Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 19:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε θετικό τόνο η έναρξη του Νέου Έτους

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε θετικό τόνο η έναρξη του Νέου Έτους

Σε θετικό τόνο μπήκε το 2023 για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει μετά από ένα έτος που σηματοδοτήθηκε από έντονες ανησυχίες για ύφεση εν μέσω των συνεχιζόμενων επιτοκιακών αυξήσεων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1%, με στήριγμα τον κλάδο καταναλωτικών αγαθών. Ο κλάδος αυτοκινήτου και ανταλλακτικών μερών ενισχύθηκε 3,2%, ενώ οι εταιρείες πολυτελών ειδών LVMH και Kering ενισχύθηκαν από 2% εκάστη.

Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη για τον προηγούμενο μήνα έδειξε ότι τα χειρότερα φαίνεται να έχουν παρέλθει, καθώς οι αλυσίδες προσφοράς αρχίζουν να ανακάμπτουν και οι πληθωριστικές πιέσεις να αποκλιμακώνονται, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των παραγωγών. 

Ο ιδιαίτερα ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις τεχνολογικός κλάδος, από αυτούς που παρουσίασαν τις χειρότερες επιδόσεις πέρυσι, ενισχύθηκε σήμερα 1,6%, παρά τις πιο αυστηρές τοποθετήσεις από αξιωματούχους της ΕΚΤ. Η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξάνονται πιο γρήγορα απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και γι΄αυτό η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λάβει μέτρα ούτως ώστε η τάση αυτή να μην τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. 

Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Χοακίμ Νάγκελ, προειδοποίησε εξάλλου ότι επιπλέον μέτρα είναι αναγκαία για τη συγκράτηση των προσδοκιών περί αύξησης των τιμών, ώστε ο πληθωρισμός να πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς τον στόχο του 2%. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να μειωθεί στο 7% φέτος και να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και το 2024, αν και οι υψηλές τιμές ενέργειας θα αποτελέσουν τη νέα νόρμα. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 1,1%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άλμα 1,9%. Τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και του Δουβλίνου παρέμειναν κλειστά σήμερα. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,7%.

Ο ενεργειακός κλάδος ενισχύθηκε 1,8%, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών πετρελαίου στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του 2022. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News