πως θα συνεχίσει να επενδύει στη χώρα, αφού το 2022 η εταιρεία δηλώνει πως θέλει να ενεργοποιήσει τρία ακόμα αιολικά πάρκα με συνδυασμένη ισχύ 100,4 MW που της απονεμήθηκαν στη δημοπρασία χωρητικότητας του περασμένου έτους.

 

  • Τα παρακάτω στοιχεία είναι δραματικά: Σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, το 2020 η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια προσγειώθηκε στα 19,7 εκατομμύρια επιβάτες, δηλαδή μειώθηκε κατά 69,3% ετησίως, ενώ οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 46,4% σε 240.398. Ακόμα πιο δραματικά είναι μάλιστα μόλις συνειδητοποιήσει κανείς πως από τις συνολικές πτήσεις οι 119.317 ήταν τοπικές και οι 121.081 διεθνείς. Κατά μέσο όρο δηλαδή σε κάθε αεροπλάνο από ή προς το εξωτερικό επέβαιναν περιπου 40 άνθρωποι…

 

  • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αύξησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2020 για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών που προκλήθηκαν από την πανδημία. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Τράπεζα επένδυσε το 2020 σε 17 έργα 797 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 571 εκατομμυρίων ευρώ σε 13 έργα το 2019, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πέντε πρώτες χώρες επενδύσεων της EBRD.

 

  •  Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε πως συμφώνησε να επεκτείνει δανειακή διευκόλυνση 500 εκατομμυρίων ευρώ προς ελληνικές επιχειρήσεις με τις Attica Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και της (γερμανικής) ProCredit Bank να διαχειρίζονται το πρόγραμμα δανεισμού που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει άμεση ρευστότητα σε επιχειρήσεις, που επιπλέον μπορούν να ενσωματώσουν και κρατική χρηματοδότηση στα επιχειρηματικά τους σχέδια. Οι εταιρείες θα επωφεληθούν από χαμηλότερα επιτόκια και μειωμένες απαιτήσεις εξασφαλίσεων, αναφέρει η ίδια. Όμως οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν γρήγορα τη σχετική διαδικασία;

 

  • Αν αξιολογούσαμε την κατάσταση τον Μάρτιο του 2020 βάσει των χαρακτηριστικών της Ελληνικής οικονομίας αλλά και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, θα προβλέπαμε ένα πολύ δυσοίωνο μέλλον. Η μεγάλη εξάρτηση από τους τομείς του τουρισμού και της εστίασης οι οποίοι και επλήγησαν άμεσα σε συνδυασμό με τον χαμηλό βαθμό ψηφιοποίησης καθιστούσε τη χώρα πολύ ευάλωτη.  Ωστόσο, κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, το Κράτος, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας της χώρας επέδειξαν ανθεκτικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είδαμε την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του Κράτους καθώς και την προσαρμογή των εταιρειών στις νέες συνθήκες μέσω της υιοθέτησης νέων ψηφιακών λύσεων όπως είναι η τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο.” Τάδε έφη Μάριος Ψάλτης, CEO της PwC Ελλάδας σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης του οίκου που δημοσίευσε πρώτη η Καθημερινή την προηγούμενη Κυριακή στη νέα της έκδοση, «Κ Επιχειρείν».

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News