Business & Finance Δευτέρα 19/12/2022, 20:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρά κέρδη 0,3% – Προσπάθεια σταθεροποίησης

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρά κέρδη 0,3% – Προσπάθεια σταθεροποίησης

Σε άνοδο γύρισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση με στήριγμα τον ενεργειακό κλάδο, μετά το απότομο sell off της προηγούμενης εβδομάδας εν μέσω ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση πυροδοτούμενη από την επιθετική γραμμή των κεντρικών τραπεζών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, με τον κλάδο ενέργειας να καταγράφει άνοδο 1,7%, καθώς οι τιμές πετρελαίου ανέκαμψαν στην προοπτική αύξησης της ζήτησης από την Κίνα. 

Θετικά συνέβαλε και η βελτίωση του δείκτη του γερμανικού ινστιτούτου Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα που έδειξε μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδο για το μήνα Δεκέμβριο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,4%. 

«Ενδεχομένως να είμαστε υπερβολικά απαισιόδοξοι ως προς τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας στην ευρωπαϊκή οικονομία επειδή λησμονούμε ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά προσαρμόζονται γρήγορα σε αυτές τις υψηλές τιμές ενέργειας και βρίσκουν διαφορετικούς δρόμους για να το κάνουν», αναφέρει ο Έντμουντ Σινγκ, επικεφαλής επενδύσεων της BNP Paribas Wealth Management. 

O δείκτης STOXX 600 έχει απωλέσει 12,6% της αξίας του φέτος υπό τον φόβο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση, από τη στιγμή που η ΕΚΤ, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες ακολουθούν πολύ επιθετική γραμμή. 

Ο κλάδος τεχνολογίας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις, υποχώρησε σήμερα 0,5%, διευρύνοντας τις απώλειές του, αφού άγγιξε χαμηλό μηνός στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,3%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε με άνοδο 0,4%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,3%, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 23.683 μονάδες.

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News