Business & Finance Τετάρτη 27/10/2021, 07:06
BUSINESS & FINANCE

Αντικειμενικές αξίες: Προς σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής

Αντικειμενικές αξίες: Προς σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής

Την θέσπιση μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ώστε αυτές να τροποποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα –ανά έτος ή διετία- και να αποφεύγονται έτσι οι απότομες μεταβολές που «σπρώχνουν» εσπευσμένα κόσμο στα συμβολαιογραφικά γραφεία μελετάει το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη: Νέος ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες: Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Πρακτικά, αυτό που σχεδιάζεται τώρα είναι αυτό που ορίζει ο ιδρυτικός νόμος του αντικειμενικού συστήματος αξιών ο οποίος «μετράει» περισσότερα από 40 χρόνια ζωής. Ωστόσο, κυρίως για πολιτικούς λόγους, η τακτική επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών αντιμετωπιζόταν ως «βόμβα που έπρεπε να περάσει στα χέρια του επόμενου». Αυτό συμβαίνει και τώρα.

Την 1/1/2022, θα γίνει η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών οι οποίες πρακτικά έχουν να επικαιροποιηθούν εδώ και πολλά χρόνια καθώς η τελευταία αλλαγή (και μάλιστα χωρίς επιστημονικά κριτήρια αλλά οριζόντια με πολιτική απόφαση) έγινε το 2018. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες που ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά είναι πολύ μεγάλες φτάνοντας στο 70% ή και στο 80%. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο και στο μέλλον, θα επιδιωχθεί να αξιοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα πλέον τα στοιχεία από τις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και η τεχνογνωσία των εκτιμητών ακινήτων ώστε οι μεταβολές των αντικειμενικών αξιών να είναι τακτικότερες, ηπιότερες και να μην φέρνουν προ εκπλήξεων την κτηματαγορά.

Ο στόχος είναι επίσης, ο μηχανισμός βάσει του οποίου θα γίνεται η αναπροσαρμογή, να είναι εκ των προτέρων γνωστός και η διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας του ακινήτου –από την οποία θα εξαρτάται και ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο φόρος μεταβίβασης ή ο φόρος κληρονομιάς- να στηρίζεται αποκλειστικά σε τεχνοκρατικά κριτήρια και όχι σε πολιτικά. Η πολιτική απόφαση θα καθορίζει τους συντελεστές φορολόγησης ανάλογα με τους δημοσιονομικούς στόχους που θα πρέπει να επιτυγχάνονται κάθε φορά.

Διαβάστε ακόμη: Νέος ΕΝΦΙΑ: Τα δύο σενάρια για την έκπτωση του 50%

Η ατζέντα για το 2022, εκτός από την θέσπιση αυτού του σταθερού μηχανισμού επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών, θα περιλαμβάνει και το επανακαθορισμό των συντελεστών εμπορικότητας των ακινήτων που επίσης δεν αποτυπώνουν τις σημερινές συνθήκες στην αγορά της επαγγελματικής στέγης αλλά και τη διόρθωση των συντελεστών παλαιότητας οι οποίοι σήμερα προκαλούν αδικίες. Χαρακτηριστικότερη; Το γεγονός ότι ένα ακίνητο ηλικίας 26 ετών έχει την ίδια φορολογητέα αξία με ένα ακίνητο 60 ή 70 ετών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News