Business Talk Παρασκευή 10/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Τα μηνύματα από το Βερολίνο, οι επίμονες προσπάθειες του Δ. Κούτρα και το τουρ της Eurobank

Τα μηνύματα από το Βερολίνο, οι επίμονες προσπάθειες του Δ. Κούτρα και το τουρ της Eurobank
  • Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την εξέλιξη της φετινής τουριστική σεζόν στην Ελλάδα που έρχονται από την διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου ITB 2023. Τα μεγάλα τουριστικά γραφεία αναφέρουν ποσοστό κρατήσεων για φέτος το καλοκαίρι για ελληνικούς προορισμούς που σε περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 50% των διαθέσιμων πακέτων τους. Και αυτό παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι εξ’αυτών έχουν αυξήσει φέτος τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και έτσι και τις διαθέσιμες προς πώληση διανυκτερεύσεις.
  • «Αν θέλετε να κάνετε φέτος το καλοκαίρι διακοπές στη Ρόδο, την Κω, τις Κυκλάδες ή τη Ζάκυνθο, θα πρέπει να κάνετε κράτηση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο πλαίσιο της ITB 2023 ο επικεφαλής πωλήσεων της TUI για τη Γερμανία Benjamin Jacobi. Ο προϊστάμενος του, ο επικεφαλής της TUI Deutscheland, Stefan Baumert αποκάλυψε μάλιστα πως σε προορισμούς σαν κι αυτούς έχουν ήδη πουληθεί οι μισές από τις διαθέσιμες κλίνες αλλά και αεροπορικές θέσεις. Ωστόσο η Αττάλεια στην Τουρκία και η Μαγιόρκα στην Ισπανία αυτή την περίοδο διαγκωνίζονται για την πρώτη θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών καλοκαιρινών διακοπών των Γερμανών. Ακολουθούν στην τρίτη θέση αλλά από κοντά τα ελληνικά νησιά και στη συνέχεια η Αίγυπτος, τα Κανάρια Νησιά και η Ανδαλουσία.
  • Την ισχυρή ζήτηση για Ελλάδα βεβαίως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία κρατήσεων του ανταγωνιστικού της TUI τουριστικού ομίλου DER Touristik που δείχνουν ότι η χώρα μας είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών μικρών και μεσαίων αποστάσεων για τους Γερμανούς το 2023 ενώ τα μεγέθη θεωρείται σίγουρο ότι θα ξεπεράσουν αυτά του 2019.
  • Στο μεταξύ πιο ελκυστική τουριστικά γίνεται και η Αθήνα. Τα συνολικό επίπεδο ικανοποίησης των ξένων επισκεπτών της Αθήνας αυξήθηκε το 2022 στο 8,4, από το 8,1 του 2019 σύμφωνα με την 18η Έρευνα Ικανοποίησης Επισκεπτών και Απόδοσης ξενοδοχείων Αττικής που διενεργεί η ένωση ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την GBR Consulting.
  • Το ενδιαφέρον είναι πως σχεδόν όλοι οι επισκέπτες στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών, έχουν σύμφωνα με την έρευνα τα εξής κοινά: επισκέπτονται συνήθως την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, συνδυάζοντας μια βόλτα στην Πλάκα και το Μοναστηράκι. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι τουριστικές ροές παρουσιάζουν συγκέντρωση σε συγκεκριμένες γειτονιές, εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά στην αναψυχή και την ψυχαγωγία και επηρεάζοντας τους κατοίκους που παρατηρούν να μειώνεται η αστική βιωσιμότητα των γειτονιών τους.
  • Δυσκολεύεται να βρει το επόμενο επιχειρηματικό του σπίτι ο πολύπειρος Δημήτρης Κούτρας. Η «συγκατοίκηση» στην Intrakat δεν στέριωσε, μετά δεν προχώρησε η συμφωνία με τη Δομική Κρήτης και χθες έπεσαν και επίσημα οι τίτλοι τέλους στη διαπραγμάτευση με την Ελλάκτωρ για την Άκτωρ. Πάντως, ο κ. Κούτρας, που έχει ζήσει τον κατασκευαστικό κλάδο στα καλύτερα και στα χειρότερα του, δεν φαίνεται διατεθειμένος να τα αφήσει όλα αυτά πίσω του, παρά το γεγονός πως έχει περάσει προ πολλού το… όριο συνταξιοδότησης.
  • Ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ετοιμάζει τις βαλίτσες του μετά από την ανακοίνωση των ισχυρών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2022. Την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο Λονδίνο και στις αρχές Απριλίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για συναντήσεις και παρουσιάσεις σε επενδυτές. Στις «αποσκευές» πέρα από τα νούμερα και τα στοιχεία του business plan 2023-2025 μπαίνει και η δέσμευση για ανταμοιβές των μετόχων τα επόμενα χρόνια ίσες με τουλάχιστον 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετόχων. Η διοίκηση της τράπεζας πάντως φαίνεται πως ξεπέρασε τις όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετώπιζε για τη διανομή μερίσματος εφέτος με την  υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ποσοστού 1,4% που διατηρεί το ΤΧΣ στην Τράπεζα. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News