Business & Finance Τρίτη 30/05/2023, 08:34
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα διορθώσετε τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις

Πώς θα διορθώσετε τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις

Τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που έκαναν στη φορολογική τους δήλωση θα έχουν τις επόμενες ημέρες οι φορολογούμενοι, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση.

Εάν ο φορολογούμενος υποβάλει την τροποποιητική του δήλωση εντός της προθεσμίας της 31ης Ιουλίου που έχει δοθεί, τότε δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Όταν ενεργοποιηθεί η εφαρμογή, κάτι που αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του. Τα στοιχεία που είχε υποβάλει αρχικά θα είναι περασμένα και αρκεί να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσής του  στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις. 

Μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ συνυποβάλλονται, πέραν του εντύπου Ε1 και τα έντυπα Ε2 ή Ε3, εφόσον υπάρχει υποχρέωση.

Με την υποβολή της νέας δήλωσης, η οποία αντικαθιστά την αρχική, θα γίνει νέα εκκαθάριση και ο φόρος θα υπολογιστεί εκ νέου. Στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί θα αναγράφεται πλέον τόσο το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάρισης όσο και της τροποποιητικής δήλωσης.

Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επιβάλλεται πρόστιμο στην περίπτωση που το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει από αυτή είναι έως 100 ευρώ.

Πρόστιμο δεν επιβάλλεται, επίσης, εάν με την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης, αλλά διορθώνονται στοιχεία που αφορούν για παράδειγμα την ταυτότητα του φορολογούμενου ή τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών του.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News