Business & Finance Τρίτη 6/06/2023, 08:14
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Δημοσιοποιούνται τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου: Τελευταία ευκαιρία για ρυθμίσεις

Δημοσιοποιούνται τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου: Τελευταία ευκαιρία για ρυθμίσεις

Ειδοποιητήρια που θα τους καλούν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα λάβουν τις επόμενες ημέρες χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, εάν δεν θέλουν να δουν το όνομά τους στις λίστες που θα δημοσιευτούν στο τέλος του Ιουνίου.

Το μέτρο της δημοσιοποίησης των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών εφαρμόστηκε για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2019 για φυσικά πρόσωπα και τον Δεκέμβριο του 2019 για νομικά πρόσωπα, αλλά μετά «πάγωσε», λόγω της πανδημίας.

Οι νέες λίστες που θα δημοσιοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου θα αφορούν οφειλέτες –φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις- που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Ειδικότερα, στις λίστες θα βρεθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

–          Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.

–          Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τα φυσικά πρόσωπα η λίστα θα αναγράφει: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News