Business & Finance Δευτέρα 29/05/2023, 07:39
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΑΑΔΕ: Ψάχνει αδήλωτες πισίνες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

ΑΑΔΕ: Ψάχνει αδήλωτες πισίνες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης η ΑΑΔΕ αναζητά τις πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στην εφορία και στην πολεοδομία. Ήδη έχει «σαρωθεί» η Αττική, με τον σχεδιασμό να προβλέπει την επέκταση της έρευνας ανά την Ελλάδα.

Η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί τη μέθοδο μέσω της οποίας αποκαλύφθηκαν 20.000 αδήλωτες πισίνες στη Γαλλία, οι οποίες απέφεραν περίπου 10 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, από τα πρόστιμα.

Χρησιμοποιώντας αεροφωτογραφίες, το ειδικό λογισμικό εντοπίζει τα μπλε σημεία στον δορυφορικό χάρτη. Αφότου διαπιστωθεί ποια από αυτά είναι πισίνες ή κάτι άλλο, ξεκινούν οι διασταυρώσεις μέσω του κτηματολογίου.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για αδήλωτες πισίνες, επιβάλλονται πρόστιμα, με τον ιδιοκτήτη τους να καλείται να κάνει τροποποιητικές δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι οι πισίνες θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας,  και όπως οι αποθήκες και τα πάρκινγκ, επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ. Στους βοηθητικούς χώρους, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση 90%.

Την ίδια στιγμή, αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, ενώ εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών και πολυκατοικίες.

Το τεκμήριο διαβίωσης ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

–          Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τ.μ. και

–          Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τ.μ.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News