Business & Finance Τρίτη 3/01/2023, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος και στη δεύτερη συνεδρίαση του Νέου Έτους

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος και στη δεύτερη συνεδρίαση του Νέου Έτους

Με άνοδο έκλεισαν και τη δεύτερη συνεδρίαση του Νέου Έτους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρίσκοντας ώθηση στις μετοχές φαρμακοβιομηχανιών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, την ώρα που η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Γερμανία, ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή παρουσίασαν περαιτέρω αποκλιμάκωση στο τέλος του 2022.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1,2% κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τρισήμισυ εβδομάδων. Οι Novo Nordisk, AstraZeneca και Novartis ενισχύθηκαν εκάστη 2,8% καθώς ο επιμέρους δείκτης για την υγεία κατέγραψε άνοδο 1,8%. 

Η JPMorgan προβλέπει ότι ο κλάδος φαρμακευτικών και βιοτεχνολογίας της Ευρώπης θα διατηρήσει προβάδισμα, τουλάχιστον όσο διαρκέσουν οι ανησυχίες για ύφεση, με κορυφαίες επιλογές της τις Novo Nordisk και AstraZeneca. 

Tα τελευταία στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 9,6% από το 11,3% του Νοεμβρίου, χάρη στην πτώση των τιμών φυσικού αερίου και τις επιδοτήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την κάλυψη των λογαριασμών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα στοιχεία αυτά έδωσαν ανάσα, παρά το γεγονός ότι αναλυτές προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη επιβράδυνση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γαλλικός CAC κέρδισε 0,4%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100, στην πρώτη συνεδρίαση του 2023, έκλεισε με ισχυρά κέρδη 1,4%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,15%, ενώ ο ισπανικός IBEX ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 0,3%. 

 

moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News