Business & Finance Παρασκευή 9/12/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τέλος στο ανοδικό σερί επτά εβδομάδων – Απώλειες 1% στο πενθήμερο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τέλος στο ανοδικό σερί επτά εβδομάδων – Απώλειες 1% στο πενθήμερο

Με άνοδο έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με πρωταγωνιστές τον κλάδο βιομηχανίας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εν μέσω αισιοδοξίας από την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα. Ωστόσο, οι ανησυχίες για ύφεση, εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών την επόμενη εβδομάδα οδήγησαν τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 σε εβδομαδιαίες απώλειες μετά από ένα ράλι επτά εβδομάδων. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,8%, όμως στο πενθήμερο κατέγραψε απώλειες περίπου 1% διακόπτοντας το καθοδικό σερί των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων που καθοδηγήθηκε από τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση εξαιτίας των επιτοκιακών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ, Ευρωζώνης και Βρετανίας. Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το poll του Reuters, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης.

Οι μετοχές του βιομηχανικού κλάδου, όπως Siemens και Schneider Electric, ήταν μεταξύ αυτών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο στο δείκτη STOXX 600, ενώ οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα, όπως Prudential, ενισχύθηκαν 3%. Οι τράπεζες διέκοψαν την καθοδική πορεία των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και ενισχύθηκαν 0,9%. 

Σε άνοδο 6,8% και η μετοχή της Credit Suisse στον απόηχο του σχεδίου «ορόσημο» για αύξηση κεφαλαίου 2,4 δισ.δολαρίων.   

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,74%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,4% και ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε οριακά ανοδικά στις 7.476,63 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,29% και στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 παρουσίασε άνοδο 0,78%.

 

moneyreview.gr

  

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News