Business & Finance Τετάρτη 4/01/2023, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 3,6% στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του έτους

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη 3,6% στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του έτους

Mε άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς τα νέα νούμερα για τον πληθωρισμό, που ήταν καλύτερα του αναμενομένου, από τη Γαλλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και τα βελτιωμένα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή τόνωσαν το επενδυτικό κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,4%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 2,3%. Και οι δύο δείκτες βρέθηκαν και πάλι σε υψηλό τριών εβδομάδων. 

Ο σύνθετος δείκτης της S&P Global για μεταποίηση και υπηρεσίες στην Ευρωζώνη για το Δεκέμβριο παρουσίασε σημαντική βελτίωση, δημιουργώντας ελπίδες ότι η οικονομία της περιοχής μπορεί τελικά να αποφύγει μία μεγάλη ύφεση. 

«Συνεχίζεται το αφήγημα ότι οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται με βραδύτερο του αναμενομένου ρυθμό, κάτι που αποτελεί θετικό νέο για την Ευρωζώνη, επειδή περιορίζει τις πιέσεις σε καταναλωτές και επιχειρήσεις», αναφέρει η Susannah Streeter, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown. 

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης εναγωνίως και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed προκειμένου να διαπιστώσουν τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ως προς την περαιτέρω πορεία της νομισματικής πολιτικής της. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές πάντως έχουν αυξηθεί περισσότερο από τη Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να είναι αυτή τη στιγμή που ενθουσιασμένοι με τις μετοχές της γηραιάς ηπείρου.

Ο δείκτης STOXX 600 έχει ενισχυθεί 3,6% τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Νέου Έτους και σε αυτό έχει βοηθήσει και η μεγάλη πτώση των τιμών φυσικού αερίου μαζί με τις ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών με έκθεση στην κινεζική αγορά LVMH και Richemont ενισχύθηκαν 5% και 2,4% αντίστοιχα, στηρίζοντας το βασικό δείκτη. Σε άνοδο και οι μετοχές των τραπεζών και των ασφαλιστικών.

Από τους υπόλοιπους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,18%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρότερα κέρδη της τάξης του 0,41%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,74% και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,93%.

 

moneyreview.gr

 

 
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News