Business Talk Πέμπτη 23/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς, οι εξελίξεις στην ΑΒBank και οι προοπτικές των κατασκευών 

Οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς, οι εξελίξεις στην ΑΒBank και οι προοπτικές των κατασκευών 
  • Αυτό που φοβούνταν πολλοί ότι θα συνέβαινε ενόψει των εθνικών εκλογών έγινε πραγματικότητα λόγω και του δυστυχήματος των Τεμπών που έχει επηρεάσει, ως ένα βαθμό, τους πολιτικούς συσχετισμούς. Μεγάλοι διαγωνισμοί παίρνουν αλυσιδωτές παρατάσεις, ορισμένα projects εάν δεν σταματούν, κατεβάζουν ρυθμούς και η συμβασιοποίηση ψηφιακών έργων γίνεται με ρυθμούς χελώνας. Για παράδειγμα, θα πέσουν υπογραφές για projects της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ φέτος μόνο στον τομέα της ψηφιοποίησης; Εάν δεν μοιάζει χλωμό, παραμένει άγνωστο, την ώρα που μέχρι και το τέλος του 2025 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα του ταμείου Ανάκαμψης. Με τα δεδομένα αυτά, μεγάλου βεληνεκούς επιχειρηματίας είπε πρόσφατα σε συνεργάτες του, ότι παγώνει κάθε είδους δραστηριότητα που δεν σχετίζεται αμιγώς με τον σκληρό πυρήνα των εργασιών του, μέχρι να φανεί τι θα γεννήσει η κάλπη.
  • Και μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης ο δρόμος είναι μεγάλος και δύσκολος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αυτή την περίοδο 208 διαγωνισμοί βρίσκονται στο στάδιο της διενέργειας. Πρόκειται -κατά κύριο λόγο- είτε για διαγωνισμούς που είναι ανοικτοί για υποβολή προσφορών είτε για άλλους που έχουν, ήδη, «τρέξει» και αξιολογούνται οι προσφορές, με σκοπό την κατακύρωση των διαγωνισμών, τη διαδικασία, δηλαδή, από την οποία προκύπτει ο ανάδοχος του εκάστοτε έργου. Για να προχωρήσουν όλα ομαλά θα πρέπει ο μηχανισμός του Ταμείου και των αναθετουσών αρχών να μην σταματήσει ούτε στιγμή.
  • Στους Τσάκο – Κούστα και Αφθονίδη μπορεί να οδεύσει το 7% που κατέχουν στην Aegean Baltic το fund του Τζορτζ Έλιοτ μαζί με τα επενδυτικά σχήματα των Serengeti και Chenavari, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο πλευρές προτίθενται να ασκήσουν το δικαίωμα πρώτης άρνησης που διαθέτουν. Το δικαίωμα ενεργοποιείται αν οι τρεις μέτοχοι μειοψηφίας δεχτούν την πρόταση για την πώληση των μετοχών τους από συμφέροντα που συνδέονται με τον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο. Έτσι το μισό περίπου από το 7% της Aegean Baltic Bank θα οδεύσει στην πλευρά Τσάκου – Κούστα και το άλλο μισό στην πλευρά του ιδρυτή και επικεφαλής της τράπεζας Θ. Αφθονίδη. Το τίμημα που προσφέρει ο Ηλιόπουλος φέρεται να είναι οριακά κάτω από αυτό που έχει προσφέρει ο δισεκατομμυριούχος Τέλης Μυστακίδης για το 54% της τράπεζας.
  • Θετικές παραμένουν οι προοπτικές της οικοδομής και των κατασκευαστικών έργων στη χώρα μας και το 2023, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΤΙΤΑΝ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2022, η φετινή χρονιά για τη χώρα μας ξεκίνησε θετικά καθώς φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει επηρεαστεί πολύ από τις διεθνείς μακροοικονομικές αναταράξεις αντλώντας στήριξη από τη δυναμικότητα του τουριστικού κλάδου, ο οποίος αναμένεται ότι θα κινηθεί και φέτος σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και από την εισροή κοινοτικών χρηματοδοτικών κονδυλίων για την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της αναβάθμισης των συναφών υποδομών. «Η ανάπτυξη είναι διάχυτη σε όλη τη χώρα και είναι ορατή στην αγορά κατοικίας, στα μικρής κλίμακας βιομηχανικά έργα, στα δημοτικά έργα και, βεβαίως, στις σχετιζόμενες με τον τουρισμό υποδομές και εγκαταστάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν ήδη σχέδια για την ανάπτυξη υποδομών μεγάλης κλίμακας και για έργα αστικής ανάπλασης, τα οποία θα συμβάλουν στη στήριξη της αγοράς τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις εκτιμήσεις για τις προοπτικές του ομίλου.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News