Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 15:19
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Airbnb: Τριγμούς από την απόφαση ΕΕ – Παρακράτηση φόρου και ενημέρωση φορολογικών αρχών

Airbnb: Τριγμούς από την απόφαση ΕΕ – Παρακράτηση φόρου και ενημέρωση φορολογικών αρχών

Πληροφορίες για τις συμβάσεις μισθώσεων πρέπει να παρέχει η Airbnb στις φορολογικές αρχές, αλλά και να παρακρατεί φόρο με βάση το φορολογικό καθεστώς κάθε χώρας, όπως αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση του ΔΕΕ αποτελεί «απάντηση» στη δικαστική διαμάχη που προέκυψε στην Ιταλία, λόγω νόμου του 2017 που απαιτούσε την παροχή φορολογικών στοιχείων και παρακράτηση φόρου 21% από τα έσοδα των μισθώσεων. Η Airbnb προσέφυγε στο αρμόδιο ιταλικό δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους κανονισμοί αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή αρχή ελευθερίας παροχής υπηρεσιών κατά μήκος του μπλοκ. Έτσι, το ιταλικό δικαστήριο απευθύνθηκε στο ΔΕΕ για διευκρινίσεις.

«Το δίκαιο της Ένωσης δεν αντιτίθεται ούτε στην υποχρέωση συλλογής πληροφοριών ούτε στην παρακράτηση του φόρου τις οποίες επιβάλλει εθνικό φορολογικό καθεστώς», απάντησε σήμερα το ΔΕΕ.

«Νίκη» για την ένωση ξενοδόχων στην Ιταλία

«Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι οι τρεις υποχρεώσεις που θεσπίστηκαν το 2017 στο ιταλικό δίκαιο εμπίπτουν στον φορολογικό τομέα και, κατά συνέπεια, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των οδηγιών που επικαλέστηκε η Airbnb. Για τον λόγο αυτόν, το Δικαστήριο εξετάζει τη νομιμότητα των τριών επίμαχων μέτρων αποκλειστικά υπό το πρίσμα της απαγορεύσεως των περιορισμών στην ελεύθερη παροχή των υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ένωσης, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 56 ΣΛΕΕ», σημειώνεται στην απόφαση. Αναφέρεται στην υποχρέωση συλλογής και κοινοποιήσεως στις φορολογικές αρχές των στοιχείων, στην υποχρέωση παρακρατήσεως του φόρου και στην υποχρέωση διορισμού φορολογικού αντιπροσώπου στην Ιταλία που αντιθέτως, βαρύνει αποκλειστικά ορισμένους παρόχους κτηματομεσιτικών υπηρεσιών που δεν διαθέτουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ιταλία.

Σημειώνεται πως η ένωση ξενοδόχων της Ιταλίας χαιρέτισε την απόφαση και κατηγόρησε την Airbnb για αποφυγή των φορολογικών της υποχρεώσεων στη χώρα. «Η φοροδιαφυγή και ο αθέμιτος ανταγωνισμός βλάπτουν και τις παραδοσιακές τουριστικές επιχειρήσεις και όσες διαχειρίζονται ορθώς τις νέες μορφές φιλοξενίας», δήλωσε σήμερα. Σύμφωνα με την ένωση, η Airbnb εκτιμάται πως έχει αποφύγει υποχρεώσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τρεις αλλαγές ανακατεύουν την τράπουλα στην αγορά ακινήτων

Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει ακόμη καλοκαίρι: Υψηλές πληρότητες

Τουρισμός: Σε ακίνητα Airbnb οι μισές κλίνες στο κέντρο της Αθήνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News