Business Talk Τρίτη 16/05/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Τα νέα για το Εurojackpot, οι επιδόσεις της Μυκόνου και τα αιτήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης 

Τα νέα για το Εurojackpot, οι επιδόσεις της Μυκόνου και τα αιτήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης 
  • Σε περίπου έναν χρόνο αναμένεται να λανσάρει ο ΟΠΑΠ το ευρωπαϊκό λόττο (Eurojackpot) του οποίου ο Ειδικός Κανονισμός Διοργάνωσης και Διεξαγωγής δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Η Ελλάδα γίνεται η 19η ευρωπαϊκή χώρα που θα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό λόττο (Eurojackpot), που κοστίζει 2 ευρώ έως 3 ευρώ ανά στήλη. Στόχος του τυχερού παιχνιδιού είναι οι παίκτες να βρουν σε συνολικά 50 αριθμούς τους 5 που κερδίζουν, όπως και δύο ακόμη σε σύνολο 12.
  • Σύμφωνα με τον κανονισμό, η ελάχιστη ετήσια βάση υπολογισμού του συνόλου των αποδιδόμενων κερδών όλων των τύπων παιγνίων του Eurojackpot αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% επί των ακαθάριστων εισπράξεων. Εξαιρετικά και σε μεμονωμένες κατηγορίες επιτυχιών των διαφορετικών Τύπων Παιγνίων, τα συνολικά αποδιδόμενα κέρδη δύνανται να διαφοροποιούνται σε σχέση με το εν λόγω ποσοστό. Όπως είχε αναφέρει, πρόσφατα, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης του ΟΠΑΠ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιαν Καράς, στόχος του ομίλου είναι το παιχνίδι να ξεκινήσει να διεξάγεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.
  • Αυξημένη κατά 16,1%, σε 1,6 εκατ. άτομα υπήρξε, τον Απρίλιο του 2023, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece. Είναι, δε, ενισχυμένη, κατά 13,3%, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019. Πάντως, αυτό που ξεχωρίζει στα μεγέθη της κίνησης της Fraport είναι οι αρνητικές επιδόσεις του αεροδρομίου της Μυκόνου. Εκεί, δηλαδή, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε τον Απρίλιο του 2023, σε ετήσια βάση, κατά 12,8%, σε 50,5 χιλ. άτομα. Και κατά 16,3%, σε 50,5 χιλ., το πρώτο τετράμηνο του 2023, έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019. Εάν τη συγκρίνουμε με το πρώτο τετράμηνο του 2022, η επιβατική κίνηση στην Μύκονο υποχώρησε κατά 1,2%, σε 78,6 χιλ. άτομα.  
  • Άμεσα αναμένεται το ελληνικό αίτημα για την τρίτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα 45 προαπαιτούμενα ορόσημα. Δουλειά της επόμενης κυβέρνησης θα αποτελέσει πάντως το αίτημα αναθεώρησης των έργων του ελληνικού προγράμματος με αλλαγές στους προϋπολογισμούς συγκεκριμένων δράσεων, λόγω αφενός των νέων συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία και αφετέρου της ζήτησης που παρουσιάζουν κάποιες από αυτές τις δράσεις.
  • Με αύξηση του τζίρου κατά 12% σε συγκρίσιμο αριθμό καταστημάτων έκλεισε την οικονομική χρήση 2022-2023 η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών «Κωτσόβολος», επιτυγχάνοντας για μια ακόμη χρονιά την καλύτερη επίδοση στον όμιλο Currys (πρώην Dixons), όπου ανήκει η ελληνική εταιρεία. Μάλιστα και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το πρωί ο βρετανικός όμιλος γίνεται αναφορά σε «άλλη μια χρονιά ισχυρών επιδόσεων από την κορυφαία εταιρεία μας στην Ελλάδα». 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News