Business Talk Παρασκευή 19/05/2023, 08:34
BUSINESS TALK

H νέα παράταση για τη ΧΡΩΠΕΙ και το ψηφιακό «μάτι» για τα δημόσια έργα 

H νέα παράταση για τη ΧΡΩΠΕΙ και το ψηφιακό «μάτι» για τα δημόσια έργα 
  • Ακόμη δύο μήνες παράτασης έλαβε ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την αξιοποίηση της έκτασης της πρώην ΧΡΩΠΕΙ. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που προβλέπει την ανάπτυξη του ακινήτου, ώστε να δημιουργηθεί σε αυτό η λεγόμενη «Πολιτεία Καινοτομίας» που θα φιλοξενεί γραφεία, ερευνητικά κέντρα και συναφείς εγκαταστάσεις καινοτομίας, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 280 εκατ. ευρώ. Οι όροι της προκήρυξης έχουν διαφοροποιηθεί προκειμένου το έργο να καταστεί ελκυστικότερο και κυρίως χρηματοδοτήσιμο από τους ιδιώτες. Σε αυτό το πλαίσιο έχει αυξηθεί, μεταξύ άλλων, η περίοδος εκμετάλλευσης, από τα 45 στα 90 χρόνια. Το έργο διεκδικείται από την Dimand, την Intrakat, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Ακτωρ Παραχωρήσεις, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα υποβληθούν προσφορές απ’ όλα τα παραπάνω σχήματα. Στην έκταση των 18 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν κτιριακές υποδομές της τάξεως των 35.000 τ.μ., όπου θα απασχολούνται πάνω από 2.400 εργαζόμενοι.
  • Δύο νέες εξαγορές μονάδων ΑΠΕ πρόκειται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα η  HelleniQ Energy όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, υπογραμμίζοντας ότι ο όμιλος αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες για νέες επενδύσεις, στοχεύοντας να αυξήσει την «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ στο 1 GW από τα 341 MW σήμερα. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά καλή επίδοση» κατά το πρώτο τρίμηνο, αν και εκτίμησε πως το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πιο ασθενές, κατ’ αρχάς λόγω της εξισορρόπησης των περιθωρίων διύλισης.
  • Σημειώνεται πως τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA της HelleniQ Energy διαμορφώθηκαν στα 404 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 252 εκατ. ευρώ. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 155 εκατ. ευρώ και αποτυπώνουν την επίδραση της ευμεταβλητότητας των τιμών στα αποθέματα. Οι λογιστικές ζημίες λόγω χαμηλότερης αποτίμησης των αποθεμάτων, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων στην Ελλάδα, στο πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 145 εκατ. ευρώ.
  • Ξεκινάει τη δεύτερη φάση της επενδυτικής του δραστηριότητας ένα από τα ελληνικά funds που επενδύουν στη νέα γενιά των startups. Ο λόγος για το Metavallon VC που, από τη Δευτέρα, «τρέχει» το δεύτερο fund, Metavallon II, ύψους 22 εκατ. ευρώ. Το fund, που είχε επενδύσει στο παρελθόν σε εταιρείες όπως η πατρινή εταιρεία σχεδιασμού μικροτσίπ Think Silicon, «ξεσκαρτάρει» από το αρχείο περίπου 100 περιπτώσεις εταιρειών εκτιμώντας ότι σύντομα θα προχωρήσει σε 2-3 καινούργιες επενδύσεις startup εταιρειών.
  • Προχωράει το ψηφιακό μάτι των δημόσιων έργων, το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα διαχειρίζεται τα μεγάλα project που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θυμίζουμε ότι πολλά εξ αυτών χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ως εκ τούτου ο έλεγχος της προόδου υλοποίησής τους είναι σπουδαία υπόθεση. Για το έργο της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Υποδομών συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης των προσφορών που έχουν κατατεθεί ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News