Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 07:59
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Υπερτουρισμός: Ποια μέτρα παίρνουν οι πόλεις και γιατί είναι τόσο ήπια

Υπερτουρισμός: Ποια μέτρα παίρνουν οι πόλεις και γιατί είναι τόσο ήπια

Την ώρα που συγκεκριμένες πόλεις «λυγίζουν» κάτω από το βάρος του τουριστικού κύματος, η χρήση του όρου «υπερτουρισμός» γίνεται όλο και πιο συχνή. Η υψηλή ζήτηση για δημοφιλείς προορισμούς είχε ξεκινήσει πολύ πριν την πανδημία, αλλά τα lockdown, την έκαναν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να ζήσουν την εμπειρία αυτού που ονομάστηκε «τουρισμός εκδίκησης». Πρόκειται, ουσιαστικά, για τα ταξίδια εκατομμύρια ανθρώπων, οι οποίοι ήταν απελπισμένοι να δουν τον κόσμο, έπειτα από δύο χρόνια υποχρεωτικού εγκλεισμού.

Με γνώμονα τα παραπάνω, προ ημερών, το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας, μιας πόλης που επηρεάζεται από τις αυξημένες τουριστικές ροές, ενέκρινε την πιο δραστική απάντηση στον υπετουρισμό, μέχρι στιγμής: Την επιβολή τέλους εισόδου, ύψους 5 ευρώ για ημερήσιους ταξιδιώτες. Το μέτρο θα ξεκινήσει από του χρόνου και θα ισχύει για μόλις 30 μέρες, όταν θα καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση. 

Ποιες λύσεις βρίσκουν άλλοι δημοφιλείς προορισμοί; 

Υπάρχουν δύο σκοπιές από τις οποίες μπορεί κανείς να δει το πρόβλημα του υπερτουρισμού.  Η μία σχετίζεται με τις τοποθεσίες που είναι εξαιρετικά όμορφες, αλλά πολύ μικρές σε έκταση. Ένα παράδειγμα, είναι το Hallstatt, ένα γραφικό παραλίμνιο χωριό στην Αυστρία. Έχει 700 κατοίκους και έως και 10.000 επισκέπτες την ημέρα. Τον περασμένο μήνα εξοργισμένοι ντόπιοι έκλεισαν τη σήραγγα που οδηγεί στο χωριό, όπως γράφει ο Economist.

Το εξίσου μαγευτικό Boracay στις Φιλιππίνες προσπαθεί να στριμώξει 2 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο σε ένα νησί δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων χωρίς να το καταστρέψει. Ωστόσο αδυνατεί να τα καταφέρει. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι η δυσοσμία των σκουπιδιών που δεν έχουν μαζευτεί είναι τόσο μεγάλη, που τους τελευταίους μήνες τα σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά.

Η άλλη σκοπιά αφορά τα αξιοθέατα που θέλουν όλοι να δουν όταν πάνε σε ένα προορισμό, ο οποίος κατά τα άλλα, έχει τις δυνατότητες να φιλοξενήσει μεγάλο όγκο τουριστών. Προφανές παράδειγμα αποτελεί η Ακρόπολη, όπου αυτό το μήνα τίθεται σε ισχύ ένα όριο στον αριθμό των επισκεπτών. 

Οι τέσσερις κύριες αιτίες του υπερτουρισμού 

Η ανάπτυξη του τουρισμού από χώρες που έχουν υψηλό πληθυσμό και οικονομίες υψηλής ανάπτυξης, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες του υπερτουρισμού. 

Το 2000 μόλις 10,5 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες ταξίδεψαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το 2019, το έτος πριν από το lockdown της Κίνας, ήταν 154,6 εκατομμύρια. Στην Ινδία ο εν λόγω αριθμός αυξήθηκε από 4,5 εκατομμύρια σε 26,9 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο.

Παράλληλα, στον υπετουρισμό συμβάλλει και η αύξηση του μεγέθους των κρουαζιερόπλοιων, τα μεγαλύτερα από τα οποία μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες. Το Τζούνο, η πρωτεύουσα της πολιτείας της Αλάσκας, έχει περιορίσει τον αριθμό των αφίξεων σε πέντε μεγάλα πλοία την ημέρα. 

Ταυτόχρονα, πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων, όπως το Airbnb, έχουν προσθέσει έναν τεράστιο αριθμό επιπλέον τουριστικών κλινών στους προορισμούς, γεγονός που προσελκύει όλο και περισσότερους ταξιδιώτες. 

Αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν γνωστά μεμονωμένα καταστήματα σε έναν ασύλληπτο αριθμό ατόμων, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές να επιλέγονται με κριτήριο την επίσκεψη αυτών.  

Πολλά από τα αντίμετρα που έχουν εισαχθεί μέχρι στιγμής στοχεύουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού, αντί να περιορίσουν τον αριθμό των επισκεπτών. Σύμφωνα με έρευνα του Holidu, ενός γραφείου ενοικίασης καταλυμάτων για διακοπές, το Ντουμπρόβνικ είναι ο προορισμός διακοπών της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο συνωστισμό. Αλλά η μόνη απάντηση των κροατικών αρχών ήταν να συστήσουν στους επισκέπτες να μην έχουν βαλίτσες με ροδάκια  όταν επισκέπτονται την πόλη, έτσι ώστε να μειώσουν τον θόρυβο. Ακόμη και η πρωτοβουλία της Βενετίας θα ισχύει μόνο για συγκεκριμένες περιόδους.

Γιατί αυτή η επιφυλακτικότητα στους τρόπους αντιμετώπισης του υπερτουρισμού; 

Η απάντηση είναι απλή: Ο μαζικός τουρισμός φέρνει χρήματα. 

Μια δυνητικά εποικοδομητική προσέγγιση είναι η «αραίωση» των τουριστών σε διάφορες περιοχές. Η Γαλλία αποκάλυψε ένα σχέδιο για να προσελκύσει παραθεριστές σε λιγότερο δημοφιλή μέρη της χώρας. Ωστόσο αυτό δεν θα «συγκινήσει» εύκολα όσους επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα για πρώτη φορά. 

Ο TooLate, ένας καλλιτέχνης του δρόμου που εργάζεται στη Γαλλική Ριβιέρα, προσφέρει μια πιο ριζοσπαστική λύση. Κατασκεύασε τεράστιες παγίδες για αρουραίους με τις οποίες «εξολοθρεύει» τους τουρίστες, συμβολικά τουλάχιστον. Το δόλωμα είναι ένα παγωτό εξίσου μεγάλου μεγέθους.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η απάντηση στον υπερτουρισμό; Εισιτήριο 5 ευρώ βάζει η Βενετία

Γιατί -και πώς- οι πόλεις βάζουν «φρένο» στα κρουαζιερόπλοια

Ακρόπολη: Σε λειτουργία οι νέες ζώνες επισκεψιμότητας

Νέοι κανόνες για τους τουρίστες  στο Ντουμπρόβνικ – Οι βαλίτσες με ροδάκια και οι άλλες απαγορεύσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News