Business Talk Πέμπτη 18/05/2023, 08:49
BUSINESS TALK

Οι νέες συμφωνίες στην Αλεξανδρούπολη, τα ψηφιακά Ναυπηγεία και οι… άφαντοι συρμοί 

Οι νέες συμφωνίες στην Αλεξανδρούπολη, τα ψηφιακά Ναυπηγεία και οι… άφαντοι συρμοί 
  • Σχέδιο για την εγκατάσταση κέντρου αποθήκευσης και διανοµής προϊόντων του στο λιµάνι της Αλεξανδρούπολης αξιολογεί ο όµιλος Τιτάν, προκειµένου να ενδυναµώσει τη θέση του στην αγορά της βορειοανατολικής Ελλάδας. Το σχέδιο προβλέπει την εκµίσθωση µέρους της χερσαίας ζώνης του Οργανισµού Λιµένος Αλεξανδρούπολης. Χώρο εντός του λιμανιού διεκδικεί και η Gastrade, στην Αλεξανδρούπολη με στόχο να εξυπηρετεί από εκεί την επίγεια υποστήριξη του υπεράκτιου σταθµού φυσικού αερίου (FSRU) που κατασκευάζει στην περιοχή φιλοξενώντας προσωπικό εξοπλισµό και άλλα απαραίτητα για τη λειτουργία του συστήµατα. Σύµφωνα µε πηγές του ΤΑΙΠΕ∆, οι διαπραγµατεύσεις και µε τους δύο βιοµηχανικούς οµίλους βρίσκονται σε προχωρηµένο στάδιο και η υπογραφή των σχετικών συµφωνιών ενδέχεται να πραγµατοποιηθεί πριν από τα µέσα του καλοκαιριού.
  • Μνημόνιο συνεργασίας για τον «έξυπνο» μετασχηματισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας υπέγραψαν χθες Cisco και Onex, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε εκεί, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Cisco σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης, το MoU θα επιτρέψει τον σχεδιασμό των βημάτων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Αρχικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ιδιωτικό δίκτυο 5G κι έπειτα να αξιοποιηθούν οι τελευταίες τεχνολογίες IoT, αλλά και να υπάρξουν εφαρμογές κυβερνοασφάλειας. 
  • Η «είδηση» ήρθε από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση διαβεβαίωσε ότι η Αμερικανική Κρατική Επενδυτική Τράπεζα (DFC) έχει ολοκληρώσει τις εργασίες για τη χρηματοδοτική στήριξη, ύψους 125 εκατ. δολαρίων, των Ναυπηγείων Ελευσίνας. «Η δουλειά από την DFC έχει γίνει και τώρα αναμένουμε νεότερα από το Κογκρέσο» σημείωσε, εκτιμώντας ότι το τελευταίο θα στηρίξει πλήρως το εγχείρημα. «Το δύσκολο ήταν να συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες της DFC. Όλο αυτό πλέον έχει τελειώσει και έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις» εξήγησε. Η χρηματοδότηση από την DFC είναι απαραίτητο συστατικό της εξυγίανσης των Ναυπηγείων. 
  • To γεγονός χαιρέτισε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίο στο μεταξύ αποκάλυψε χθες πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί μια ακόμη μεγάλη αμερικανική επένδυση στη χώρα μας, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος θα ήθελε η ανακοίνωση να γίνει άμεσα, αλλά τα σχέδια των Αμερικανών ήταν άλλα. 
  • Ένα φιλόδοξο σχέδιο με έντονο «πράσινο» αποτύπωμα βάζει μπρος η ΣΤΑ.ΣΥ. Ο λόγος για το έργο ανακαίνισης δύο υποσταθμών έλξης της Γραμμής 1 σε Νέο Φάληρο και Ηράκλειο, με την προσθήκη σε αυτούς συστήματος ανάκτησης ενέργειας από την ηλεκτροπέδηση των συρμών και διάθεσής της στο δημόσιο δίκτυο. Στην πράξη, με την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου αυτού συστήματος, θα είναι δυνατή η εκμετάλλευση της ενέργειας που παράγεται από την επιβράδυνση των συρμών και η επιστροφή της στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
    Εκτιμάται, πως το συνολικό πόσο ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορεί να ανακτηθεί από την ηλεκτροπέδηση είναι της τάξης των 4.500 MWh ετησίως, ποσοστό 12,5% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης στη Γραμμή 1 του Μετρό. Είναι μια κατεξοχήν «πράσινη» επένδυση, που μετατρέπει την κινητική ενέργεια που προέρχεται από την επιβράδυνση των συρμών σε ηλεκτρική ενέργεια.
  • Στο μεταξύ, πάντως, εκκρεμεί η παραγγελία για την προμήθεια επτά νέων συρμών του μετρό που έχουν τη δυνατότητα να κινούνται στο υπόγειο αλλά και στο υπέργειο τμήμα της γραμμής 3, ενώνοντας το λιμάνι του Πειραιά με το αεροδρόμιο. Εργαζόμενοι του μετρό έχουν τονίσει την ανάγκη, έπειτα από 20 χρόνια, να έρθουν νέοι τέτοιοι συρμοί, ιδίως τώρα που, με τη σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά, η επιβατική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Μεταφορών κάλεσε την Αττικό Μετρό να υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση σχετική με την προμήθεια των συρμών, η εξέλιξη της οποίας θα φανεί μετά τις εκλογές.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News