Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 20:18
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Βαρύς ο λογαριασμός για τους κορυφαίους Airbnb προορισμούς της Αθήνας  

ΕΝΦΙΑ: Βαρύς ο λογαριασμός για τους κορυφαίους Airbnb προορισμούς της Αθήνας  

Ελαφρύτερος ήταν ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για οκτώ στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων, με τις μειώσεις σε αρκετές περιπτώσεις να φτάνουν και το 50%. Στους χαμένους όμως των νέων εκκαθαριστικών βρίσκονται όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές του κέντρου της ΑΘήνας που απέκτησαν τα τελευταία χρόνια μεγάλη δημοτικότητα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τo Airbnb όπως φαίνεται λειτούργησε αρνητικά για τους κατοίκους περιοχών όπως το Κουκάκι και το Μετς αυξάνοντας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα την τιμή ζώνης. Αυτό σύμφωνα με την Καθημερινή είχε ως επακόλουθο και την αύξηση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ έως και 70% σε σύγκριση με πέρυσι με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να αιφνιδιαστούν από τα εκκαθαριστικά που έλαβαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου από 4,5 ευρώ το τ.μ. διαμορφώθηκε στο Κουκάκι στα 7,60 ευρώ ανά τ.μ. Συγκεκριμένα, η τιμή ζώνης από τα 1.700 ευρώ ανήλθε σε 3.100 ευρώ το τ.μ.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με διαμέρισμα στο Κουκάκι 104,48 τ.μ. πέμπτου ορόφου άνω των 25 ετών πλήρωσε το 2021 ΕΝΦΙΑ ύψους 388,35 ευρώ. Για το 2022 θα πρέπει να καταβάλει 655,88 ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος αυξήθηκε κατά 68,8%.

Στο Μετς, η τιμή ζώνης από τα 1.400 ευρώ το τ.μ. ανήλθε σε 2.300 ευρώ το τ.μ. Ο συντελεστής υπολογισμού του βασικού φόρου για τα κτίσματα παρέμεινε σταθερός, αλλά αυξήθηκε για τα οικόπεδα. Με βάση τα ανωτέρω, ιδιοκτήτης μονοκατοικίας σε οικόπεδο 207 τ.μ. και με κτίσμα 126 τ.μ. (άνω των 25 ετών) καλείται να πληρώσει 832,45 ευρώ, ενώ το προηγούμενο έτος πλήρωσε 485,81 ευρώ.

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στα Άνω Πατήσια. Για παράδειγμα, διαμέρισμα στα Ανω Πατήσια (Κυπριάδου) 87 τ.μ. άνω των 25 ετών, η τιμή ζώνης από τα 1.150 ευρώ αυξήθηκε στα 1.550 ευρώ το τ.μ. Ο ΕΝΦΙΑ το 2021 ήταν στα επίπεδα των 180,93 ευρώ και φέτος διαμορφώνεται στα 206,77 ή διαφορετικά, αυξάνεται κατά 14,2%.

Τροποποιήσεις και αλλαγές 

Με τον χρόνο να μετράει πλέον αντίστροφα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ (31 Μαΐου) οι φορολογούμενοι που διαπιστώνουν λάθη στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να τα διορθώσουν ώστε να μειώσουν τον φόρο με νέα εκκαθάριση που θα γίνει. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, εκδίδεται αυτομάτως νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην εφορία, προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο», που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΕΝΦΙΑ: Πού αυξήθηκε, πού μειώθηκε – Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά

Ακίνητα: Ποιους συμφέρει το «σπάσιμο» της περιουσίας με τον νέο ΕΝΦΙΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News