Business Talk Πέμπτη 14/01/2021, 07:45
BUSINESS TALK

Επιδημία παρατάσεων

  • Προφανώς και η πανδημία έχει κάνει δύσκολη την καθημερινότητα των επιχειρήσεων αλλά πλέον τα αιτήματα για παρατάσεις σε διαγωνισμούς του δημοσίου (λ.χ. Εγνατία Οδός και πιθανότατα ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας) αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων έχουν γίνει επιδημία (sic): η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών στο μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή του προβλήτα έξι του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενός από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα σήμερα, παρατάθηκε για τις 5 Φεβρουαρίου (από 15 Ιανουαρίου).

 

  • Πρόκειται για το έργο προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης το οποίο διεκδικούν ελληνικοί και ξένοι όμιλοι. Έχουν προκριθεί έξι σχήματα. Πρόκειται για: κοινοπραξία της Intrakat με την Intercantieri Vittadello και την Sales, κοινοπραξία της Μυτιληναίος με την Rover Maritime και την HDK, η Archirodon Group μόνη της, κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με την Vinci (που δεν αναμένεται όμως τελικά να συμμετάσχει), κοινοπραξία της Αβαξ με τις Etermar, NV Besix και η κοινοπραξία Acciona Construccion με την Dredging International . Εκτός από αυτούς , ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό εκδήλωσε και η κοινοπραξία Ελλάκτωρ-ΤΕΚΑΛ η οποία αποκλείστηκε στην πρώτη φάση.

 

  • Σε τούρκικα χέρια φαίνεται πως μπορεί να καταλήξει η πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση επεξεργασίας κατεψυγμένων προϊόντων Καλλιμάνης η οποία τελεί υπό εξυγίανση εδώ και σχεδόν μία πενταετία ενώ κρατείται στη ζωή με «τεχνητή υποστήριξη», άλλοτε της Pillarstone κι άλλοτε της ΕΛΓΕΚΑ που την χρησιμοποίησε ως υπεργολάβο με τις ευλογίες tων πιστωτριών τραπεζών. Οψίμως για αυτήν έριζαν αφενός ο όμιλος Βιτζηλαίου που πήρε και την CretaFarms (αλλά ο όποιος λέγεται πως έχει αποσύρει πλέον το ενδιαφέρον του για λόγους που δεν είναι της παρούσης) και αφετέρου η Dardanel, τουρκική επιχείρηση που ειδικεύεται σε παρεμφερή προϊόντα. Εμείς κρατάμε αυτό που σκωπτικά λέγεται στην αγορά: πως για κάποιο λόγο οι (αισιόδοξες) ειδήσεις για την Καλλιμάνης τείνουν να πυκνώνουν λίγο πριν αρχίσει η Σαρακοστή και τα σαρακοστιανά που πουλάει…. Θυμίζουμε πως η Καλλιμάνης ήταν μία από εκείνες τις επιχειρήσεις (όπως και η Famar) που υποτίθεται πως θα μπορούσε να αναστήσει η Pillarstone η οποία όμως αποχώρησε τελικά από την Ελλάδα περνώντας (πολύ) κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει.

 

  • Στο χώρο των τροφίμων πάντως κυοφορούνται κι άλλες συμφωνίες καθώς φαίνεται πως μεγάλος αυστριακός όμιλος, που ασχολείται με γαλακτοκομικά προϊόντα και έχει και γραφεία και θυγατρική στην Ελλάδα, αποφάσισε να λειτουργήσει ως consolidator στον κατακερματισμένο χώρο των μικρών ελληνικών γαλακτοκομικών επιχειρήσεων, δρομολογώντας, σύμφωνα με πληροφορίες αλλεπάλληλες εξαγορές των μεγαλύτερων από αυτές τους αμέσως επόμενους μήνες.

 

  • Θα μάθατε ίσως πως η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση ποσοστού 10% στο FSRU που αναπτύχθηκε από την Gastrade στην Αλεξανδρούπολη. Δεδομένου ότι σε αυτό το σημείο υπάρχουν 5 μέτοχοι στο έργο με ποσοστό 20% ο καθένας (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Gaslog, Bulgartransgaz και Copelouzos Group), προφανώς (;) κάθε μέτοχος θα συμφωνήσει να μειώσει το μερίδιό του προκειμένου να διευκολύνει την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας. Ή όχι; Μήπως φεύγει κάποιος; Θυμηθείτε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Βόρεια Μακεδονία έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου για την απόκτηση 20% μεριδίου στη μονάδα CCGT 800MW που σχεδιάζει να αναπτυχθεί στην Αλεξανδρούπολη.

 

  • Θυμίζουμε πως η Piraeus Financial Holdings S.A. ανακοίνωσε ότι από σήμερα, 14 Ιανουαρίου, ξεκινά η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο των 394.400.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών αξίας 6,00 ευρώ που προέκυψαν από τη μετατροπή των CoCos που κατείχε το ΤΧΣ. Σε συνέχεια της μετατροπής, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 4.986.354.984 ευρώ διαιρούμενο σε 831.059.164 κοινές ονομαστικές μετοχές ψήφου ονομαστικής αξίας 6,00 ευρώ έκαστη. Η αρμόδια επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε προχθές 12 Ιανουαρίου την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση.

 

  • Στις 18 Ιανουαρίου το Eurogroup συνεδριάζει σε μια φαινομενικά αδιάφορη για την Ελλάδα με ατζέντα η οποία όμως περιλαμβάνει τόσο την συζήτηση για τα εθνικά σχέδια άντλησης πόρων από το ταμείο ανάκαμψης όσο και τις πρώτες σκέψεις γύρω από τις δημοσιονομικές αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μελών κάποια ανησυχούν πως η κουβέντα μπορεί να ανοίγει πολύ νωρίς…

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News