Business & Finance Πέμπτη 29/12/2022, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με «άρωμα» τεχνολογίας

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος με «άρωμα» τεχνολογίας

Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές στην Ευρώπη, με τον τεχνολογικό κλάδο να καθοδηγεί τα κέρδη, ακολουθώντας τα ίχνη της Wall Street από τη στιγμή που τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ απομάκρυναν τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της επιθετικής πολιτικής της Fed. 

O πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,7%, παρότι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει υποχωρήσει περίπου 12%. «Οι επενδυτές οδεύουν στο 2023 μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, προετοιμαζόμενοι για περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις και αναμένοντας ύφεση. Ο πήχης είναι πολύ χαμηλά όσον αφορά στις προσδοκίες», αναφέρει ο Craig Erlam, αναλυτής της OANDA. 

Οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν 2%, δίδοντας μεγάλη ώθηση στο βασικό δείκτη. Η τάση ανάληψης ρίσκου ευνοήθηκε από τη στιγμή που τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν αποθέρμανση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, μετριάζοντας έτσι τις ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική της. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων, ο οποίος παρουσίασε πτώση 0,4%, αποτελώντας το μοναδικό μεγάλο κλάδο του STOXX 600 στο «κόκκινο», καθώς ακολούθησε την τιμή των βασικών μετάλλων που αντανακλούν τις ανησυχίες για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, κορυφαία καταναλώτρια ενέργειας. 

«Δεν είναι σίγουρο ότι οι καταναλωτές στην Ευρώπη έχουν αισθανθεί τον πλήρη αντίκτυπο του πληθωρισμού, οπότε αναμένεται περισσότερος πόνος το επόμενο διάστημα», σημειώνει ο Ντέρεν Νάθαν της Hargreaves Lansdown. Ενδεικτικά τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στην Ισπανία για το μήνα Νοέμβριο που έδειξαν πτώση 0,6% από την αντίστοιχη περυσινή περιόδο, αφού αυξήθηκαν 1% τον Οκτώβριο. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,05%, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,21% και ο γαλλικός CAC-40 κέρδισε 0,97%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 παρέμεινε αμετάβλητος στις 8.318,30 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,20%.

 

moneyreview.gr
    

  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News