BUSINESS & FINANCE

Η ώρα της… κρίσης για εκατομμύρια φορολογούμενους – Οι λύσεις για να πληρώσετε τέσσερις φόρους

Η ώρα της… κρίσης για εκατομμύρια φορολογούμενους – Οι λύσεις για να πληρώσετε τέσσερις φόρους

Τέσσερις διαφορετικοί φόροι πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα και οι φορολογούμενοι ήδη μελετούν στρατηγικές καταβολής με βάση τη ρευστότητά τους και τις μελλοντικές ανάγκες που έρχονται. Με ανοικτό το ενδεχόμενο τουλάχιστον οι δύο από τις τέσσερις υποχρεώσεις να πάνε ένα μήνα πίσω, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να φτιάξουν τη δική τους συνταγή ώστε και να εκμεταλλευτούν τις εκπτώσεις που προβλέπονται για τις εφάπαξ αποπληρωμές και να μην χάσουν τα προνόμια των άτοκων δόσεων.

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο τις επόμενες ημέρες όσον αφορά στο αν θα δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Διότι αν δοθεί, ταυτόχρονα αυτό θα σημαίνει ότι θα πάει πίσω και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που κανονικά πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου (29 Ιουλίου). Το πιθανότερο είναι να υπάρξει παράταση και τον Αύγουστο να χρειαστεί να καταβληθούν δύο δόσεις ταυτόχρονα. Το ενδιαφέρον για τους φορολογούμενους είναι το αν θα υπάρξει παράταση και στην προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή του φόρου προκειμένου κάποιος να πάρει την έκπτωση του 3%. Είναι πολύ πιθανό και αυτό. Δηλαδή και αυτή η προθεσμία να μετατεθεί για το τέλος Αυγούστου. Αν συμβεί, ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει εφάπαξ τον φόρο για να λάβει την έκπτωση του 3% είτε με κατάθεση ολόκληρου του ποσού από τον τραπεζικό του λογαριασμό είτε με πληρωμή του φόρου μέσω κάρτας. Στην δεύτερη περίπτωση, θα μπορεί να κάνει χρήση και των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι πιστωτικές. Για όσους δεν έχουν ρευστότητα ή πιστωτική κάρτα, η μόνη διευκόλυνση που παρέχεται για τον φόρο εισοδήματος (πέραν βεβαίως των 8 δόσεων που ούτως ή άλλως προβλέπονται για όλους) είναι η πάγια ρύθμιση της εφορίας που δίνει ως και 24 δόσεις. Φυσικά, πρόκειται για έντοκη ρύθμιση.

ΕΝΦΙΑ: Είτε ακολουθείτε το πλάνο των 10 δόσεων (μαζί με του Ιουλίου υπολείπονται άλλες οκτώ), είτε πληρώνετε το υπόλοιπο ποσό με την πιστωτική κάρτα για να ανεβάσετε τις δόσεις σε 12, είτε εντάσσεται τον ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση μαζί με τις υπόλοιπες οφειλές σας για να λάβετε 24 δόσεις έντοκες

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης και εδώ. Σε κάθε περίπτωση, οι οφειλέτες μπορούν να κάνουν τους ακόλουθους συνδυασμούς: Να πληρώσουν κάθε ξεχωριστή καταβολή (συνολικά έως 7) είτε εφάπαξ με μετρητά, είτε με πιστωτική κάρτα αν υπάρχει υπόλοιπο είτε με τις 96 δόσεις. Η πληρωμή με πιστωτική δίνει και την έκπτωση της εφάπαξ καταβολής του 15% και τις 12 άτοκες δόσεις. Οι 96 δόσεις της εφορίας είναι άτοκες αλλά σε κάποιους μπορούν να φανούν πολλές. Επίσης, ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να κάνει συνδυασμούς: άλλες φάσεις να τις πληρώσει εφάπαξ, άλλες με πιστωτική και άλλες με τις 96 δόσεις ανάλογα με το τι βολεύει.

ΦΠΑ: 29 Ιουλίου η καταληκτική ημερομηνία και για την συγκεκριμένη υποχρέωση. Ή δύο μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται, ή πιστωτική για τις 12 δόσεις ή πάγια ρύθμιση για όσους θέλουν να φαίνονται ενήμεροι. 

Διαβάστε επίσης: 

Φορολογικές δηλώσεις: Με αργούς ρυθμούς οι υποβολές – Προσδοκίες για παράταση

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο τα επτά στα δέκα εκκαθαριστικά

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση ενός μήνα – Έως 29 Ιουλίου οι υποβολές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News