ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Εφορία: Ο πληθωρισμός δεν λύγισε τις εισπράξεις φόρων

Εφορία: Ο πληθωρισμός δεν λύγισε τις εισπράξεις φόρων

Αν και ο πληθωρισμός έχει δείξει έντονα τα «δόντια» του στους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων  και  των νοικοκυριών παρόλα φαίνεται  πως η πληρωμή των φόρων είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες των πολιτών και μάλιστα εμπρόθεσμα, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στη μέχρι τώρα πορεία του προϋπολογισμού. Με την φοροδιαφυγή να βρίσκεται έντονα στην προεκλογική αντιπαράθεση και το πρόσφατο μήνυμα Στουρνάρα  «πατάξτε την φοροδιαφυγή»,  φαίνεται πως οι πολίτες που δηλώνουν εισοδήματα και πληρώνουν το κάνουν στην ώρα τους. 

Πρωταθλήτριες οι επιχειρήσεις 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα νομικά πρόσωπα πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον Απρίλιο το 91,79% του φόρου που τους αναλογούσε, όταν το ποσοστό αυτό ήταν στο 87,08% στο τέλος του 2022 και στο 88,52% στο τέλος του 2019. 

Οι επιχειρήσεις όμως δεν πλήρωσαν  εμπρόθεσμα μόνο τον φόρο εισοδήματος αλλά και τον ΦΠΑ, με με το ποσοστό τον Απρίλιο να διαμορφώνεται στο 85,9% όταν στα τέλη του 2022 το ανάλογο ποσοστό ήταν στο 85,36%  και στο τέλος του 2019 το 83,57%. 

Περισσότερο φαίνεται πως «ζορίστηκαν» τα νοικοκυριά, καθώς τον Απρίλιο, καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 54,78% του φόρου με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 5,8 εκατ. ευρώ από οφειλή ύψους 10,59 εκατ. ευρώ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα τέλη του 2022 ήταν στο 74,69%. 

Σύμφωνα  πάλι με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το νέο ληξιπρόθεσμο το πρώτο τετράμηνο του έτους έφτασε τα 2,454 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 3,724 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 34% με το σύνολο των οφειλετών στην εφορία  να διαμορφώνεται στα 3.687.278 άτομα, εμφανίζοντας μείωση κατά 56.000 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο.  

Η λίστα των οφειλετών 

Το μόνο σίγουρο είναι  ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τους μεγαλοοφειλέτες  που δεν πληρώνουν καθώς ήδη έχουν πάρει το μήνυμα της ΑΑΔΕ: Ρυθμίστε ή πληρώστε. Οι οφειλέτες έχουν διορία έως το τέλος  Ιουνίου να «εμφανιστούν» και να  προχωρήσουν σε τακτοποίηση ή ρύθμιση των οφειλών τους. Όσοι δεν το  κάνουν, από τις 30 Ιουνίου, αναμένεται να  δουν το όνομα τους και το  ΑΦΜ τους να «κρεμιέται στα μανταλάκια».

Η διαδικασία της γνωστοποίησης των ονομάτων όσων χρωστούν  πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2017, συνεχίστηκε το 2018 και το 2019 ωστόσο, λόγω της πανδημίας είχε παγώσει. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News