BUSINESS & FINANCE

Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει ακόμη καλοκαίρι: Υψηλές πληρότητες

Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει ακόμη καλοκαίρι: Υψηλές πληρότητες

Αν έχετε προλάβει να κανονίσετε για να ταξιδέψετε τις εορτές σε ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς της Ελλάδας είναι πολύ πιθανόν να βρείτε εκεί γνωστούς σας χωρίς να το έχετε προγραμματίσει. Τόσο ψηλά κινούνται φέτος οι κρατήσεις που αναμένεται να προκληθεί το αδιαχώρητο σε πολλούς από τους δημοφιλείς, και όχι μόνον, προορισμούς. Κρατήσεις που σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν γίνει ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου. Μάλιστα οι υψηλές πληρότητες που αναφέρουν οι χειμερινοί προορισμοί, στην περιοχή του 80%-90%, συνοδεύονται και από αντίστοιχα υψηλές κρατήσεις στα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ωστόσο, η ορατότητα των ξενοδόχων για την ταξιδιωτική κίνηση μετά το πέρας των εορτών και συγκεκριμένα μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου είναι σχεδόν μηδενική. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν υπάρχουν κρατήσεις άξιες λόγου, ούτε τηλεφωνήματα, για τα υπόλοιπα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου, πόσο μάλλον του πρώτου τριμήνου.

Την ίδια, δε, εικόνα περιγράφουν και τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, τα οποία όμως ολοκληρώνουν μία χρονιά-ρεκόρ. Με τον Νοέμβριο σαφώς καλύτερο από τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και τον Δεκέμβριο γεμάτο τουρίστες από το εξωτερικό. Και δεν είναι μόνο τα μεγάλα αθηναϊκά ξενοδοχεία. Είναι και η Αθηναϊκή Ριβιέρα. Στον Αστέρα Βουλιαγμένης, Δεκέμβριο μήνα, παραμένει ανοιχτή η μία από τις δύο μονάδες και ειδικότερα το «Ναυσικά», όπως και τα εστιατόρια του «Αρίωνα» και οι άλλοι κοινόχρηστοι χώροι του. Και παραμένουν ανοιχτά διότι η Four Seasons σημειώνει υψηλότατες για την εποχή πληρότητες, από ξένους κυρίως επισκέπτες.

Επιπλέον, όπως ο «Αστέρας» έτσι και όσα από τα πεντάστερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας έχουν προγραμματίσει χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα event δηλώνουν πως έχουν πρακτικά εξαντλήσει το σύνολο των διαθέσιμων κρατήσεων γι’ αυτές τις εκδηλώσεις. «Μοιάζει λες και κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει ο καινούργιος χρόνος και σπεύδουν όλοι να προλάβουν να κάνουν διακοπές», αναφέρει χαρακτηριστικά με ευδιάκριτη ανησυχία ξενοδόχος με τον οποίον συνομίλησε η «Κ». Μέχρι τότε όμως τόσο αυτός όσο και οι περισσότεροι συνάδελφοί του ετοιμάζονται για πολλή πολλή δουλειά.

Παράλληλα είναι εμφανής και ο προβληματισμός για τα αυξημένα κόστη στον κλάδο των προμηθειών της εστίασης και βέβαια της ενέργειας. Ο μάνατζερ πολύ μεγάλου ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας σημειώνει πως τα λειτουργικά έξοδα έχουν εκτοξευθεί συρρικνώνοντας τόσο τα περιθώρια κέρδους όσο και το καθαρό αποτέλεσμα, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών. «Θα σας πω μόνο ένα πράγμα: τον Σεπτέμβριο του 2019 το κόστος της ενέργειας ήταν μόλις το 25% του αντίστοιχου ποσού που δαπανήσαμε σε ενέργεια τον ίδιο μήνα φέτος», εξηγεί. Το πρόβλημα της ενέργειας είναι βέβαια εντονότερο στους ορεινούς προορισμούς, λόγω των αναγκών σημαντικής θέρμανσης, που έχουν όμως σαφώς πιο περιορισμένη σεζόν από τους συναδέλφους τους στην πρωτεύουσα.

