Business & Finance Σάββατο 6/11/2021, 12:32
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ

Πληρωμή σε 10 ή 12 δόσεις από τον Μάρτιο

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα κληθούν να αποπληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2022.  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο

Η πρώτη δόση δε, θα καταβληθεί στο τέλος του ίδιου μήνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αν η καταβολή θα γίνει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις. 

Εάν επιλεγεί το πρώτο σενάριο, η τελευταία δόση θα αφορά τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ αν επιλεγεί το δεύτερο σενάριο, θα αφορά τον Φεβρουάριο του 2023. 

Η ομάδα εργασίας, η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται μέσα στον μήνα να παραδώσει τις τελικές προτάσεις, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται από την ηγεσία. 

Προσφάτως, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ δεν θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι το 2022 περισσότεροι Έλληνες να πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο φόρο. 

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα (θα ενσωματώνεται στον κύριο φόρο), αλλά και τη διατήρησή του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα (πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή). 

Για το 2021, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,2 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,01 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό φόρο. Κατά συνέπεια το συνολικό για τα νομικά πρόσωπα ανέρχεται σε 494,2 εκατ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, 7.180.009 φυσικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ. 

Παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου αναμένεται να συμβάλλει θετικά στον υπολογισμό του φόρου, μειώνοντας το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν επιχειρήσεις και φορολογούμενοι το 2022.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δεύτερη ευκαιρία για τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών

Το σπίτι της Κάλλας στην Πατησίων γίνεται Ακαδημία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News