Business & Finance Τετάρτη 7/12/2022, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση – «Βαρίδι» η ενέργεια

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση – «Βαρίδι» η ενέργεια

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, με τους επενδυτές να ανησυχούν για επικείμενη ύφεση, αν και οι απώλειες συγκρατήθηκαν από τα κέρδη του κλάδου υγείας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,6%, από τη στιγμή που οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες εμφανίστηκαν ανήσυχες για μία πιθανή ύφεση το επόμενο έτος. 

«Υπάρχει μία αίσθηση νευρικότητας και ανησυχίας στην αγορά σήμερα», σημειώνει η Victoria Scholar, επικεφαλής επενδύσεων της Interactive Investor, που σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη μεταβλητότητα καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους. 

Το πρόσφατο ράλι των μετοχών που πυροδοτήθηκε από τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες αφότου τα ισχυρά οικονομικά στατιστικά στις ΗΠΑ προκάλεσαν έντονες ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Οι μετοχές ενέργειας ήταν αυτές που καθοδήγησαν την πτώση στο δείκτη STOXX 600, καταγράφοντας απώλειες 2%, καθώς οι τιμές αργού συνέχισαν την καθοδική τους πορεία, στον απόηχο των στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν απρόβλεπτη αύξηση των αποθεμάτων αργού, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση σε μία αγορά που ταλανίζεται ήδη από την αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της οικονομίας.

Πιέσεις στο δείκτη άσκησαν και οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες υποχώρησαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος υγείας που ενισχύθηκε 0,7% με τις μετοχές των GSK και Sanofi να ενισχύονται 7,5% και 6,1% αντίστοιχα, εφόσον οι φαρμακοβιομηχανίες γλίτωσαν από χιλιάδες αγωγές στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι το φάρμακο Zantac προκαλεί καρκίνο. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Airbus υποχώρησε 2,2% από τη στιγμή που η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών στον πλανήτη εγκατέλειψε την αριθμητική πρόβλεψη για τις παραδόσεις αεροσκαφών και την ημερομηνία για το στόχο παραγωγής της.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατάγραψε πτώση 0,6%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,4% της αξίας του, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε με πτώση 0,4%.

Λίγο καλύτερη ήταν η εικόνα στις αγορές της ευρωπαϊκή περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε οριακές απώλειες 0,1%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 παρέμεινε αμετάβλητος στις 8.290 μονάδες.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News