Business Talk Πέμπτη 29/09/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το νέο κτίριο του Πρωτοδικείου και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης 

Το νέο κτίριο του Πρωτοδικείου και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης 
  • Προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου κτιρίου του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Με απόφασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ.Τσιάρας ενέκρινε την παραχώρηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης της παραχώρησης μέρους της έκτασης ακινήτου εμβαδού 8 στρεμμάτων και συνολικής επιφάνειας 41,8 χιλ. τ.μ. που βρίσκεται στις οδούς Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Για την ιστορία να πούμε ότι το ακίνητο αυτό ανήκει στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) και θα παραχωρηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να «ξεκλειδώσουν» οι διαδικασίες κατασκευής. Το κτιριακό project, που ανήκει στο ευρύτερο έργο της αναβάθμισης υποδομών απονομής της δικαιοσύνης, εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να «τρέχει» το διαγωνισμό του έργου.  
  • Νέα αρχή επιδιώκει να κάνει η ΒΙΟΤΕΡ ύστερα από την επικύρωση από τη δικαιοσύνη της συμφωνίας εξυγίανσης της δραστηριότητάς της την περασμένη άνοιξη. Έτσι, η κατασκευαστική επιδιώκει να  συνεχίσει τις ενέργειες εκκαθάρισης των παλιών εργολαβιών με σκοπό την οριστική παραλαβή των έργων και την επιστροφή στις δανείστριες τράπεζες των εγγυητικών επιστολών, γεγονός που ρυθμίζει τις  σχέσεις με αυτές. Επίσης, θα εντείνει τις προσπάθειες για την ευδοκίμηση των claims, που λόγω covid, έχουν καθυστερήσει, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα. Και βέβαια θα διεκδικήσει νέα έργα. Δίχως αμφισβήτηση το turnaround είναι άθλος του Ηρακλή, εάν ληφθεί υπόψη ότι η ΒΙΟΤΕΡ έχει αρνητική καθαρή θέση περίπου 102 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμο δανεισμό της τάξεως των 168 εκατ. ευρώ.
  • Ισχυρό πλήγμα στα κέρδη της Κρι – Κρι επιφέρει η ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, κυρίως ενεργειακού κόστους και κόστους της βασικής πρώτης ύλης, δηλαδή του γάλακτος, με συνέπεια αυτά να υποχωρήσουν πάνω από 50% κατά το α’ εξάμηνο του 2022. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι στο α’ εξάμηνο του 2022, οι δαπάνες ενέργειας αποτέλεσαν περίπου το 4,33% του συνόλου των δαπανών της Κρι – Κρι , έναντι 2,18% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. H εταιρεία, πάντως, έχει προβεί σε τρεις κύκλους ανατιμήσεων έως τώρα, με τον τελευταίο να εφαρμόζεται το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, ανατιμήσεις τις οποίες η ίδια δικαιολογεί σε χθεσινή ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών ως αναγκαίες για την ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους της και την επέκτασή της, καθώς εκτιμά ότι στο διαμορφούμενο οικονομικό περιβάλλον παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες.
  • Εν μέσω θέρους και συγκεκριμένα την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου και παρά την διάχυτη αβεβαιότητα, υποβλήθηκε το (48%) των επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχει συγκεντρώσει ήδη 107 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, από τις οποίες το 12% των οποίων έχει ήδη συμβασιοποιηθεί. Ενθαρρυντικό όπως αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής τράπεζας στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας που πραγματοποιεί για το επενδυτικό ενδιαφέρον των ΜμΕ είναι το γεγονός ότι, το μέσο ύψος των επενδυτικών σχεδίων μειώθηκε από 46 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο σε 37 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, καταδεικνύοντας πως μετά τις μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν πράγματι αρχίσει να υποβάλλονται σχέδια από μικρότερες επιχειρήσεις.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News