Business & Finance Σάββατο 6/11/2021, 09:46
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ακίνητα: Δεύτερη ευκαιρία για τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών

Από σήμερα έως τα τέλη του 2021

Ακίνητα: Δεύτερη ευκαιρία για τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών

Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν από σήμερα (6 Νοεμβρίου) έως και τις 31 Δεκεμβρίου οι πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους και να γλιτώσουν την καταβολή μεγάλων προσαυξήσεων. 

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα https://tetragonika.govapp.gr/ και να προχωρούν στην καταγραφή των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους. 

Με αυτό τον τρόπο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, θα αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως μεγάλες προσαυξήσεις στα πρόστιμα.  

Η ειδική εφαρμογή αναπτύχθηκε από την ΚΕΔΕ, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, καθώς και της ΑΑΔΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. 

Την πρώτη περίοδο λειτουργίας της, περισσότεροι από 2,6 εκατ. πολίτες έκαναν χρήση, δηλώνοντας 60 εκατ. επιπλέον τετραγωνικά μέτρα. 

Όσοι αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα, δηλώνοντας την πραγματική επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους, γλύτωσαν από τέλη και πρόστιμα, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «με τις δηλώσεις των επιπλέον τετραγωνικών, οι δήμοι διασφαλίζουν σε ετήσια βάση επιπλέον έσοδα, που θα χρησιμοποιηθούν είτε για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν στους δημότες τους, είτε για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, όπως έχει ήδη γίνει σε πολλούς Δήμους». 

Διαγραφή προστίμων

Εφόσον οι ιδιοκτήτες προχωρήσουν στην ορθή δήλωση των τετραγωνικών, τότε θα έχουν τη δυνατότητα να διαγραφεί το σύνολο των προστίμων τους, καθώς και να καταβάλλουν τα αντίστοιχα τέλη σε 24 μηνιαίες δόσεις.

«Θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31/12/2021, να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης» εξήγησε προσφάτως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Μέσω της εφαρμογής παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως είναι καταχωρημένα στην εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ. Για τη διευκόλυνση συμπλήρωσης της δήλωσης των πολιτών, η εφαρμογή (1) επικοινωνεί με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ απ’ όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων και (2) επικοινωνεί με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα, απ’ όπου αντλεί πληροφορίες σχετικές με τον αρ. παροχής του ακινήτου. Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πραγματοποιείται διασταύρωση των τ.μ. του ΤΑΠ με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τις καλύτερες προοπτικές από το 2011 εμφανίζει η αγορά ακινήτων

Η μοναδική γκαρσονιέρα των 1.000 δολαρίων μηνιαίως

Το σπίτι της Κάλλας στην Πατησίων γίνεται Ακαδημία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News