BUSINESS & FINANCE

Πώς θα αποφύγετε τον συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

Πώς θα αποφύγετε τον συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

Πληκτρολογώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis θα διαπιστώσετε ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει ήδη βεβαιωθεί κάτι που σημαίνει ότι έχετε ήδη… ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία. Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του φόρου είναι το συνηθισμένο: 10 μηνιαίες δόσεις με την προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης να εκπνέει στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2024.

Μια διαφορά υπάρχει φέτος σε σχέση με πέρυσι. Αν κάποιος δικαιούται επιστροφής φόρου από την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η εφορία πλέον δεν θα προχωρεί στην καταβολή της επιστροφής αλλά θα κάνει συμψηφισμό με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.

Άρα, αντί να λάβει μια «ένεση ρευστότητας» από την επιστροφή του φόρου εκμεταλλευόμενος ταυτόχρονα την μακρά περίοδο αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ, απλώς θα αποπληρώσει από τώρα μέρος ή το σύνολο μιας υποχρέωσης η οποία μπορεί να καταβληθεί σε 10 δόσεις και μάλιστα άτοκες.

Υπάρχει λύση για να αποφύγετε τον συμψηφισμό και να κρατήσετε τα «μετρητά» της επιστροφής φόρου χωρίς να χάσετε το προνόμιο καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Η λύση περνάει μέσα από την πιστωτική κάρτα και λειτουργεί ως εξής: Μέχρι το τέλος Μαΐου θα χρεώσετε το σύνολο του ποσού του ΕΝΦΙΑ στην πιστωτική κάρτα, ζητώντας όμως η αποπληρωμή να γίνει σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Αυτομάτως, το ποσό της οφειλής στην εφορία θα μηδενιστεί και θα εμφανίζεστε με μηδενικές οφειλές.

Έτσι, όταν θα υποβάλλετε τη φορολογική δήλωση και θα προκύψει το πιστωτικό εκκαθαριστικό, η εφορία δεν θα βρίσκει οφειλή να συμψηφίσει και θα καταβάλλει την επιστροφή φόρου στον τραπεζικό λογαριασμό. 

Διαβάστε επίσης: 

Με ρυθμούς – ρεκόρ οι επιστροφές φόρου εισοδήματος

Επιστροφές φόρου χωρίς συμψηφισμό ΕΝΦΙΑ για φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν έως την Τετάρτη

Παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα… αποδυτήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News