Business & Finance Τετάρτη 21/12/2022, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια 6 εβδομάδων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια 6 εβδομάδων

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι τράπεζες διεύρυναν τα κέρδη τους και τα θετικά αποτελέσματα από Nike στήριξαν τον κλάδο λιανεμπορίου που έχει δεχθεί έντονες πιέσεις καθ΄όλη την χρονιά. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,7%, με τις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, όπως Adidas και Puma, να καθοδηγούν τα κέρδη από τη στιγμή που η Nike ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών. Πρόκειται για την καλύτερη ημερήσια επίδοση του STOXX 600 σε διάρκεια έξι εβδομάδων. 

Οι μετοχές των Adidas και Puma αυξήθηκαν 6,8% και 9,5% αντίστοιχα, με τη JD Sports που εδρεύει στο Λονδίνο να καταγράφει αντίστοιχα κέρδη 6,1%, δίδοντας ώθηση στον κλάδο λιανεμπορίου. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις στον κλάδο λιανεμπορίου, ο οποίος προς την χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008.

«Φαίνεται να γίνεται μία τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη του Χριστουγεννιάτικου ράλι. Ο μικρότερος του φυσιολογικού για την εποχή όγκος συναλλαγών λόγω εορτών επιτείνει τις διακυμάνσεις», αναφέρει η Victoria Scholar, επικεφαλής επενδύσεων της Interactive Investor. 

O δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με κέρδη 1,5% και ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδισε 2%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κέρδισε 1,72% ενώ στην ευρωπεριφέρεια ο ιταλικός MIB ενισχύθηκε 1,66% ενώ στη Μαδρίτη, ο IBEX έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου GfK έδειξε βελτίωση χάρη στα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης.  

Αντίστοιχα, ο δείκτης που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, γεγονός που αντανακλά ότι η αγωνία των επενδυτών έχει κάπως μετριαστεί. 

Να σημειωθεί ότι ο STOXX 600 έχει απωλέσει μέχρι στιγμής το Δεκέμβριο 2% της αξίας του μετά από δύο διαδοχικούς μήνες κερδών που πυροδοτήθηκαν από τις ελπίδες ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην Φέντεραλ Ριζέρβ και σε άλλες κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. 

Οι τράπεζες, παρότι έχουν ανακάμψει 1,6% το Δεκέμβριο, οδεύουν σε ετήσιες απώλειες, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση θα υποσκελίσουν υποσκέλισαν τα κέρδη από τα αυξανόμενα επιτόκια. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News