Business & Finance Τρίτη 28/02/2023, 07:09
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι 10 καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ποδηλασία

Οι 10 καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ποδηλασία

Τα ποδήλατα είναι χωρίς αμφιβολία ο καλύτερος τρόπος για τους τουρίστες, να δουν μία πόλη. Όσοι τα επιλέγουν κερδίζουν χρόνο, συγκριτικά με την περιπλάνηση με τα πόδια, και χρήμα, σε σχέση με κάποιο αυτοκίνητο ή και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Παράλληλα μπορούν να απολαύσουν εύκολη πρόσβαση σε πολλά τουριστικά σημεία, να κάψουν τις θερμίδες των διακοπών και να μην εκπέμπουν ρύπους κατά τη διαμονή τους. 

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι όλες οι πόλεις ιδιαίτερα φιλικές προς το ποδήλατο, το CNN, βρήκε μερικές που τα έχουν καταφέρει και αποτελούν πόλο έλξης για όσους θέλουν να ανακαλύψουν νέες γωνιές του πλανήτη, κάνοντας ποδηλασία. 

Ακολουθούν οι 10 πόλεις με το πιο πρόσφορο έδαφος για τα πράσινα δίκυκλα: 

1. Αμβέρσα, Βέλγιο

Οι 10 καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ποδηλασία-1
Η Αμβέρσα κατατάσσεται στη θέση Νο. 3 στον πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Δείκτη Ποδηλατικών Πόλεων. 
Όπως αναφέρει κάτοικος της πόλης, «προσφέρει έναν υπέροχο συνδυασμό ιστορικών ορόσημων, μοντέρνας αρχιτεκτονικής, μουσείων παγκόσμιας κλάσης και μερικά από τα καλύτερα καταστήματα και εστιατόρια στην Ευρώπη. Επιπλέον, είναι σχετικά επίπεδη και φιλική προς το ποδήλατο, ενώ περιβάλλεται από πολύ πράσινο, σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική παλιά πόλη».

«Εάν δεν έχετε χρόνο, συνιστώ ανεπιφύλακτα να κάνετε ποδήλατο δίπλα στο ποτάμι στη συνοικία Eilandje, ακριβώς βόρεια της παλιάς πόλης. Μερικά από τα κυριότερα σημεία που αξίζει να δει κανείς σε αυτό το μέρος περιλαμβάνουν το Μουσείο MAS, το Port House της Αμβέρσας, το Red Star Line Museum και τη γέφυρα Park,» τονίζει.

Ενώ η Αμβέρσα είναι προορισμός που μπορεί να επισκεφτεί κανείς όλο το χρόνο, η ιδανική περίοδος για ποδηλασία είναι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να είναι καλός ο καιρός.

2. Βέρνη, Ελβετία

Η πρωτεύουσα της χώρας της σοκολάτας, μπορεί πολύ εύκολα να εξερευνηθεί με ποδήλατο και προσφέρει διαδρομές για όλα τα γούστα και επίπεδα φυσικής κατάστασης. 

Η διαδρομή της πόλης της Βέρνης μεταφέρει όποιον την ακολουθήσει σε γειτονιές όπως το Kirchenfeld (η περιοχή των μουσείων). Είναι 15 χιλιόμετρα με περίπου 200 μέτρα υψομέτρου κατά μήκος της διαδρομής.Η διαδρομή της UNESCO Tour ξεκινά από την Παλιά Πόλη της Βέρνης και οδηγεί στο Rose Garden, ένα δημοφιλές σημείο για selfie με θέα που κόβει την ανάσα. Περνάει επίσης από τον καθεδρικό ναό της Βέρνης και το βουνό της πόλης, το Gurten, πριν κατευθυνθεί κανείς σε πιο αγροτικές περιοχές. Είναι 60 χιλιόμετρα με καθορισμένες «εύκολες» συνθήκες οδήγησης.
Για όσους αναζητούν συγκίνηση και αισθάνονται την ανάγκη για ταχύτητα, υπάρχει το μονοπάτι κατάβασης στο Gurten. Οι αναβάτες χρησιμοποιούν ένα τελεφερίκ στην κορυφή πριν ξεκινήσουν την γρήγορη κάθοδό τους.

3. Κοπεγχάγη, Δανία

Οι 10 καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ποδηλασία-2

Οι Δανοί είναι γνωστοί για το ότι παίρνουν στα σοβαρά την ποδηλατική τους κουλτούρα και τα στατιστικά το επιβεβαιώνουν. Περίπου το 70% είναι κάτοχοι ποδηλάτου, σύμφωνα με το Danish Center of Cycling Knowledge, και περίπου το 45% των μετακινήσεων στην περιοχή της Κοπεγχάγης γίνονται με ποδήλατο.

