Business Talk Τετάρτη 13/01/2021, 07:45
BUSINESS TALK

Υπερταμείο: Η ώρα της μάχης

  • Με μία «στεγνή» ανακοίνωση έλαβε τέλος χθες η διαδρομή της διευθύνουσας σύμβουλου του υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ) Ράνιας Αικατερινάρη. Μια διαδρομή η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά το 2016 για να φτάσει σχεδόν πέντε χρόνια μετά στο πουθενά, θα έλεγε κανείς, ως προς την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων.

 

  • Η σύσταση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας συμφωνήθηκε τις μαύρες ώρες της ολονύχτιας διαπραγμάτευσης για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα του 2015. Ωστόσο επενδύθηκαν σε αυτήν υψηλές προσδοκίες απογαλακτισμού των κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεων από τους εκλογικούς κύκλους. Πολλοί πίστεψαν καλοπροαίρετα πως θα μπει τέλος στην πελατειακή λογική των διορισμών και της διαιώνισης των παθογενειών των κρατικών δεινοσαύρων.

 

  • Αλλά, φευ, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια η διοίκηση της Ράνιας Αικατερινάρη και του προέδρου Γιώργου Διαμαντοπούλου έφτιαχνε το μεγάλο επιχειρησιακό σχέδιο, το στρατηγικό όχι κανένα απλό σχέδιο (sic). Όταν δόθηκε στη δημοσιότητα, δημοσιογράφοι και άνθρωποι της αγοράς και της οικονομίας έψαχναν με τον μεγεθυντικό φακό για να βρουν έστω και ένα ίχνος πληροφορίας για το τι έμελλε να γίνει με κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία όπως τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, ο ΟΑΣΑ, η ΣΤΑΣΥ, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η ΔΕΗ, η ΓΑΙΑ ΟΣΕ, οι Ελληνικές Αλυκές, η Ανώνυμος Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου και βέβαια η ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ που είναι θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ.

 

  • Βεβαίως και κανείς δεν περίμενε πως μέσα σε τέσσερα χρόνια θα μπορούσε να αλλάξει η κρατικοδίαιτη δομή που οικοδομείτο επί έναν σχεδόν αιώνα. Αλλά κάτι έπρεπε να γίνει. Κάτι ουσιαστικό, να φανούν προθέσεις. Τίποτα όμως δεν έγινε επί της ουσίας, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι] το καταστατικό της προβλέπει τη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των εργαλείων της αγοράς, από τιτλοποιήσεις και ομολογιακές εκδόσεις μέχρι δημόσιες εγγραφές σε συντεταγμένες αγορές, ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις.

 

  • Όσο παρέμενε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγοι απορούσαν γιατί δεν προχωρούσε η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΕΣΥΠ. Αλλά και όταν άλλαξε η κυβέρνηση, η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ συνέχισε να ψέλνει το ίδιο τροπάρι. Δυστυχώς, χάθηκε ενάμιση έτος με αυτό το μάνατζμεντ, παρά την πιο φιλική προς τις αποκρατικοποιήσεις κυβέρνηση.

 

  • Τώρα ο Γρηγόρης Δημητριάδης – όχι ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, ο άλλος – προερχόμενος από τοEnterprise Greece και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών καλείται να καλύψει τον χαμένο χρόνο και να προχωρήσει στην αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που οι δανειστές κάποτε αποτίμησαν, έστω και επιπόλαια, κοντά στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

  • Καλείται, αν μη τι άλλο, να διευθετήσει τα 70.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ και τις νομικές εκκρεμότητες που αυτή έχει με πολλούς μεγάλους αντισυμβαλλομένους της. Καλείται να επιβλέψει τη στελέχωση του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να μετατραπεί αυτό σε μηχανισμό ωρίμανσης επενδύσεων που θα γίνουν στα πλαίσια της απορρόφησης πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης. Καλείται να δει τι θα γίνει με τις συμμετοχές του Δημοσίου σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν. Καλείται να δει τι θα κάνει με τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια που δεν έχουν αποκρατικοποιηθεί και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πνεύμονες ανάπτυξης των περιφερειών στις οποίες βρίσκονται. Γενικώς, καλείται…

 

  • Όμως επειδή θαύματα δεν γίνονται στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και πουθενά αλλού, η αγορά περιμένει να δει τουλάχιστον από τη νέα διοίκηση, αλλά και από την κυβέρνηση, ένα ξεκάθαρο και στοχευμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και όχι συνέχιση μιας πυροσβεστικής αντιμετώπισης διαγωνισμών που έχουν προκηρυχθεί εδώ και χρόνια, όπως αυτή στην οποία επιδίδονται οι διοικήσεις ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και ΕΕΣΥΠ μέχρι σήμερα.

 

  • Αλλά υπάρχουν και καραμπόλες: πίσω από την τοποθέτηση του Μάρκου Βερέμη ως μη εκτελεστικού μέλους στουπερταμείο, στην αγορά διακρίνουν ταχύτερες εξελίξεις όσον αφορά τη στελέχωση του ταμείου Φαιστός (θα χρηματοδοτήσει με πόρους από τον διαγωνισμό για τις συχνότητες 5G τη νέα γενιά έργων πληροφορικής). Ο Βερέμης είναι ο ιδρυτής της εταιρείας Upstream και ενεργός επενδυτής εταιρειών τεχνολογίας. Θεωρείται ένας από τους γκουρού του κλάδου της πληροφορικής. Με το fund Φαιστός, που συνίσταται από την εταιρεία «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» με τη μορφή Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών και υπάγεται στην ΕΕΣΥΠ, όλοι εικάζουν ότι ο ίδιος θα έχει βασικό λόγο στα ψηφιακά έργα που πρόκειται να χρηματοδοτήσει το Φαιστός.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News