Business & Finance Τρίτη 3/01/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αρνητικό ξεκίνημα Νέου Έτους – «Βαρίδι» Apple και Tesla

Wall Street: Αρνητικό ξεκίνημα Νέου Έτους – «Βαρίδι» Apple και Tesla

Δεν μπήκε και πολύ καλά το Νέο Έτος στη Wall Street, καθώς στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση οι μετοχές έκλεισαν με πτώση, χάνοντας τα αρχικά κέρδη τους, αφού οι ανησυχίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις και τον υψηλό πληθωρισμό συνέχισαν να ταλανίζουν τους επενδυτές. 

Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 0,40% στις 3.824,14 μονάδες, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε το Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από το Μάιο του 2020. Ο Dow Jones έκλεισε μεν με πτώση όμως κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές του στις 10,88 μονάδες ή 0,03% κλείνοντας στις 33.136,37 μονάδες, χάρη στη δυναμική της μετοχής της Boeing, ενώ ο Nasdaq περιορίστηκε κατά 0,76% στις 10.386,99 μονάδες. 

Σε πτώση και οι μετοχές των Tesla και Apple, υπό το βάρος του γενικότερου αρνητικού κλίματος, με τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων να διολισθαίνει περισσότερο από 12,4%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, στον απόηχο των κατώτερων του αναμενομένου στοιχείων για τις πωλήσεις τέταρτου τριμήνου του 2022. Η μετοχή της Apple υποχώρησε περίπου 4%, στα δημοσιεύματα ότι θα μειώσει την παραγωγή της εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης. 

Το κλίμα αυτό ενδεχομένως να συνεχιστεί, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις τους επόμενους μήνες, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση. 

«Ένα υφεσιακό περιβάλλον το 2023 θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις του τεχνολογικού κλάδου το Νέο Έτος, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις μετοχές αξίας και στις επιχειρήσεις με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, πιο σταθερή ροή ρευστού και πιο υψηλές μερισματικές αποδόσεις», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments, Γκρεγκ Μπασούκ. 

Βεβαίως, υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι οι αμερικανικές μετοχές είθισται να ανακάμπτουν μετά από καθοδικά έτη. Στο πλαίσιο αυτό, ο S&P 500 ανέκαμψε κατά μέσο όρο 15% τον επόμενο χρόνο μετά από ένα έτος στη διάρκεια του οποίου παρουσίασε απώλειες άνω του 1%. 

Οι επενδυτές περιμένουν μία σειρά από στατιστικά μακροοικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα. Σήμερα, ανακοινώθηκε ο δείκτης για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο, που έδειξε την πιο απότομη πτώση από το Μάιο του 2020. Επίσης, οι κατασκευαστικές δαπάνες για το Νοέμβριο αυξήθηκαν ελαφρώς, δείχνοντας ότι η βιομηχανία μπορεί να ανακάμψει. 

Αύριο θα δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, ενώ την Παρασκευή θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση Δεκεμβρίου τα οποία ενδεχομένως να ληφθούν υπόψιν εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ την 1η Δεκεμβρίου. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Apple: Κάτω από τα 2 τρισ.δολάρια η κεφαλαιοποίησή της

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος και στη δεύτερη συνεδρίαση του Νέου Έτους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News