Εστω και έτσι πάντως τα νούμερα για φέτος τις εορτές στο βουνό είναι πολύ καλά. «Συνήθως γεμίζαμε με κρατήσεις για τα ξενοδοχεία τα Χριστούγεννα από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά, αλλά φέτος τα γεμίσαμε από τα τέλη Νοεμβρίου», αναφέρει με συγκρατημένη αισιοδοξία στην «Κ» ο επικεφαλής της Ατυπης Ομάδας Ξενοδόχων των Ορεινών και Ημιορεινών Προορισμών και Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Δράμας, Αγγελος Καλλίας. Στην πόλη του η πληρότητα για τις εορτές στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας βρισκόταν ήδη στο 80%. Ομως ο μέσος όρος της πληρότητας για ολόκληρο τον μήνα πέφτει στο 45%. Στα Γιάννενα, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κυριολεκτικά μια κοσμογονία με πολύ υψηλή ζήτηση για ταξίδια σε ολόκληρη την περιφέρεια, οι πληρότητες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο 90% για το δεκαπενθήμερο των εορτών και στο 65% για όλο τον Δεκέμβριο. Λίγο χαμηλότερα μεταξύ 85% και 90% κινούνται οι πληρότητες στα Καλάβρυτα, ενώ στο 90% αναφέρουν τις πληρότητες οι ξενοδόχοι στα Τρίκαλα και τα Μετέωρα. Το Καρπενήσι, σύμφωνα πάντα με στοιχεία που συγκεντρώνει και ο επικεφαλής της Ατυπης Ομάδας Ξενοδόχων των Ορεινών και Ημιορεινών Προορισμών, για τις δύο εβδομάδες των εορτών, δηλαδή μεταξύ Χριστουγέννων και Φώτων, εμφανίζει πληρότητα 75%, με τον μέσο όρο για ολόκληρο τον Δεκέμβριο να διαμορφώνεται έτσι στο 35%. Ανατολικότερα, στο Πήλιο οι πληρότητες κινούνται πέριξ του 80%, ενώ στην πόλη του Βόλου αγγίζουν το 100%. Καταλύτης εδώ είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις και τα χριστουγεννιάτικα πάρκα που έχει οργανώσει ο δήμος. Το χριστουγεννιάτικο πάρκο ως λειτουργία αποτελεί πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Δράμα, επεκτάθηκε αργότερα στην Αθήνα και πλέον έχουν υιοθετήσει πολλοί άλλοι δήμοι ανά την επικράτεια.

Ετσι φέτος θεματικά εορταστικά πάρκα έχουν προγραμματιστεί στα Τρίκαλα, στην Κομοτηνή, στην Πιερία, στη Λάρισα, στον Βόλο, στη Δράμα και σε πολλές ακόμα πόλεις. Πρόκειται για επενδύσεις που γίνονται συνήθως από τους δήμους, με προϋπολογισμούς 400.000 – 500.000 ευρώ που φέρνουν πολύ λιγότερα άμεσα έσοδα, αλλά προσελκύουν επισκέπτες από τις ευρύτερες γεωγραφικές τους περιφέρειες, τονώνοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.

Κοιτώντας την Αράχωβα, κατά πολλούς τη χιονοδρομική πρωτεύουσα της Ελλάδας, οι πληρότητες για τις εορτές, όπως ίσως μπορεί να φαντάζεται κανείς, αγγίζουν και ξεπερνούν το 95%. Η εγγύτητα με την Αθήνα είναι ο ένας λόγος. Οπως άλλωστε είναι και για τις πληρότητες της τάξης του 95% στα Τρίκαλα Κορινθίας. Ο άλλος λόγος, που είναι και το «κλειδί» για τους χειμερινούς προορισμούς κατά το αβέβαιο πρώτο τρίμηνο, όπως εξηγεί ο Αγγελος Καλλιάς, είναι το χιόνι: η κίνηση στους προορισμούς με χιονοδρομικά κατά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα εξαρτηθεί σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από το αν και πόσο θα χιονίσει. Διαφορετικά η κίνηση δεν αναμένεται να επιστρέψει πριν από το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Αυξάνονται οι μισθώσεις τύπου Airbnb στα χειμερινά εξοχικά

Ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των χειμερινών εξορμήσεων, και βέβαια των ταξιδιών εντός Ελλάδας κατά τις εορτές το Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αποσπούν τα καταλύματα που διατίθενται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μεμονωμένα σπίτια ή και συγκροτήματα που έχουν αναπτυχθεί προς τούτο αποτελούν για ολοένα και περισσότερο κόσμο βασική επιλογή διαμονής και στο βουνό. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή δεν είναι γραμμική: φέτος παρατηρείται επιβράδυνση καθώς εκλείπουν οι λόγοι που οδήγησαν μαζικά κόσμο σε τέτοια καταλύματα κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ειδικότερα απουσιάζει η πανδημία ή, αν θέλετε, η ανησυχία για την COVID-19 που είχε ωθήσει πολύ κόσμο στην «απομόνωση» των ενοικιαζόμενων εξοχικών.

Πάντως η προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στα δημοφιλή χειμερινά θέρετρα εμφανίζεται φέτος αυξημένη σε σχέση με πέρυσι ή ακόμη και με το 2019. Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας τον φετινό Δεκέμβριο προσφέρονται προς ενοικίαση 173 ακίνητα, 15% περισσότερα από πέρυσι, αλλά και 12% λιγότερα από τα 196 του Δεκεμβρίου του 2019. Για τον Ιανουάριο η προσφορά διαμορφώνεται σε 165 καταλύματα, 6% περισσότερα από πέρυσι. Στο Καρπενήσι τον φετινό Δεκέμβριο προσφέρονται 78 καταλύματα, 32% περισσότερα από πέρυσι και 11% από το 2019, ενώ για τον Ιανουάριο του 2023 η αύξηση αγγίζει το 44% από τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και το 11% σε σχέση με το 2020. Αύξηση κατά 14% σημειώνεται και όσον αφορά την προσφορά καταλυμάτων στα Καλάβρυτα σε σχέση με πέρυσι.

Οι καλύτερες επιδόσεις για τις χειμερινές βραχυχρόνιες μισθώσεις, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα σε ό,τι αφορά σε τιμές και πληρότητες, καταγράφονται σύμφωνα με στοιχεία της AIRDNA στην Αράχωβα, στα Καλάβρυτα και στο Καρπενήσι. Και μάλιστα με τιμές που εμφανίζονται να κινούνται έστω και οριακά υψηλότερα από τις περυσινές. Για παράδειγμα, στην Αράχωβα και τις γύρω περιοχές η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση κατά τον Δεκέμβριο κινείται στα επίπεδα των 304 ευρώ και τον Ιανουάριο κατά τι υψηλότερα. Οι τιμές αυτές είναι κατά 4% και 8% υψηλότερες συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες πριν από ένα χρόνο, και ακόμα περισσότερο, 8% και 35% αντίστοιχα, υψηλότερες από τους ίδιους μήνες των Χριστουγέννων του 2019. Οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, ιδίως για τον μήνα Ιανουάριο. Ειδικότερα, στην Αράχωβα εμφανίζουν αυξημένες κατά 12% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, ενώ για τον Φεβρουάριο η αντίστοιχη αύξηση αγγίζει το 66%. Αντιθέτως, μέχρι στιγμής, ο φετινός Δεκέμβριος κινείται με ρυθμό 21% χαμηλότερο από πέρυσι (1.354 διανυκτερεύσεις). Κάτι που αποδίδεται αφενός στο γεγονός πως έχει περάσει η πανδημία που οδηγούσε πολύ κόσμο σε τέτοιου τύπου διαμονή για λόγους υγειονομικής ασφάλειας και αφετέρου στις ανησυχίες που επικρατούν για το διαθέσιμο εισόδημα ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά και πληθωριστικά χειμώνα. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στις 8 Δεκεμβρίου και έκτοτε έχουν ακολουθήσει πολλές επιπλέον κρατήσεις. Ακόμα και έτσι η μέση πληρότητα για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε 35%, κάτι που σημαίνει, με αναγωγή στις ημέρες των εορτών, πληρότητα άνω του 70% για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τα Χριστούγεννα.

Διαβάστε επίσης: 

Υψηλή αναμένεται η πληρότητα των χειμερινών προορισμών την εορταστική περίοδο

Οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου – Η θέση της Αθήνας

Τουρισμός: Σε ακίνητα Airbnb οι μισές κλίνες στο κέντρο της Αθήνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News