Business & Finance Παρασκευή 23/12/2022, 19:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Υποτονική συνεδρίαση στο πνεύμα των εορτών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Υποτονική συνεδρίαση στο πνεύμα των εορτών

Ιδιαίτερα υποτονικό ήταν το κλίμα στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης μετά από μία ιδιαίτερα ταραχώδη εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας οι ελπίδες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος επισκίασαν τις ανησυχίες για ύφεση και την επιθετική στάση των κεντρικών τραπεζών. 

Ο δείκτης STOXX 600 παρέμεινε στάσιμος έως το κλείσιμο καταγράφοντας σε εβδομαδιαία βάση κέρδη της τάξης του 0,6%. Τον Δεκέμβρη έχει χάσει μέχρι στιγμής 3% ενώ οι ετήσιες απώλειες ξεπερνούν το 12%.

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ τα οποία έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και ότι η οικονομία καταδεικνύει αντοχές, επισκίασαν τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων. Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία και η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη προσέφεραν κάποιες ελπίδες ότι η οικονομική δυσπραγία που προκλήθηκε από τις επιτοκιακές αυξήσεις ενδεχομένως να μην είναι τόσο επώδυνη όσο αναμενόταν. 

Βελτίωση παρουσίασε επίσης το κλίμα στις επιχειρήσεις και καταναλωτές στην Ιταλία για το μήνα Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι η μεταποιητική δραστηριότητα παραμένει σε συρρίκνωση. 

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία πριν τα Χριστούγεννα με τις ευρωαγορές να “επανέρχονται” την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου.

Στη Γερμανία ο DAX σημείωσε μικρή άνοδο 0,19%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,2% και ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 7.473 μονάδες.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,27% στις 23.877 μονάδες και ο IBEX 35 στην Ισπανία έμεινε αμετάβλητος στις 8.269 μονάδες.

Ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηκε 0,8% ακολουθώντας τις τιμές χαλκού εν μέσω χαμηλών αποθεμάτων και προσδοκιών ότι θα υπάρξει ανάκαμψη κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Κέρδη 0,3% παρουσίασε και ο κλάδος βαριάς βιομηχανίας, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι τράπεζες, μετά τις απώλειες στην αμέσως προηγουμένη συνεδρίαση. 

Στον αντίποδα, ο δείκτης τεχνολογίας υποχώρησε 0,6% περιορίζοντας τα κέρδη του δείκτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News