Ο πρώτος ποδηλατόδρομος στη Δανία δημιουργήθηκε το 1892 στην Κοπεγχάγη. Σήμερα, η πρωτεύουσα έχει 385 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομους, σύμφωνα με το VisitDenmark.com. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ποδηλάτες και οι οδηγοί μοιράζονται επίσης με ασφάλεια τον ίδιο δρόμο σε πολλά σημεία. Χάρη στις καινοτομίες της Δανίας στο σχεδιασμό, όπως οι στενοί δρόμοι και οι ανάγλυφες επιφάνειες, τα αυτοκίνητα οδηγούν πιο αργά.
Για τους ανθρώπους που αγαπούν το design, υπάρχει μια διαδρομή 22 χιλιομέτρων που καλύπτει τα κτίρια του καινοτόμου αρχιτέκτονα Bjarke Ingels. Η διαδρομή Harbour Circle προσφέρει 13 χιλιόμετρα παραθαλάσσιων τοποθεσιών. Το Famous Tivoli Gardens είναι μια εύκολη διαδρομή από το κέντρο της πόλης.

4. Λειψία, Γερμανία

Πολλές γερμανικές πόλεις διεκδικούν αξιοζήλευτες θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ποδηλατικών Πόλεων, και μια από αυτές είναι η Λειψία.
Στην πόλη που βρίσκεται περίπου 185 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βερολίνου, έμενε για πολλά χρόνια ο συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. 
Το 1990, η Λειψία είχε 70 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μονοπατιών, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να αφήσουν το ποδηλατό τους, ακριβώς απέναντι από κορυφαίες τοποθεσίες, όπως η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Να σημειωθεί πως η πόλη διαθέτει τόσο λοφώδεις, όσο και επίπεδες διαδρομές.

5. Μελβούρνη, Αυστραλία

Η γραφική ομορφιά της Μελβούρνης, τα πολιτιστικά σημεία και τα χαλαρά εστιατόρια είναι πολύ πιο διασκεδαστικά όταν φτάνει κανείς εκεί με ποδήλατο.

Η πόλη έχει περισσότερα από 135 χιλιόμετρα διαδρομές εντός και εκτός δρόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Capital City Trail, όπου οι ποδηλάτες μοιράζονται τα 29 χιλιόμετρα του με τους πεζούς. Η εν λόγω διαδρομή, περικυκλώνει το κέντρο της πόλης και περνά από κάποια ανατολικά και βόρεια προάστια.Επιπλέον, το Main Yarra Trail προσφέρει έως και 33 χιλιόμετρα υπέροχης θέας στο ποτάμι.

Τα ποδηλατικά κράνη είναι υποχρεωτικά στη Μελβούρνη. 

6. Μόντρεαλ, Καναδάς

Οι 10 καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ποδηλασία-3
Αυτή η δίγλωσση πόλη, που βρίσκεται σε ένα νησί στον ποταμό St. Lawrence, έχει αγκαλιάσει πολύ τα ποδήλατα. Από τη δεκαετία του 1980, το Μόντρεαλ έχει επενδύσει σε υποδομές ποδηλάτων με μονοπάτια και λωρίδες εκατοντάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης του αστικού ποδηλάτου Copenhagenize.

Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ποδήλατο σε έξι από τα αγαπημένα πάρκα του Μόντρεαλ, το διάσημο Mount Royal, το Parc Frédéric-Back, Parc Jarry, Parc Jean-Drapeau, Parc Maisonneuve και Île-de-la-Visitation στον ποταμό Prairies.

Αυτή την περίοδο, η πόλη σχεδιάζει να επεκταθεί προσθέτοντας περίπου 200 χιλιόμετρα  προστατευμένων, αποκλειστικών ποδηλατοδρόμων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

7. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Πολλές από τις κορυφαίες πόλεις για ποδηλασία βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν και αυτές κάποιους «άσσους στο μανίκι», συμπεριλαμβανομένου του Σαν Φρανσίσκο. Η πόλη διαθέτει σχεδόν 747 χιλιόμετρα στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της, εκ των οποίων τα 195 είναι προστατευμένα.

Μία συμβουλή για τους τουρίστες που θα προτιμήσουν το ποδήλατο, είναι να κοιτούν τη διαδρομή «ποδηλασίας» στο GPS, έτσι ώστε να αποφύγουν όσο το δυνατόν τους λόφους. 

Αν τελικά οι λόφοι είναι περισσότεροι από όσο μπορεί να αντέξει η φυσική κατάσταση κάποιου, μία επιλογή είναι η ενοικίαση ηλεκτρικού ποδηλάτου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης του ποδηλάτου σε σχάρα λεωφορείου δημόσιας συγκοινωνίας. 

