Business Talk Τετάρτη 17/05/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι πωλητές του ακριβότερου ρετιρέ της Αθήνας και οι νέες υποχρεώσεις της MLS 

Οι πωλητές του ακριβότερου ρετιρέ της Αθήνας και οι νέες υποχρεώσεις της MLS 
  • Η είδηση του MR και της Καθημερινής για την πώληση του ακριβότερου διαμερίσματος της Αθήνας, το ρετιρέ στην περιοχή των Ανακτόρων που πωλήθηκε για 18 εκατ. ευρώ, έκανε το γύρο του διαδικτύου. Τώρα με νέα δημοσιεύματα της Κ έγιναν γνωστά τα ονόματα των δύο μερών της χρυσής συναλλαγής. Ο αγοραστής είναι ο 63χρόνος Ελβετός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τόμας Φλορ, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας εκμίσθωσης ιδιωτικών αεροσκαφών VistaJet αλλά και πεθερός του πρίγκιπα Φιλίππου, γιου του εκλιπόντος τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Χθες μάθαμε και τους πωλητές, καθώς όπως αποκάλυψε η «Κ» πρόκειται για τους κληρονόμους του αείμνηστου επιχειρηματία και money manager Καρόλου Φιξ. 
  • Σημειώνεται πως το διαμέρισμα που πουλήθηκε στην αστρονομική τιμή των 56.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο βρίσκεται στον αριθμό 17 της Ηρώδου Αττικού και χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο, ο οποίος υπογράφει τα σχέδια και για τα εργοστάσια Φιξ και APCO, αλλά και άλλη μία εμβληματική πολυκατοικία στην οδό Αμαλίας όπως και μονοκατοικίες στο Kαβούρι, στο Ψυχικό και την Γλυφάδα. Διαθέτει θέα στο Καλλιμάρμαρο, στον Λυκαβηττό, στη Βουλή, στην Ακρόπολη αλλά και στο Σαρωνικό. Έχει ακόμη το δικό του αποκλειστικό ασανσέρ και θεωρείται μακράν ένα από τα καλύτερα ακίνητα στην Αττική.
  • Για πολλοστή φορά μένει να αποδειχθεί εάν το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» -που είχε πει ο Μένιππος στον Χάροντα- θα ισχύσει στην περίπτωση της MLS. Εν προκειμένω όμως, δεν θα αφορά το γνωστό ζήτημα με τo «φέσι» στους ομολογιούχος της κάποτε μεγάλης εταιρείας πληροφορικής, αλλά με κρατικό χρήμα που είχε λάβει. Ας γίνουμε σαφέστεροι. Η εταιρεία έχει λάβει συνολικά 153 χιλ. ευρώ για ένα αυτόνομο φορητό σύστημα μη-επανδρωμένου αεροχήματος πολλαπλών ρόλων, drone δηλαδή, που θα υλοποιούσε στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου έργου. Ωστόσο, σήμερα, καλείται να επιστρέψει την τελευταία δόση του ποσού αυτού, περίπου 66,2 χιλ. ευρώ, διότι δεν το δαπάνησε για το έργο. Η MLS θα πρέπει να πληρώσει εντός 15 ημερών το ποσό, ειδάλλως θα βεβαιωθεί στην εφορία. Είναι άγνωστο εάν το Δημόσιο θα καταφέρει να εισπράξει το ποσό από μια εταιρεία της οποίας μέχρι και η ιστοσελίδα έχει κατέβει διότι απλώς η χρονική ισχύς του domain έληξε… Πάντως, και στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο επέδειξε χαρακτηριστική καθυστέρηση: η τελική έκθεση επαλήθευσης του έργου, που έχει ημερομηνία έναρξης τον Ιούλιο του 2018, ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο…
  • Η startup Movandi αποτελεί τη νέα επένδυση του Ταμείου Φαιστός. To ελληνικό επενδυτικό Ταμείο, που διαχειρίζεται η 5G Ventures, συμμετείχε στο τελευταίο χρηματοδοτικό γύρος της εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η οποία αναπτύσσει μικροεπεξεργαστές και λογισμικό για την βελτιστοποίηση ασύρματων δικτύων. Ως μέρος της συμφωνίας συμμετοχής του «Φαιστός» στην χρηματοδότηση η εταιρεία δημιούργησε την θυγατρική «Movandi Greece» για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.  

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News