ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων: Τι έρχεται για Ε9, αντικειμενικές, αγοραπωλησίες

Οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων: Τι έρχεται για Ε9, αντικειμενικές, αγοραπωλησίες

Αυτόματα θα συμπληρώνεται το Ε9 σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Έτσι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προβαίνουν σε υποβολή νέου Ε9  όταν αλλάζει η περιουσιακή τους κατάσταση καθώς θα  υπάρχει αυτόματη ενημέρωση του συστήματος.

Με μια νέα ψηφιακή εφαρμογή θα αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία από την πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται πλέον αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές. Στους σχεδιασμούς της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται και η κατάργηση πλήθους πιστοποιητικών κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων  ενώ προωθείται και απλοποίηση της πλατφόρμας δήλωσης μισθώσεων ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κατά την ομιλία του στο 40ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, θα δοθεί νέα προθεσμία στους Δήμους έως τις 6 Φεβρουαρίου  ώστε να υποβάλλουν στοιχεία που να αιτιολογούν νέα διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της περιοχής τους, ενώ παράλληλα θα τρέξει και η διαδικασία ώστε να ενταχθούν στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού 2.167 περιοχές που βρίσκονται ακόμη εκτός και αποτελούν το 1,5%  της ελληνικής επικράτειας.

Ήδη δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις ενστάσεις τους, στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι Δήμοι: Αθήνας, Ζωγράφου, Παλλήνης, Ραφήνας, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου, Ηρακλείου, Ρόδου, Καλαμάτας και Κιλκίς. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η αρμόδια επιτροπή κρίνει την ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας των αντικειμενικών αξιών, οι νέες αξίες που θα καθοριστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει στην καθιέρωση ενός πληροφοριακού συστήματος αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών τους. Με το σύστημα αυτό, οι αντικειμενικές τιμές ζώνης θα αναπροσαρμόζονται κάθε δύο χρόνια, ακολουθώντας τις μεταβολές των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς. Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά, δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τον φετινό ΕΝΦΙΑ, η διαδικασία θα είναι ίδια. Τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου θα αναρτηθούν νωρίτερα, δηλαδή  έως τον ερχόμενο Μάιο αντί τον Αύγουστο, όπως συνηθίζονταν παλιότερα. Έτσι, οι ιδιοκτήτες θα έχουν και πάλι περιθώριο 10 μηνών για να τον πληρώσουν τμηματικά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News