Business Talk Παρασκευή 28/04/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Το «μανιφέστο» Εξάρχου για την Intrakat και τα «ντεσού» από τους Δελφούς

Το «μανιφέστο» Εξάρχου για την Intrakat και τα «ντεσού» από τους Δελφούς
  • «Το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο για την Intrakat, το οποίο σημάδεψε η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εταιρείας μετά από περίπου 35 χρόνια λειτουργίας» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Intrakat και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Εξάρχου με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2022. «Οι νέοι βασικοί μέτοχοι και η Διοίκηση οραματίζονται την ανάδειξη της Intrakat σε μια σύγχρονη και ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία και στην εδραίωσή της μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστικών ομίλων στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα δημιουργεί υπεραξία για όλους τους stakeholders σε κάθε έναν από τους τομείς της δραστηριότητάς της». Θυμίζουμε, ότι για την υποστήριξη αυτής της στρατηγικής, η Intrakat έχει προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, καθώς και σε συμφωνία για την εξαγορά του 100% της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. Παράλληλα συμμετέχει σε αναπτυξιακά έργα εθνικής εμβέλειας, αλλά και διεκδικεί δυναμικά μερίδιο από τα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, έχοντας πετύχει, εντός του 2022, να ενισχύσει σημαντικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών της στο επίπεδο των €1,32 δισ. 
  • Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, η σημαντική βελτίωση που παρουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου και η επιστροφή στην κερδοφορία σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι το 2024 η Intrakat μπορεί να καταγράψει θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα και με τους στόχους που έχει θέσει η Διοίκηση. «Η Intrakat αντλώντας από τη δυναμική των βασικών μετόχων της, και με εφόδιά της, την εκτενή τεχνογνωσία, την πολυσχιδή δραστηριότητα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της, αλλάζει πλέον σελίδα, εισέρχεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και διευρύνει το επιχειρησιακό της αποτύπωμα σε νευραλγικούς τομείς για τις εθνικές υποδομές και την οικονομία, στοχεύοντας σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον ίδιο τον Όμιλο, την Ελλάδα και τους πολίτες της», δηλώνει ο Αλέξανδρος Εξάρχου.
  • Μια μεγάλη μάχη στον τομέα των courier ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ο λόγος για την αποστολή όλων των προϊόντων και του τεχνολογικού εξοπλισμού της Cosmote. Νικητής στην μακρά διαδικασία, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχαν όλα τα μεγάλα ονόματα του κλάδου, αναδείχθηκε η Courier Center, που έχει ξεκινήσει ήδη τις παραδόσεις. Πρόκειται, σημειώνουν πηγές της αγοράς, για σημαντική συμφωνία της εταιρείας courier που απέκτησε έναν μεγάλο anchor πελάτη πέρα βέβαια από το Shopflix.
  • Εντείνονται οι προσπάθειες για την εύρεση αγοραστή της έκτασης της Ικτίνος στη Σητεία της Κρήτης, αφού πλέον έχει εξασφαλιστεί πως ο τουριστικός κλάδος έχει αφήσει για τα καλά πίσω του την πανδημία και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε εκ νέου ανάπτυξη του τουρισμού. Πρόκειται για μια έκταση σχεδόν 2.690 στρεμμάτων στην οποία σχεδιάζεται να αναπτυχθεί ολοκληρωμένο τουριστικό θέρετρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων, εξοχικές κατοικίες, συνεδριακό κέντρο κ.α. Ο όμιλος, που θέλει να απεμπλακεί από το τουριστικό real estate, προσφέρει εκτός από την έκταση και τις άδειες που έχουν προχωρήσει. Το θέμα είναι αν θα βρεθεί κάποιος επενδυτής που είναι αφενός αρκετός γενναίος για να εμπλακεί σε ένα «greenfield» τουριστικό project και αφετέρου έτοιμος να ικανοποιήσει τις οικονομικές προσδοκίες της Ικτίνος που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν είναι αμελητέες. 
  • Το ενδιαφέρον για καινούργια τουριστικά project αναζωπυρώνεται. Τόσο από ξένους επενδυτές, όπως το ισπανικό fund Azora που σχεδιάζει επενδύσεις της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ τόσο σε έτοιμα ξενοδοχεία όσο και σε νέες αναπτύξεις, όσο και από Έλληνες επενδυτές και ξενοδόχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα παραδοσιακός ξενοδόχος της Ζακύνθου που ολοκληρώνει τις μελέτες για δύο νέες αναπτύξεις στο νησί και αναζητεί συνεπενδυτές.
  • Μεγάλη είναι η έλλειψη των εισηγμένων εταιρειών από την ελληνική περιφέρεια. Όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μόλις 29 εισηγμένες βρίσκονται εκτός της πρωτεύουσας. Αυτή η υποεκπροσώπηση θα πρέπει να μας απασχολήσει, καθώς υπάρχουν και στην ελληνική περιφέρεια εταιρείες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην οργανωμένη αγορά, να αντλήσουν κεφάλαια και να προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες. 
  • Υπό κανονικές συνθήκες όταν τοποθετείται υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως αναμένεται να συμβεί αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές, το κράτος μπαίνει στη «συντήρηση», με τη λογική πως δεν υπογράφονται νέες συμβάσεις και δεν προχωρούν οι σχεδιασμοί. Στόχος, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, είναι αυτό να μην γίνει για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά και τα ορόσημα πρέπει να τηρηθούν για να συνεχίσουν να έρχονται οι δόσεις. Εξάλλου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα έργα είναι συγκεκριμένα, ξεκάθαρα και δύσκολα θα τα αμφισβητήσει κανείς εκ των υστέρων. 
  • Στην μεγάλη σημασία της πλατφόρμας Know You Customer (KYC) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στάθηκε η CEO, Αθηνά Χατζηπέτρου από τους Δελφούς. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να πραγματοποιούν μια και μόνο αίτηση για τα διάφορα προγράμματα και από εκεί και πέρα εφόσον είναι επιλέξιμοι (Φορολογικά και Ασφαλιστικά ενήμεροι και χωρίς εκκρεμότητες στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ) η αίτησή τους για τη χρηματοδότηση να είναι ταυτόχρονα διαθέσιμη σε όσες τράπεζες εκείνοι επιλέξουν. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ουσιαστικά οι τράπεζες θα μπορούν μέσα από την πλατφόρμα να αποκτούν πελάτες σε όποια περιοχή και αν βρίσκονται ακόμη και δεν διαθέτουν κάποιο υποκατάστημα εκεί, έτσι ανοίγεται σημαντικά η βεντάλια επιρροής πολλών μη συστημικών τραπεζών που συμμετέχουν στα προγράμματα της Αναπτυξιακής. Η πλατφόρμα λειτουργεί για τα χαμηλότοκα μικροδάνεια σε αγρότες και αγροτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις και θα ακολουθήσουν και τα τέσσερα νέα προγράμματα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και πρόκειται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τις εκλογές.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News