8. Στρασβούργο, Γαλλία

Η «Γαλλική Πρωτεύουσα Ποδηλασίας» είναι η πόλη του Στρασβούργου, με περίπου 600 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, σύμφωνα με το Office de Tourisme Strasbourg. Υπολογίζεται ότι το 16% των εργαζομένων χρησιμοποιεί ποδήλατα για να πάει στη δουλειά. 

Τουλάχιστον 6.000 ποδήλατα είναι διαθέσιμα σε σταθμούς self-service όλο το εικοσιτετράωρο. Το Vélhop είναι η κύρια υπηρεσία κοινής χρήσης ποδηλάτων στην πόλη, που προσφέρει ποδήλατα όλων των ειδών. Η εφαρμογή σχεδιασμού διαδρομής και πλοήγησης Komoot προτείνει μια διαδρομή 19,3 χιλιομέτρων μέσα από την καρδιά του Στρασβούργου που έχει χαρακτηριστεί ως «εύκολη» και διαρκεί περίπου μία ώρα. Διασχίζει τη γειτονιά Petite-France που βρίσκεται κατά μήκος των καναλιών της πόλης, και είναι ιδανική για φωτογραφίες. 

Το Στρασβούργο έχει τόσο έντονη την επιρροή του ποδηλάτου στην κουλτούρα του, που ξενοδοχεία όπως το Best Western Plus Monopole Métropole έχουν ιστοσελίδες και προσωπικό αφιερωμένο ειδικά σε άτομα που επιθυμούν να κάνουν ποδήλατο ενώ το επισκέπτονται.

9. Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Η εκλεπτυσμένη πόλη του Ισραήλ στη Μεσόγειο Θάλασσα έχει όλα τα φόντα ενός παραδείσου ποδηλασίας. Διαθέτει επίπεδη τοπογραφία όπως η Κοπεγχάγη, αλλά προσφέρει πιο ζεστό και ηλιόλουστο καιρό. Παράλληλα, η κυβέρνηση της πόλης έχει μια διαρκώς αυξανόμενη δέσμευση για την καλλιέργεια μιας παγκόσμιας κουλτούρας ποδηλασίας.

Η πόλη προβάλλει την εξοικονόμηση χρόνου που μπορεί να προσφέρει η ποδηλασία στους επισκέπτες. Για παράδειγμα, μια βόλτα από την πλατεία Rabin, την κεντρική πλατεία στο Τελ Αβίβ, μέχρι το καταπράσινο πάρκο HaYarkon είναι περίπου επτά λεπτά μακριά. Η δημοφιλής παραλία Gordon Beach βρίσκεται επίσης σε μικρή απόσταση με το ποδήλατο.

Η σκιερή λεωφόρος Rothschild Boulevard που διαθέτει καφετέριες και διασχίζει τα αστραφτερά κτίρια της Λευκής Πόλης, προσφέρεται για εξαιρετική ποδηλασία. Τα κράνη δεν είναι υποχρεωτικά στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το Tourist Israel, αλλά όλο και περισσότεροι ντόπιοι αρχίζουν να τα φορούν. 

10. Ουτρέχτη, Ολλανδία

Οι 10 καλύτεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ποδηλασία-4
Το Άμστερνταμ έχει τόσο έντονη την ποδηλατική κουλτούρα, που σε συνδυασμό με την τουριστική του ελκυστικότητα, η πόλη αποθαρρύνει πλέον τον υπερτουρισμό. Εκεί έρχεται η Ουτρέχτη, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας.

Έχει κατακτήσει την Νο. 1 κατάταξη στον Παγκόσμιο Δείκτη Ποδηλατικών Πόλεων, διαθέτοντας πάρκα, κανάλια, μουσεία και ιστορικά κτίρια, χωρίς τα μεγάλα πλήθη του Άμστερνταμ. Όλα αυτά συνδέονται με ποδηλατόδρομους. 

Η πόλη των περίπου 362.000 κατοίκων έχει 420 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων. Ισχυρίζεται επίσης ότι διαθέτει τον μεγαλύτερο χώρο στάθμευσης ποδηλάτων στον κόσμο στον Κεντρικό Σταθμό, με χώρο για 12.500 ποδήλατα.

Η γέφυρα Dafne Schippersbrug εκτείνεται στο κανάλι Άμστερνταμ-Ρήνου για να συνδέσει το ιστορικό κέντρο της πόλης με τη νέα συνοικία Leidsche Rijn. Αλλά δεν είναι μια συνηθισμένη γέφυρα. Αφιερωμένο στα ποδήλατα και τους πεζούς, ενσωματώνει επίσης ένα δημοτικό σχολείο και ένα πάρκο στο σχεδιασμό.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Όχι πια ήλιος και θάλασσα: Η Αλβανία στρέφεται στον high-end οικοτουρισμό

Σαουδική Αραβία: Το giga-project που στοχεύει στους 100 εκατ. τουρίστες ετησίως

Η χώρα που σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Με έξι διαδρόμους απογείωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News